Yiyecekleri buzdolabında nasıl saklamalıyız?

Güncelleme Tarihi:

Yiyecekleri buzdolabında nasıl saklamalıyız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2016 09:46

Her besin grubu için saklama koşulları farklılık gösteriyor!

Haberin Devamı

Besinleri nasıl saklamalıyız? Her besin grubu için saklama koşulları farklı mıdır? Diyetisyen Havva Arın, gıdaları saklama koşullarını anlattı.

Basit kurallar uygulayarak hem besinlerinizi uzun süre taze tutabilir hem de gıdalardan maksimum fayda edinmiş olursunuz.

ETLER

Yiyecekleri buzdolabında nasıl saklamalıyız

Potansiyel riskli besinlerdendir. Bu nedenle buzdolabında saklayacağımız etler, buzdolabının en soğuk yerinde saklanmalıdır. Buzluğa en yakın olan en üst raf buzdolabının en soğuk bölümüdür. Buzdolabında çiğ olarak saklayacağımız kıyma 1-2 gün, parça etler 2-3 gün bozulmadan kalabilir. Eğer etlerimizi uzun süre saklamak istiyorsak, dondurucularda saklayabiliriz. Fakat dondurucuda saklayacağımız etlerimizi şu şekilde hazırlamalıyız:

  • Tek pişirimlik halde paketlemelisiniz.
  • Dondurucuya yerleştirdiğiniz tarihi not etmelisiniz ve ilk yerleştirdiğiniz paketi ilk önce tüketmeye özen göstermelisiniz.
  • Çözdürülen etlerin tekrar dondurulması mikrobiyal tehlike oluşturacağı için tekrar dondurulması kesinlikle doğru değildir. Bu şekilde hazırlayıp dondurucuya attığımız etleri 8-12 ay bozulmadan saklayabiliriz.
  • Buzdolabı ve dondurucuyu yerleştirirken pişmiş ve çiğ etlerin temas etmemesine dikkat edin. Beyaz et ve kırmızı et birbiriyle temas etmemelidir. Bu şekilde temaslar çapraz bulaşmaya neden olur ve mikrobiyal tehdit oluşturur.

BALIK

Yiyecekleri buzdolabında nasıl saklamalıyız

Buzdolabında 1-2 gün saklayabileceğimiz balıklar dondurucularda 6 aya kadar saklanma özelliği taşır. Yağlı balıklar ise (somon balığı, ton balığı vb.) dondurulduğunda 1 yıla kadar saklanabilir. Balığın çok uzun süre saklanması besin zehirlenmesine yol açabilir. Uzun süre bekleyen balıklarda histamin oranı artar ve buna bağlı olarak tüketen bireylerde baş ağrısı, ateş, kızarıklık oluşabilir. Bunun yanında kılcal damarlarda geçirgenlik artar.

YUMURTA

Yiyecekleri buzdolabında nasıl saklamalıyız

Yıkanmadan, kuru olarak buzdolabında 2-3 hafta saklama süresi vardır. Yumurta, yıkandığı zaman üzerindeki porlar açılır ve yumurtanın içine mikroorganizma geçişi olur. Sağlığı tehdit eden bir durumdur. Aynı zamanda yumurtanın çabuk bayatlamasına da sebebiyet verir. Yumurtayı saklamak için en doğru yöntem, açık olmayacak şekilde kapaklı bir kapta veya satın alındıkları viyollerin içinde saklanmasıdır.

SÜT-YOĞURT

Yiyecekleri buzdolabında nasıl saklamalıyız

Açık alınan sütler buzdolabında 2-3 gün saklanabilir. Pastörize şeklinde alınanlar ise buzdolabında 2 günden fazla saklanmamalıdır. UHT sütler açılmadığı sürece oda sıcaklığında 1.5 ay, buzdolabında ise 3 ay saklanma özelliğindedir.
Sütlerin buzdolabı kapağında saklanması doğru bir uygulama değildir. Buzdolabı kapakları sürekli açılıp kapandığı için hava ile temas eden sütler ısı değişimine uğrar ve bozulma süresinin kısalmasına sebep olur.
Yoğurt, buzdolabında ağzı kapalı olmak şartıyla 2 hafta bozulmadan kalabilir. Yoğurdun sulanmasını önlemek amacıyla saklanan kabın içinde kaşık bırakılmamalı ve yoğurt alındığında yüzeyi kaşıkla düzeltilmelidir.

MEYVE

Yiyecekleri buzdolabında nasıl saklamalıyız

  • Muz hariç tüm meyveler buzdolabında saklanabilir. Muz, oda sıcaklığında saklanabilir. Buzdolabında saklandığında kararmalar oluşacağı için renk ve tat kalitesinde bozulmalar oluşacaktır.
  • Portakal, elma, armut vb. meyveler buzdolabında 1-2 hafta, üzüm, şeftali, kayısı vb. meyveler 4-5 gün; kiraz, çilek, dut vb. meyveler ise 1-2 gün saklanabilir.
  • Dondurucuya atılacak meyveler uygun şekilde yıkandıktan sonra poşetlenmelidir. Meyvelerin su içeriği düşünüldüğünde, dondurma işlemi sonrası hacim artışı meydana geleceği için poşette bir miktar boşluk bulundurmak gerekir.
  • Bunun yanı sıra meyveleri dondururken şeker ilave ederek veya şurup içinde biraz bekleterek de dondurma işlemi gerçekleştirebiliriz. Bu şekilde dondurulan meyvelerin ömrü 6-12 ay arası değişir.

SEBZELER

Yiyecekleri buzdolabında nasıl saklamalıyız

Buzdolabında;

  • Yeşillikler ve domates 2-3 gün; lahana, havuç, kereviz vb. sebzeler 6-7 gün; fasulye, bakla, bezelye vb. sebzeler ise 3-4 gün saklanabilir.
  • Yeşillik, ıspanak gibi sebzelerin tazeliklerini koruması için nem kaybının olmaması adına temiz havlu kağıtlara sarılarak saklanmalıdır. Sebzeler ve meyveler buzdolabında yıkanmadan saklanmalıdır.

BAKLİYAT

Yiyecekleri buzdolabında nasıl saklamalıyız

Kuru ve serin ortamda saklanmalıdır. Saklandıkları ortam sıcaklığının 18 derece olması yeterlidir. Hava sirkülasyonunu sağlayabilecek şekilde bez torbalarda ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Ortamın havadar, rutubetsiz ve güneş ışığından uzak olması gerekmektedir. Aksi takdirde, nem ve güneş ışığına maruz kalan kurubaklagillerde aflatoksin denen toksik bir madde oluşur ve insan sağlığını tehdit edici bir unsurdur.

KURUYEMİŞLER

Yiyecekleri buzdolabında nasıl saklamalıyız

Uzun süre hava ve ısıya maruz kalan kuruyemişlerde, yağ asitleri oksidasyona uğrar ve hem lezzette acılaşma meydana gelir hem de yağ asitlerinin biyoyararlılığında azalma olur. Kuruyemişler; oksijen, ısı ve neme karşı hassastır. En doğru saklama koşulu; serin, kuru ve karanlık bir ortamdır.

EKMEK

Yiyecekleri buzdolabında nasıl saklamalıyız

Poşete veya streç filme sararak saklamak nem kaybını önleyeceği için daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Dondurucuya atılacaksa, dilimlenmiş halde olmalıdır. Çözdürülen ekmeklerin tekrar dondurucuya atılması besin kalitesi ve doku kalitesinde bozulmalar oluşturacağı için dilimlenen ekmeklerin tüketilecek miktarlarda alınıp çözdürülmesi daha uygun olacaktır.

Diyetisyen Havva Arın

BAKMADAN GEÇME!