yarın bayram... Kimi tatile çıkıyor kimi ailesi ile vakit geçirmeyi tercihediyor. Aile ziyaretleri yapacak evli çiflerde bazen bayram öncesi bu konuda anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Özellikle aileleri farklı şehirlerde oturanlar için her bayram aynı tartışmanın fitili ateşleniyor. “Önce kimin ailesine gideceğiz?” İşte o evlerde yaşanan kavgalara birkaç örnek...
#BayramRamazan bayramına sayılı günler kaldı. Çoğu evde bayram havası esiyor ama bazı evlerde her bayram aynı tartışmanın fitili ateşleniyor: “Önce kimin ailesine gideceğiz?” Özellikle aileleri farklı şehirlerde oturanlar için büyük bir sorun haline gelen bayram ziyaretleri zaman zaman kanayan bir yara haline geliyor. Biz de sokağa çıktık ve teyzelerimize, amcalarımıza ve gençlere sorduk. Bayramda önce kimin ailesine gidiyorsunuz?
#Bayram ZiyaretiÇok yakında ailemiz ve dostlarla bir masa etrafında toplanıp güzel dileklerle karşılayacağız yeni yılı… Hem afiyetle yenecek hem de o güzel sofraları süsleyecek yenebilen dekor tariflerimi paylaşmak istedim bu hafta. Çikolata, meyve, peynir gibi basit malzemelerle yapılan bu süsler şık olduğu kadar lezzetli de…
#Gülay Barbaros AltanRüya meselesi tarihte olduğu gibi günümüzde de gizemini korumaktadır. İnsanlar nasıl geçmiş dönemlerde rüyalarının anlamlarını merak etmişlerse bugün de durum pek farklı değildir. Uykusunda gördüğü rüyanın manasını merak edip hemen bu rüyanın tabirini öğrenmeye çalışan insanlar çoğunluktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız rüyada kahvaltı yapmak ne anlama gelir, rüyada kahvaltı görmek, rüyada kahvaltı hazırlamak, rüyada kahvaltı toplamak ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Çifte felaketin ardından depremzedeler ilk bayramı hüzünle karşıladı. Yaşanan tüm kayıplara ve acılara rağmen bayram geleneği yaşatıldı. Sabah erkenden kalkıldı, bayram namazı kılındı, ziyaretçiler çadırlarda ağırlandı. En güzel kıyafetlerini giyen çocukların el öpme ve şeker toplama telaşı, moral depoladı.
#BAYRAMİzmir denince, Ege denince hele hele zeytinyağı denince önce onun soyadı ile birlikte adı gelir herkesin aklına: Ahmet Güzelyağdöken. Herkes ortalıklarda gurme çığırtkanlığı yaparken, onun tecrübesine dayalı sakinliği ve olgunluğu ilham verici nitelikte. “Malzeme önemli” diyor, “Ege kıymetli” diyor, “Zeytinyağı olmazsa olmaz” diyor ve daha bir çok şey diyor... Her cumartesi %100 İlham Veren Sohbetler’imin ilk konuğu Ahmet Güzelyağdöken’le tadı damağınızda kalacak bir söyleşiyle sizleri baş başa bırakıyorum...
#1Bayram yaklaşıyor, kimi tatile gidecek kimi aylardır görmediği ailesini ziyaret edecek. Çoğu evde bayram havası esmeye başladı ama bazı evlerde her bayram aynı tartışmanın fitili ateşleniyor. “Önce kimin ailesine gideceğiz?” Özellikle aileleri farklı şehirlerde oturanlar için büyük bir sorun haline gelen bayram ziyaretleri zaman zaman kanayan bir yara haline geliyor mu? Biz de sokağa çıktık ve teyzelerimize, amcalarımıza ve gençlere sorduk. Önce kimin ailesine gidiyorsunuz?
#Bayram TatiliBodrum, tatilciler kadar lezzet peşinde koşanların da çekim merkezi. Birçok ünlü şefin, şöhretli restoranın yaz adresi olan ilçe, ruhuna uygun olarak Ege lezzetlerinden başlayıp Asya mutfağına uzanan geniş bir lezzet yelpazesi sunuyor. Her yıl yenilenen mutfaklardaki son gelişmeleri, sezonun favori mekân ve yemeklerini listenize not edin.
#GastronomiOsmanlı döneminde ramazan ayı nası geçerdi Osmanlı sarayında ve tebaasında ramazan adetleri nelerdi Osmanlıda ramazan gelenekleri 11 ayın sultanı Ramazan Osmanlı döneminde heyecanla beklenirdi. Ramazan’ın habercisi hilali müjdeleyenlere 150’şer kuruş verilirdi.
#Ramazan Gelenekleriİçine girdiği sayısız yemekle, tadı ve dokusuyla yazı müjdeleyen patlıcan, bu soğuk günlerde en çok özlediğim ve tezgâhlarda göreceğimiz günü iple çektiğim malzemelerden... Bazen alacalı soyulup kızartılır, bazen de dolması yapılır. Gelin hem patlıcanı neden bu kadar çok sevdiğimi anlatayım hem de mevsimi gelince pişireceğiniz şahane bir tarif vereyim.
#Melanzane A BarchettaDiplomasında ‘siyaset bilimci’ yazıyor ama biz onu daha çok mutfak ve yemek kültürü üzerine yaptığı televizyon programlarından, yazılarından ve arka arkaya yayınladığı kitaplarından tanıyoruz. Prof. Dr. Artun Ünsal ile merkez üssü Çengelköy’de buluştuk; hem eski albümlerini karıştırdık hem de sosyolog gözüyle günümüzün sofralarını konuştuk.
#Prof. Dr. Artun ÜnsalAdaların en güzel zamanı ilkbahar ve sonbahardır, yaz ayları kalabalıktır hareketlidir ama bu kalabalık sizi yorabilir. Ada demek huzur, sakinlik demek, Sakız adası demek mavi deniz, gökyüzü, esinti demek, ve daha fazlası.. Bana gezdiğin adalar içinde en çok hangi adayı sevdin diye soranlara, ‘Hayatımın kalan kısmını Sakız Adası’nda yaşayabilirim’ cevabını veriyorum.
#BursaAK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, "Görüşlerimiz tabii ki farklı oluyor ancak aynı ülkede yaşıyor ve aynı havayı teneffüs ediyoruz. Tasamız bir, sevincimiz bir, hiçbir şey bir gönül kırmaya değmez." dedi.
#Binali YıldırımYeni yılı evinizde karşılayacaksınız; kıyafetleriniz, ev dekorasyonunuz, süslemeleriniz, yılbaşı menünüz, kısacası her şeyiniz hazır. Peki, çocuklar bu gecede neler yiyecek? Yılbaşı akşamı çocuklarınız için de sağlıklı ve lezzetli yemekler pişirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken miniklere de hitap edecek menüler oluşturabilmek. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selma Turan, miniklere uygun yılbaşı menüsü veriyor.
#YılbaşıNergis Kumbasar’ın yeni programı “Nergis Zamanı” bugün başlıyor. Hafta içi her gün ekrana gelecek olan programda Kumbasar, sağlıktan çocuk bakımına, doğru alışverişten yemek tariflerine kadar kadınlara yönelik tüm konuları ele alacak, moda ve son trendleri izleyiciyle paylaşacak. Ünlü oyuncu ve sunucu hem kendisiyle hem de yeni projesiyle ilgili merak edilenleri anlattı.
#Nergis KumbasarGastronomi yazarı ve kahve eğitmeni Cenk Girginol, ‘Kahve - Fincandan... Lezzete...’ adlı yeni kitabında önce kahvenin nasıl keşfedildiğini, sonra da Osmanlı ve Avrupa kültürüne nasıl işlediğini inceliyor. Pek çok ülkede içilen geleneksel kahvelerin öykülerine ve reçetelerine de yer veren Girginol, kahve eşlikçisi yerel lezzetlerin özgün tariflerini de paylaşıyor.
#Kahve