Güncelleme Tarihi:
Hem harita hem de mimari yapılar ile birlikte ölçeklendirme birçok farklı yerde değerlendirilir. Süreç içerisinde veri sayısı ile beraber istek sayısı bulunur. Buna bağlı olarak Herhangi bir durum veya yapının büyütme veya küçültme işlemi gerçekleşir. Bu sayede herhangi bir aksaklık yaşamadan sağlıklı bir şekilde süreç devam eder. Genel olarak hesaplama ile beraber matematiksel açıdan belli bir oranlama doğrusunda ele alınır.
Ölçeklendirme Nedir?
Bir sistem içerisinde istek sayısı ile beraber veri sayısının artması noktasında, aksaklık yaşanmadan sistemin büyütülmesi ölçeklendirme olarak ifade edilir. Aynı durum tam tersi olarak da ele alınır. Böylece Sonuç olarak istek sayısı ve veri sayısının düşmesi ile beraber aksaklık yaşanmaması noktasında küçültme işlemi ölçeklendirmedir. Bu doğrultuda hem yeter hem de nicel olarak birçok farklı yapı ve fonksiyon doğrusunda ele alınarak kullanır. Örneğin mimari yapılar ile beraber haritalar ya da Kripto para gibi birçok farklı seçenek doğrultusunda amaca uygun değerlendirilir.
Ölçeklendirme Nasıl Yapılır?
Ölçeklendirme özel olarak harita düzeyinde ele alınır ve buna bağlı şekilde gerçekleşir. Basit bir şekilde harita uzunluğu gerçek uzunluğu bölünür ve sonuç ortaya çıkarılır. Sonuç olarak ortaya çıkan harita ise harita ölçeği olarak bilinir. Bu durum aynı zamanda mimari yapılar üzerinden de en ve boy ile yükseklik kapsamında hesaplanır. Aynı uygulama ile üç boyutlu tasarım uzunluğu kapsamında gerçek boyutları bölünmesi üzerinden ölçeklendirme yapılır. Sonuç olarak yapılan birçok farklı kısmı eşit oranda ve doğru şekilde hazırlanmış olur. Transfer işlemlerinin ağda yavaşlamaya neden olmadan gerçekleşmesi ise kripto para ölçeklendirmesi olarak değerlendirilir.
Mimarlıkta Ölçeklendirme Nasıl Yapılır?
Çizimi yapılacak olan bir projenin ya daha arazinin belli oranlarda büyütülmüş ya da küçültülmüş hali mimarlıkta ölçeklendirme olarak bilinir. Bu doğrultuda ele alınacak harita ölçümü ya da üç boyutlu tasarım dahilinde uzunluk, en ve yükseklik, gerçek boyutta yapılacak olan mimari yapının en ve boy ile yüksekliği kapsamında bölünmesi ile bulunur. Böylece sonuç olarak mimarlıkta ölçeklendirme yapılır ve gerçek ölçüler yapının her kısmında açık bir şekilde görülür. Bu bağlamda ölçünün boyutlarına bağlı olarak bazı hesaplamalar ile işlem yapılır;
- 1/1 ölçek, ölçeğin gerçek olarak ele alınmış boyutlarıdır.
- 1/2 ölçek, ölçeğin yarı boyutlarıdır.
- 1/5 ölçek
- 1/10 ölçek
Bu şekilde görüldüğü gibi farklı ölecek yapıları üzerinden mimari tasarımlarda ölçeklendirme yapılır. Özellikle ele alınacak olan tasarımın nasıl görüneceğine dair bilgileri öğrenme noktasında önemli bir yer taşır. Aynı zamanda yapının iç ve dış kısımlarındaki ölçeklerin daha etkin bir şekilde ve rahatlıkla alınarak gerçeğe taşınmasına imkan verir. İnternet üzerinden otomatik hesaplama sistemleri de kullanılabilir.
Ölçeklendirme Nerelerde Kullanılır?
Özellikle uluslararası alanlarda kabul gelen ortak ölçeklendirme ile beraber günümüzde bu işlem yapılır. Yapıların daha sağlıklı ve etkin bir şekilde ortaya çıkarılması için önemli bir yer taşır. Bununla beraber harita ve daha birçok farklı alanda yaygın olarak kullanılır.
- Mimari
- Makine
- Harita
- Kripto para
- Elektrik
- Endüstri mühendisliği
Bu şekilde yukarıda verilen alanlarda ölçeklendirme önemli oranda kullanılır.