Kavrulmuş kabak çekirdeği bizi her zaman çocukluğumuza götürür. Yaz sonu toplanan balkabaklarının çekirdekleri kış aylarının en besleyici ve sağlıklı atıştırmalıklarından biri haline gelir. Üstelik çekirdekleri klasik tuzlu versiyonunun yanında farklı şekillerde de değerlendirebilirsiniz. Kabak çekirdekleriyle neler yapabileceğimize gelin bir göz atalım.
#Kabak ÇekirdeğiHepsi birer sanat eseri, hepsi de sağlıklı… Özellikle akşam yemeklerinden sonra ağzımızı tatlandırmak, sohbetlerimizi canlandırmak isteriz. İşte böyle zamanlarda hazırda bir tatlının bulunması tüm günün yorgunluğunu atmaya birebirdir. Bizim de küçük bir katkımız olsun istedik ve sizin için kış aylarında yemekten en çok zevk aldığımız tatlıların küçük bir listesini hazırladık.
#Meyveli Kış TatlılarıZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıYaz sıcakları da her geçen gün daha fazla yüzünü göstermeye başladı ve bu yıl neredeyse 17 saatten fazla oruç tutuluyor. Bu yüzden de geri kalan altı buçuk saatte neyin nasıl ve ne kadar yendiği çok önemli. Sağlıklı bir ramazan geçirmek için iftarda ve sahurda yenilenlere çok dikkat edilmesi gerek.
#DONDURMASize güzel ve aynı zamanda “sağlıklı bir teklifte” bulunmak istiyorum: Gelin bu yeni sonbaharı yeni bir başlangıç haline getirelim. Bu başlangıcın ilk cümlesini de şu şekilde kuralım: “Sık sık yaptığım o yanlışları bundan sonra daha az yapmaya, daha doğru beslenip ve daha çok yürümeye başlıyorum!”
Kafeler son yıllarda zaman geçirmek için en ideal mekanlar haline geldi. Bir zamanlar sadece kahve ve çay içmek için giderdik, şimdi yemek de yiyoruz, kahvaltı da ediyoruz. Bu değişimde, dünyanın dört bir yanından gelmiş kahveleri aynı dekor ve dizaynda satan kafe zincirlerinin bir bir açılmasının büyük etkisi oldu. Ama zincirlerin yanı sıra kendi konseptleriyle öne çıkan kafeler de kısa sürede tanındı, müdavimleri oluştu. Biz de bu hafta, konusunda uzman jüri üyelerimize İstanbul’un kafeleriyle ünlü Kadıköy Bağdat Caddesi’ndeki en iyi kafeleri sorduk.
Endüstriyel dondurma şirketleri her ne kadar dondurmayı yaz kış yenen bir tatlı haline getirmeye çalışsa da, bizde dondurma satışları yazın patlıyor. Dondurma boğaz ağrısı yapar yargısı bir türlü değişmedi çünkü. Kabul etmek gerekir ki, insanın canı da dondurmayı buz gibi kış günlerinde değil, yazın bunaltan sıcaklarında çekiyor. Dondurmanın ilk olarak nerede ve kimler tarafından yapıldığı konusunda farklı bilgiler ve efsaneler var.
Kemeraltı’nda 1938’de Sefer Urlulu’nun kurduğu Özsüt Muhallebicisi, ’kazandibi’yle ünlendi. Oğul İbrahim Urlulu şirketi yeniden yapılandırıp 90 şubeli tatlı-pasta zincirine dönüştürdü. Krizde kiraların düşmesini fırsat bilip 40 şube daha açan Özsüt, 20 milyon dolar ciroya ulaştı.
Soğuk bir kış günü ‘şömine’ kelimesini duysanız yanına yakıştıracağınız kelime ‘keyif’ olurdu herhalde. Şömineli mekanlardan seçtiklerimiz arasında kafeler, restoranlar, barlar hatta gazinolar var. Kimileri şömine için bir köşe ayırmış, kimi de şömineyi mekanın ortasına oturtmuş.