Güncelleme Tarihi:
KIRKLARELİ (AA) - Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Arslan, "Türkiye'de 500 bin çiftçi ailesi şeker pancarı ile geçimini sağlamaktır" dedi.
Arslan, Kırklareli'nde bir otelin toplantı salonunda düzenlenen, "Sulu Tarım Alanlarında Sürdürülebilirlik" çalıştayında 'Dünyada ve Türkiye'de şeker pancarı yetiştiriciliği' konulu sunumunda, şeker pancarının ülke ekonomisine katkısının büyük olduğunu söyledi.
Şeker pancarının alternatif ürün olan ayçiçeği ve mısıra göre 5 yada 7 kat daha fazla istihdam oluşturduğunu belirten Arslan, şeker pancarı yetiştiriciliğinin önemli olduğunu kaydetti.
Şeker pancarı çiftçiyi tarlaya ve köye bağlayan önemli bir bitki türü olduğunu dile getiren Arslan, "Şeker pancarında iş gücü oldukça yüksektir. Ekiminden hasadına kadar çok yoğun bir iş gücü gerektirir. Trakya bölgesinde de gerilemesinin en önemli sebeplerinden biride budur. Türkiye'de 500 bin çiftçi ailesi şeker pancarı ile geçimini sağlamaktır. Bu da çok önemli bir rakamdır" ifadelerini kullandı.
Şeker pancarı üretimine daha fazla önem verilmesi gerektiğini anlatan Arslan, arazilerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye'de 1924 yılından sonra şeker sanayisine büyük yatırımlar yapıldığını bildiren Arslan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Uşakta Şeker Fabrikası ilk inşa edilen fabrikadır. Alpullu ikincidir ancak ilk faaliyete geçen fabrikadır. Bulunduğu bölgede gelişmişlik farklarının azaltılması, kırsal kesimde istihdam yaratması, özellikle şehirlere göçün önlenmesinde önemlidir. Türkiye geleninde fabrikalarda yaklaşık 35 bin işçi var. Şekerin fabrikalarda işlenmesi ve pazarlama işlerinde önemli bir alanı kapsıyor. 35 bin işçide tüm sanayi işince çalışan işçilerin yüzde 1'ine tekabül ettiği biliniyor. Ülke ekonomisine ekonomik katkı payı yaklaşık 1.2 milyar dolar civarındadır."
Çalıştaya Kırklareli Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci, kurum müdürleri ile çiftçiler katıldı.