Çanakkale Boğazı'nda, Ezine ilçesi Dalyan köyü yakınındaki 2 bin 400 yıllık liman kenti Alexandria Troas Antik Kenti'nde, devam eden kazı çalışmalarında 1800 yıllık mimari yapılar gün yüzüne çıkarılıyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, "Bu anlamda 1800 yıl öncesinden başlayıp belki 300-400 yıl içerisinde değişimler gösteren yapılar grubunun bir bölümünü gün ışığına çıkarmaya başladık. Küçük buluntular olarak dönemleri hakkında bilgi verecek büyük ölçüde korozyona uğramış olan sikkelerin yanı sıra yoğun seramik ve üst yapıya ilişkin çatı kiremitleri yer alıyor. Çeşitli iskan evrelerini, buluntu gruplarını değerlendirip tespit edebiliyoruz" dedi.
#Alexandria TroasÇanakkale Boğazı'nda, Ezine ilçesi Dalyan köyü yakınındaki 2 bin 400 yıllık liman kenti Alexandria Troas Antik Kenti'nde, devam eden kazı çalışmalarında 1800 yıllık mimari yapılar gün yüzüne çıkarılıyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, "Bu anlamda 1800 yıl öncesinden başlayıp belki 300-400 yıl içerisinde değişimler gösteren yapılar grubunun bir bölümünü gün ışığına çıkarmaya başladık. Küçük buluntular olarak dönemleri hakkında bilgi verecek büyük ölçüde korozyona uğramış olan sikkelerin yanı sıra yoğun seramik ve üst yapıya ilişkin çatı kiremitleri yer alıyor. Çeşitli iskan evrelerini, buluntu gruplarını değerlendirip tespit edebiliyoruz" dedi.
#Alexandria Troas Antik KentiBugün Ankara’ya gelecek olan Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko, Japonya ile Türkiye'nin ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası toplumun karşı karşıya olduğu sorunlara ilişkin iş birliği içinde olduğunu belirtti. Yoko, “1890’da meydana gelen Ertuğrul Fırkateyni faciası sonrasında zorlukları aşmak için birlikte çalışan iki ülke, o zamandan bu yana dostane ilişkilerini istikrarlı bir şekilde geliştirmiştir” dedi.
#Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa YokoMevsimlerin en renklisi olan sonbahar geldi. Yapraklar yavaş yavaş ağaçlardan süzülürken, yeşilden sarıya, turuncudan kırmızıya dönen renkler gözlere adeta bayram ettiriyor. Bu renk cümbüşünü fotoğraflayacak en güzel yerlerin başında ise tarihi dokusu ve doğa manzaralarıyla büyük tatil yörelerinden ayrılan köy ve kasabalar geliyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın en çok yakıştığı köy ve kasabalar hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden 10 öneride bulundular.
#RotaAslında küçük yaşlarda üretmeye, tasarlamaya merak salmış Melis Özbulu. Bu merakla da moda ve tekstil tasarımı bölümü okumuş. 2021’de ise kendi markasını kurmaya karar veren ve Bleta Bags’ı hayata geçiren Özbulu, hem iç piyasada hem de yurtdışında ürettiği çantaları tüketiciyle buluşturuyor. Hedefte ise global bir oyuncu olmak var.
#1Valencia, dünyanın en eski şehirlerinden biri... Yıllardır İspanya’nın ünlü şehirleri Barcelona ve Madrid’in yanında adeta üvey evlat muamelesi gördüğü yazılıp çizilen Valencia, son yıllarda yaşadığı turizm patlaması ile bu şehirlerle yarışır hale gelmiş durumda. Beni en çok etkileyen şey, dünyanın en eski şehirlerinden biri unvanını taşıyan Valencia’nın yüzlerce yıllık tarih ve geleneklerinin, şehrin içinde ayrı bir şehir olan ultra modern ‘sanat ve bilim şehri’ ile muhteşem uyumunu gözlemlemek oldu...
#ValenciaVerimli toprağı ve Dicle Nehri sayesinde tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar birçok ilke ev sahipliği yapmış Diyarbakır. Uygarlıkların doğuşuna ve yok oluşuna tanıklık etmiş, birikimiyle kültürlere ışık tutmuş. Fırat ve Dicle'den ismini alan Mezopotamya’da ‘Bereketli Hilal’ denen bölgenin kuzeye doğru kısmında hilalin ortasında kalan Diyarbakır’ın gizemlerine bakalım…
#DiyarbakırCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler Habitat’ın İkinci Olağan Kurulu’na video mesaj ile katıldı. Emine Erdoğan, 'Yeryüzüne bırakacağımız izi belirlemek bizim elimizde. İnsanın günlük hayatındaki küçük değişikliklerle doğa dostu atıksız bir yaşam ile iklim değişikliği hastalığına karşı şifa olabiliriz.' dedi.
#Emine ErdoğanGölleri, nehirleri ve ormanlarıyla bilinen Almanya, Baltık Denizi’ne kıyısıyla aynı zamanda bir deniz ülkesi. Berlin ve Münih gibi büyük kentleri popüler olabilir ama biz biraz daha az bilinen ülkenin kuzey bölgelerine doğru bir yolculuk yapalım. Stralsund kenti ve Rugen Adası’nı ziyaret edelim. Kuzey ışıklarını selamlayıp dans eden turnaların masalsı seslerine kulak verelim...
#SeyahatHayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan ‘Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya’nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22’ye yükseldi. Biz de bu güzel gelişme sonrası uzmanlarımıza ‘Sakin şehirlerimizde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. Birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli değerlendirme toplantısının üçüncüsü gerçekleştirildi. Bakan Kurum, toplantı sonrası ‘Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’ ile inşaat sektöründe planlanan köklü değişiklikleri açıkladı.
#Bakan KurumTürkiye Cumhuriyeti’nin 1932’ye kadar ilk Cumhurbaşkanlığı Köşkü olarak kullanılan Atatürk Köşkü... Bugün Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu olarak hizmet veren Evkaf Apartmanı... Hürriyet Ankara, okurlarını mimari yapılarda fotoğraflarla tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Hürriyet Ankara, ‘Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarında başkentin sivil mimarisi ve kentin eski mahallelerinde tarihi yolculuğa çıkıyor. Ankara ile ilgili görsel ve yazılı belgeleri 1994’ten beri derleyerek araştırmacıların hizmetine sunan Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), 1926-1932 yılları arasında fotoğraf arşivinde yer alan mimari yapıları ve bu yapılara ilişkin notları Hürriyet Ankara okurlarıyla paylaştı:
#Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama Ve Araştırma MerkeziÇevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli 3'üncü toplantısının kapanış konuşmasını yaptı. Kurum, "Türkiye'de tüm binalar periyodik muayenelere tabi olacaklar. Tüm yapılarımızda; mimar, mühendis ve şehir plancılarından oluşturacağımız yeni bir birim tarafından muayene işlemi yerinde, gidilerek düzenli olarak yapılacaktır. Özel ve nitelikli yapılarda; çok katlı ve özel mimari yapılar, otel ve AVM'ler 20 kat üstü yapılar, termik santraller, büyük baraj yapılarımızı izlemek için Yapı İzleme Sistemlerini kuracağız. Türkiye Bina Envanterini bu anlamda hazırlayacağız" dedi.
#Bakan KurumDeprem felaketinin ardından seferber olan Emel Uslu Atik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Vakfı (EUAVAKFI) bölgeye tüm imkânlarıyla yardım eli uzattı. EUAVAKFI Başkanı Emel Uslu Atik, deprem bölgesindeki aileler ve çocuklara yönelik psikososyal destek çalışmaları organize edeceklerini de belirtti.
#EUAVAKFIZeugma Antik Kenti, tarihi ve arkeolojik gezi yapmak isteyenleri otantik ve gizemli bir dünyaya doğru çekmektedir. Zeugma Antik Kenti ile milattan önce yaşamış değerli bir kültürün mozaiklerle süslenmiş yaşamını yakından tanıyabilmek için Zeugma Antik Kenti nerede? Zeugma Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023)
#Zeugma Antik Kenti‘Saray ve Kozmos’ta Shaika R. Canby, Deniz Beyazıt, Martina Rugiadi ve A. C. S. Peacock başta olmak üzere diğer uzmanların yazdıklarıyla Selçukluların da nasıl savaş içinde savaşarak ‘oldukları’nı, ‘oluşturdukları’nı ve kültürü ne şekilde yarattıklarını görebiliyoruz.
#Saray Ve KozmosBartın'ın Amasra ilçesinde Roma dönemine ait anıtsal yapının kalıntılarında 4 aydır devam eden kazıda 2 santim genişliğinde piramidi andıran ve üzerinde büyüsel simgelerin yer aldığı 'tılsımlı amulet' (muska) bulundu. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, "Bunun Anadolu'da bir Roma yapısında bulunan tek örnek olduğunu söylememiz mümkündür. Bizleri heyecanlandıran bir tespitti" dedi.
#BartınBartın'ın Amasra ilçesinde Roma dönemine ait anıtsal yapının kalıntılarında 4 aydır devam eden kazıda 2 santim genişliğinde piramidi andıran ve üzerinde büyüsel simgelerin yer aldığı 'tılsımlı amulet' (muska) bulundu. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, "Bunun Anadolu'da bir Roma yapısında bulunan tek örnek olduğunu söylememiz mümkündür. Bizleri heyecanlandıran bir tespitti" dedi.
#BartınYeni yerler keşfetmeyi seven, meraklı bir seyahat tutkunuysanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken mağaralar hangileri?’ diye sorduk. 7 şehirden her biri birbirinden büyüleyici 10 mağarayı önerdiler.
#RotaBartın'ın Amasra ilçesinde, Roma dönemine ait olduğu düşünülen mimari yapının olduğu 2 dönümlük arazide kurtarma kazısı başladı. Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde görevli Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, mimari yapının Roma dönemine ait olduğunu düşündükleri belirterek, "Sütun altlıklarının orijinal şekilde korunduğunu söyleyebiliriz. Sütunların muhtemelen bir deprem sırasında yıkılmış olduğunu görüyoruz. Ancak Batı Karadeniz'de ilk kez anıtsal bir mimari ile karşılaşıyoruz" dedi.
#BartınTürkiye’nin her bir köşesinde keşfedilmeye değer harika yerler var. Fakat bu yerlerden bazıları her yıl çok sayıda ziyaretçiyi çekse de bazıları sahip oldukları güzelliklere rağmen pek fazla bilinmiyor. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizin az bilinen cennet köşeleri nereler?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 15 adresi önerdiler.
#RotaSAİLORS, daha önce belediye binası olarak kullanılan, 120 yıllık, iki katlı, mavi beyaz renkleriyle herkesin zihninde iz bırakan o eski binada 2001’de kapılarını açmıştı. Yıllarca herkesin en az bir kahve molası için oturduğu, mutfaktan lorlu kurabiye kokularının geldiği, üst katında sempatik 5 odasıyla konaklama imkanı da veren Alaçatı’nın çok değerli işletmelerinden biriydi. Gülay Tokgöz ise 2000’lerin başından itibaren, Alaçatı’ya yerleşmek için tüm imkanlarını zorlayıp, 2006’da bu arzusunu gerçekleştirmiş ve zaman içinde Alaçatı’daki başarılı kadın işletmeciler arasında yerini almıştı. İşte biz de bu noktada 22 yıldır var olan Sailors ve Gülay Tokgöz’ün hikayesini merak ettik ve sorup öğrendik.
#1Özellikle birçok farklı mimari yapı başta olmak üzere farklı alanlarda ölçeklendirme önemli bir yer taşır. Daha sağlıklı ve güçlü, aynı zamanda doğru bir yapı oluşturabilmek için önemli bir yere sahiptir. Tabii bununla beraber daha birçok farklı alanda kullanıldığını ifade etmek mümkündür. Peki, ölçeklendirme nedir? Nasıl yapılır? Mimarlıkta ölçeklendirme nasıl yapılır detayları ile derledik.