Kurban Bayramı boyunca et ağırlıklı olarak beslenmenin ardından 'Bayram sonrası beslenme nasıl olmalı?' sorusu sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. HÜRRİYET ve LEZİZZ bu süreçte dengeli ve düzenli beslenmenin metabolizmayı toparlamaya yardımcı olacağının önemine Şef Rüzgar SÜNBÜL dikkat çekti.
#Bayram Sonrası BeslenmeKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkGastronomide sürdürülebilirliği destekleyen ‘Gelecek Turizmde’ projesi için Bozburun’un ucundaki Taşlıca Köyü’ndeydik. Tanınmış şef Maksut Aşkar’ın köydeki üreticilerle birlikte sadece yerel ürünlerden hazırladığı menüyü tadarken malzeme çeşitliliğini de tanıdık...
#Taşlıca KöyüBir sağlık sorunu ya da ilerleyen yaşı nedeniyle yumurta rezervi etkilenen ama anne olma ihtimalinden vazgeçmek istemeyen kadınlar, yumurta dondurma işleminden faydalanabiliyor. Ünlü oyuncu Jennifer Aniston’ın geçen haftaki söyleşisinde sarf ettiği “Biri bana ‘Yumurtalarını dondur’ deseydi her şeyimi verirdim” cümlesinden hareketle uzmanlarla ve bu yöntemi kullanan kadınlarla konuştuk.
#Yumurta RezerviRengârenk yaz sebze-meyvelerini tezgâhlarda görmek için son günler... Ama ya domates ve patlıcanı kışın özlersek ne yapacağız? Çözüm belli: Yazın bereketini kışa taşımak için bu leziz ürünleri dondurmak. Püf noktalarıyla hangi malzeme, nasıl dondurulur; önerilerimize buyurun. Mesela patlıcanı pişmiş, bamyayı yarı pişmiş, avokadoyu ise püre yaparak saklamamız gerekiyor...
#GazetehaberleriMeyve ve sebzelerin en lezzetlileri şu sıralarda hasat ediliyor. Pazarlarda bir bereket, bolluk... Bu olgun ürünleri kış için hazırlamanın tam sırası. Domatesten çeşit çeşit soslar, patlıcanlı yaz kızartmaları, şeftaliden kızılcığa türlü meyvenin püresi ya da dilimleri kavanozlanıp kilerlere diziliyor. Neden sizin mutfağınızda da yaz tatları kışın da yenmesin?
#GazetehaberleriBugünlerde sebze-meyve bollaştı, her şey en lezzetli döneminde, buzluklarımızı doldurmaya başlayabiliriz. Taze taze aldığımız ürünleri dondurmak hem yemek yaparken zamandan tasarruf ettiriyor hem de israfı önlüyor. Buzluktan çıkan bir parça brokoli kimi zaman bir bebeğin çorbasına lezzet katıyor, kimi zaman da mutfağa az vakit ayırabilenlerin sağlıklı yemek derdine derman oluyor. Taze fasulyeden ananasa, dereotundan et suyuna hemen her şeyi buzlukta saklayabilirsiniz. Püf noktalarını bilin, yeter...
#Sebze MeyveHer evin olmazsa olmaz beyaz eşyası olan buzdolaplarının yanlış kullanımı gıda kaynaklı hastalık risklerini artırıyor. Soğutma derecesinden rafların yerleşimine, temizliğinden bakımına buzdolabı kullanmanın da incelikleri var. Prof. Dr. Y. Birol Saygı, “Buzdolabını doğru ve akılcı kullanmak ailenizin gıda kaynaklı hastalık riskini azaltmakla kalmayıp bütçenize de katkı sağlar” diyor.
#Buzdolabı Nasıl TemizlenmeliÜrünlerin kısa sürede hazırlanması, mevsimi dışında meyve ve sebze tüketme isteği veya yiyeceklerin hazır halde saklanmasında en çok tercih edilen yöntemlerden birinin konserve yapmak olduğunu söyleyen Haydar Şahin, konserve yapmanın püf noktalarını anlattı. Şahin, kış konservelerinin tarifini verdi.
#KonserveSebze ve meyveleri mevsimi dışında da tüketebilmenin en sağlıklı yolu, evde yapılan katkısız konserveler. Konserve denince akla genellikle kış hazırlığı olarak kavanozlara doldurulan yaz sebzeleri ve meyveleri geliyor ancak kış aylarında da konserve hazırlayabilirsiniz. Özel bir üniversitenin Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Haydar Şahin, kış konserveleri için tarif ve ipuçları paylaştı. İşte Şahin'in uyarıları...
#Kış Konservesi TarifleriRengarenk reçeller kahvaltı sofralarımızın tat kaynağı. Kimi zaman ekmeğin üzerine sürülen, kimi zaman kreple yenen ya da tatlı tariflerine malzeme olan reçelleri her mevsim yapmak mümkün. Ancak özellikle yaz aylarında çilek, vişne, kayısı, incir, üzüm, karpuz gibi meyvelerin bollaşmasıyla mutfaklardan da tatlı tatlı kokular gelmeye başlıyor. Peki iyi bir reçel yapmak için nelere dikkat edilmeli? Reçelin rengini, lezzetini, kıvamını uzun süre koruması, şekerlenmemesi için neler yapılmalı? İşte reçel yapmak isteyenler için başlangıç seviyesinden ileri seviyeye birkaç püf noktası…
#Reçel Nasıl YapılırBitkisel ürün kullanımı son yılların belirgin eğilimlerinden biri. “Doğal olanın zararı yok” inancı, kimyasal ilaçlara güvensizlik ve direnç, çok yaygın bulunması, medya organları aracılığıyla satış ve tanıtım kampanyaları yapılması gibi pek çok neden, bitkisel “ilaç”lara yönlendiriyor.
#BitkiselYediğimiz besinlerin satın alınması ve pişirilmesi dışında nasıl saklandıkları, korundukları da çok önemlidir. Besin değerlerini kaybetmemek ve tazeliklerini kaybetmeden tüketmek için saklama şartlarına dikkat etmeliyiz...
#Besinleri Saklama YöntemiMutfak robotu alışverişine çıkmadan önce onunla ne yapmak istediğinizi iyi bilmelisiniz. Mutfağınızda ne kadar yer var? Pasta mı yapacaksınız, ekmek mi? Kokteyl mi hazırlayacaksınız, çocuğunuza mama mı? Bu saydıklarımızın hepsini mutfak robotu yapıyor. Ama cihaz karmaşıklaştıkça kapladığı yer de fiyatı da artıyor. Bazı fonksiyonları ilginizi çekmiyorsa rondo veya blender’larla hem yerden, hem paradan, hem de enerjiden tasarruf edebilirsiniz.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, yaklaşan kış aylarına tüketmek amacıyla kışlık yiyecek hazırlayan vatandaşlara, bu yiyecekleri hazırlarken besin değerlerini korumak ve sağlığı bozacak duruma gelmelerini önlemek için dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında uyarılarda bulundular.