Dişi olmayan 6 aylık bebek eti, sebzeyi kendi kendine yiyebilir mi? Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde çok popüler olan 'baby-led weaning' yani BLW akımını destekleyenler, bu soruya "Doğru şekilde servis edildiğinde, evet" cevabını veriyor. Bebekleri kaşıkla hatta bazen de zorla besleyen geleneksel yaklaşımın aksine daha doğal ve kendiliğinden bir beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen BLW ile büyüyen çocukların yemekle daha sağlıklı bir ilişki kurduğu öne sürülüyor. Peki gerçekten böyle mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Baby Led WeaningBugün dünya üzerindeki milyonlarca kişi İngiliz kraliyet ailesinin gelini Kate Middleton'ın hayatını, kelimenin tam anlamıyla bir peri masalı izler gibi izliyor. Prens William ile tanışması, çalkantılı aşkları, aylarca konuşulan düğünleri, çocukları...
#Kraliçe RaniaDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarAmerikan CIA Başkanı William Burns ve Hamas’tan bir heyetin arabulucu Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitmesi Gazze Şeridi’nde olası bir ateşkes ve takas anlaşması umudunu arttırdı. Ancak görüşmelerde ilerleme kaydedilirken ana konulardaki anlaşmazlığın sürmesi ise beklentileri azaltıyor.
#William Burnsİsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü savaşta can kaybı 35 bine yaklaşırken, Gazze Şeridi de dev bir moloz yığınına dönüştü. BM raporuna göre 79 bin bina tamamen yıkıldı, 370 bin bina ise hasarlı. Uzmanlara göre Gazze’ye güçlü bir destek sağlanmazsa, bölgenin yeniden inşası 80 yıl sürebilir.
#İsrailYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarABD’nin 45’inci başkanı Donald Trump’ın damadı ve başkanlığı dönemindeki dış politika başdanışmanlarından Jared Kushner, katıldığı bir söyleşide Gazzelilerin Necef Çölü ya da Mısır’a gönderilmesini gündeme getirerek Gazze’nin sahil kesiminde inşa edilecek mülklerin değerli olacağını söyledi.
#Donald TrumpAteşkes görüşmelerinde ilerleme sağlanamazken 2.4 milyon Gazzeli, İsrail’in bombalı saldırıları, açlık ve kıtlık tehdidi altında kutsal ramazan ayına girdi. Dün itibariyle 67 kişi daha İsrail’in saldırılarında can verirken beş ayda ölen Filistinli sayısı 31 bin 112’ye çıktı.
#GazzeBirçok insan sağlık nedeniyle şeker alımını azaltıyor. Gıda endüstrisi ise tüketicilere tatlı ürünler sunmanın başka bir yolunu bulmuş durumda: Pek çok ambalajlı gıdadaki şekerin yerine sessizce sukraloz, stevia, alluloz, eritritol başta olmak üzere çok çeşitli yapay tatlandırıcılar ve şeker ikameleri kullanılıyor.
#Yapay TatlandırıcılarSon yıllarda çok popüler olan şekersiz beslenmenin yapay tatlandırıcı kullanımının artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Bu, elbette “Şeker tüketin” demek değil ancak şeker kullanımını azaltmak isterken gıda endüstrisi tarafından ‘sağlıklı’ olarak pazarlanan ama aslında metabolik sağlığı bozan yapay tatlandırıcılara maruz kalmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Yoğurt ve ekmekte dahi bulunan yapay şekerler neler ve sağlığımızla nasıl oynuyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#Yapay TatlandırıcılarHamas’ın İsrail’e kanlı baskını sonrasında ağır saldırı başlatan İsrail’in Filistinlilere Gazze Şeridi’nin kuzeyinin boşaltılması için verdiği süre dolarken kaçmaya çalışan siviller de bombaların hedefi oldu. Bir Filistinli konvoyuna düzenlenen saldırıda çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu en az 70 kişi hayatını kaybetti.
#IDFHer ne kadar radikal sağcılar ile hükümet kurması ve Trump’a seçimlerde destek olduğu iddiaları sebebi ile ABD Başkanı Biden, Netanyahu’ya randevu vermeyip, araya mesafe koymuş olsa da Hamas’ın ilk saldırısı ve rehine krizi sonrası, Biden ve ABD “yine” şaşırtmadı, İsrail’in yanında ve yardım etmeye de hazır olduklarını duyurdu.
#ABDİnflamasyonun kalp krizi riskini artırabileceğine ilişkin araştırmalar gün geçtikçe daha net veriler ortaya koyuyor. İyi haber: Artık doktorların elinde bu riski ortadan kaldırabilen bir ilaç var! 2006 yılında başlayan ve günümüze dek uzanan araştırmalar olumlu sonuçlar verdi. 2.000 yılı aşkın bir süredir çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kolşisinin kalp krizi başta olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı ortaya çıktı. İşte tıp dünyasında devrim niteliğindeki bu gelişmenin tüm detayları...
#Kolşisinİnflamasyonun kalp krizi riskini artırabileceğine ilişkin araştırmalar gün geçtikçe daha net veriler ortaya koyuyor. İyi haber: Artık doktorların elinde bu riski ortadan kaldırabilen bir ilaç var! 2006 yılında başlayan ve günümüze dek uzanan araştırmalar olumlu sonuçlar verdi. 2.000 yılı aşkın bir süredir çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kolşisinin kalp krizi başta olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı ortaya çıktı. İşte tıp dünyasında devrim niteliğindeki bu gelişmenin tüm detayları...
#KolşisinKraliyet dünyasına şöyle bir baktığınızda fiziksel olarak birbirine benzeyen kimleri görüyorsunuz? Aralarında kan bağı olanlardan söz etmiyoruz elbette. Dünyanın bambaşka ülkelerinde doğup büyüyen, sonra farklı kraliyet ailelerine giren, doğal olarak birbirleriyle aynı konumu hatta kaderi paylaşmak dışında hiçbir bağı olmayan insanlar, üzerinde durduğumuz.
#Kraliçe RaniaDışişleri Bakanı olarak yemin ettiği andan itibaren Washington diplomasisini etkilediği Alman aksanlı müthiş İngilizcesi, derin bilgisi ve gayet kurnaz yöntemleriyle maiyyetini koşturma, kısa zamanda da Dışişleri personelinin niteliğini yükseltmesi Henry Kissinger’ın eseridir. Türk diplomatlar ile çatışmadan, hem kendisinin hem de onların sinirlerini bozmadan en zor zamanlardaki ilişkileri yürütmesini bildi. 100 yaşındaki biriyle ABD ve Avrupa kulvarında koşacak adam hâlâ yok.
#Dışişleri BakanlığıAlman ve Mısırlı bilim insanlarının iş birliği ile gerçekleştirilen yeni bir araştırma, Antik Mısır'da uygulanan mumyalama işlemine dair hiç bilinmeyen bazı gerçekleri ortaya çıkardı. İşte ayrıntılar...
#Antik Mısır MedeniyetiDüğünleri nasıl bilirsiniz? Peki ya toplumun gözü önündeki ailelerin düğünlerini? Eğer bu tür gösterişli etkinlikleri uzaktan da olsa izlemeyi seviyorsanız, sizin için hareketli günler başlıyor demektir. Çünkü bu yıl hem ilkbahar hem de yaz aylarında, büyük olasılıkla bütün dünyanın ilgisini çekecek ve uzun süre konuşulacak iki tane düğün var.
#Kraliçe RaniaKraliyet ailesi denildiğinde aklınıza ilk olarak kimler geliyor? Büyük olasılıkla "monarşi dünyasının" en göz önünde ve en olaylı ailesi olan Mountbatten Windsor ailesi yani İngiliz kraliyet ailesi. Aslında böyle olması da normal. Yıllardır hatta belki de yüzyıllardır bu kalabalık ailede, kamuoyunun ilgisini çeken olayların ardı arkası gelmiyor. Hemen ardından da büyük olasılıkla Danimarka kraliyet ailesi aklınıza düşüyor. Kraliçe 2. Margrethe'nin taht sıralamasında geride olan küçük oğlunun dört çocuğunun unvanlarını alması, sonra da yine aynı küçük oğlunun, büyük oğlunun karısına gizli gizli aşık olduğu iddiaları... Sonuçta her iki aile de magazin ağırlıklı gelişmeler nedeniyle gündemden düşmek bilmiyor. Oysa gözlerimizi doğuya çevirdiğimizde en az onlar kadar dikkat çeken bir başka kraliyet ailesi daha görüyoruz. Her ne kadar bu iki monarşi ailesi kadar çalkantılı bir hayat yaşamasalar da - ya da olup bitenler bu kadar gözler önüne serilmese de- onların hayatı da bu konunun meraklılarının ilgisini çekecek türden. Ülkelerinde yaşanan karışıklıklar bir yana bu aile geçen yaz aylarında ardı ardına gelen mutlu haberlerle de gündemin ilk sıralarına çıktı. Şimdi ise artık her iki mutlu gelişmenin de son adımları atılıyor iddialara göre.
#Kraliçe RaniaABD’de Müslüman olan, Suriye’de terör örgütü DEAŞ’a katılan ve uzun süre kadın bölüğüne komutanlık eden Allison Fluke-Ekren, ABD’de 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. New York Times gazetesine göre Fluke-Ekren’in yakalanmasında Türkiye kökenli eşinden dünyaya gelen kızı Leyla etkili oldu.
#DEAŞMeslek hayatında 36 yılı geride bırakmış. Bugüne kadar 141 ülkeyi, 1450 şehri gezmiş! Türkiye’nin en sevilen rehberlerinden Saffet Emre Tonguç’layız! Bugün rotasında kendi hayat yolculuğu var. Bizi Çorlu’daki çocukluğundan Kandilli’deki gençliğine, Boğaziçi’ndeki öğrenciliğinden rehberlikteki ilk yıllarına keyifli bir gezintiye çıkaracak. Sonra yeni seyahat eğilimlerini, düşük bütçeli gezi önerilerini, İstanbul’un bilmediğimiz yerlerini anlatacak…
#Saffet Emre TonguçO sık sık etrafına aldırmadan yemek yerken, kocaman kahkahalar atarken, bir türlü bırakamadığı kötü alışkanlıklarını sürdürürken ama mutlaka, belki torunu yaşındakilerin bile tercih etmeyeceği kadar cesur, parlak ve canlı renklerde kıyafetleri içinde görüntüleniyor.
#Danimarka Kraliçesi Margrethe 2