Okullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıBöğürtlen çayı nezle, soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Kan şekerinin de düzenlenmesini sağlayan çay ara öğünlerde kuruyemiş ile tüketilebilir. Böğürtlen çayının faydaları ve neye iyi geldiği ile ne zaman içilmesi gerektiği hakkında detayları derledik.
#Böğürtlen ÇayıYazı iple çekme nedenlerimden biri kesinlikle karpuz ve kavun... Hele bu sıcaklarda dolaptan çıkarıp ‘buzzz’ gibi yemenin keyfini bence başka hiçbir meyve vermiyor. İkisi de yüksek oranda su içerdiği için granita ve sorbe gibi dondurulmuş tatlılara yakışıyor. Karpuzu; domates, peynir, taze nane ve fesleğenle harmanlayıp salatasını yapmayı çok seviyorum. Kavundan bir sos hazırlayıp cheesecake’in üzerine gezdirmek de müthiş oluyor. Hatta kavunla, kırmızı soğan ve acı yeşil biberli salata yapabilir; bunu ızgara etin yanında servis edebilirsiniz. İşte kavun ve karpuzlu tatlı-tuzlu; serin önerilerim...
#KavunBugünlerde tezgâhlar rengârenk meyvelerle içimizi açıyor. Örneğin çilek... Bazen kahvaltıda yemek için yulaflı yoğurduma katıyorum, bazen dondurmasını yapıyorum, bazen de kavunlu soğuk içeceğime ekliyorum. Ülkemizde meyve çeşitliliği bol ama önerim, caneriği gibi ekşi olanları daha çok tercih etmeniz. Bu meyveyi enginar yemeğine kattığım bile oluyor.
#EnginarBotanik denilen alan çok geniş ürünlerle doludur. Bu alanda yiyecek sebzeler ve meyvelerle beraber aynı zamanda bitkiler de yer almaktadır. Çiçeklenme yaşadıktan sonra yumurtalıktan meydana gelen çiçekli bitkilerde tohum taşıyan yapılara meyve denmektedir. Meyve ürünlerinde kapalı tohumlar tohumlarını yaymaktadır. Meyvelerde buna aracılık etmektedir. Dünyada çok çeşitli belki de bilmediğimiz meyve çeşitleri vardır. Pepino meyvesi de bu meyvelerden bir tanesidir. Pepino meyvesi nasıl yenir, nasıl soyulur ve tüketilir gibi soruları detaylı olarak derledik.
#Pepino MeyvesiAnanas alerjisi, ananas yedikten sonra vücutta görülen bir alerji türü olarak bilinir. Ananastan çıkan suyu ya da ananas içeren besinler ve yiyecekler tüketildiğinde de belirti gösterir. Çok yaygın görülen bir alerji türü değildir. Ananas alerjisi, diğer gıda alerji türlerinde de olduğu gibi, vücutta bulunan bağışıklık sistemi ile ananas içinde bulunan proteinin uyuşmazlık ve anlaşmazlık yaşamasından doğan bir alerji türü olarak bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ananas AlerjisiÖzellikle pandemi sürecinde önem kazanan sağlıklı öğün konusunda İzmirli bir marka, yıldız gibi parlıyor. Ürettikleri soğuk sandviçlerle İzmir ve Ege Bölgesi’nde dikkat çeken Salados’un genç, azimli, güleryüzlü girişimcileri Müge ve Osman Dursun çifti, markalarını ve başarı hikayelerin
#İzmirPandemi nedeniyle evlerimizde çok fazla vakit geçirmeye devam ediyoruz. Bu süreçte her zamankinden daha fazla kilo alma tehlikesiyle karşı karşıyayız. Hepimiz gün içerisinde veya akşam evde vakit geçirirken, atıştırmak için bir şeyler arıyoruz. Ara öğün hakkınız dolduğunda da atıştırmalık isteğinizi durduramadığınız zaman ise kilo almaya başlıyorsunuz. Bu durumu engellemek ve kilo almamak için, düşük kalorili sağlıklı atıştırmalıklara yönelmeniz gerekiyor. Peki, bu atıştırmalıklar nelerdir? Hangi besinler tok tutar?
#Hangi Besinler Tok TutarCovid-19 evlere tıktı ya çoğumuzu. Biz tam tıkıldık. Şimdi normalleşme başlasa da bizim evdeki karantina kısmi devam etmekte. Tabii artık eve ev diyesim gelmiyor. Zira ev olmaktan çıktı. Bu virüs bizi evsiz bıraktı. Onun yerine çok amaçlı bir komplekse dönüştürdük yuvayı dostlar. Biraz yaşam merkezi biraz alışveriş merkezi postunun altındaki bu yeni yerimizde, mağazalar dışında, bir AVM’de olan çoğu bölüm mevcut. Dışarıdan müşteri almıyoruz. Olsun. Almasak da oradan dışarı çıkmasak da o AVM bizim AVM’mizdir… La la la la laaa…
#CovidRamazan ayında oruç tutarken değişen beslenme düzeni nedeniyle oluşabilecek sindirim problemlerine, yorgunluk ve halsizlik hissine karşı doğru besin tercihlerinin önemli olduğunu, sağlıklı beslenmenin ve gerekli besin ihtiyaçlarını almanın vücut direncini arttırdığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Çağatay Kansız, “Koronavirüsten koruyacak bir besin var mı? Ramazan ayında sahurda ve iftarda nasıl beslenmeli, hangi besinler tüketilmeli? Ramazanda ne kadar su tüketmeliyiz? Hangi hastalar çok dikkat etmeli? Fiziksel aktivitelerde nelere dikkat edilmeli?” gibi sıkça karşılaşılan sorular hakkında merak edilenleri anlattı.
#RamazanBal, doğal yapısından dolayı hassasiyet gösterilmesi gereken bir ürün. İçeriğindeki zenginlikler ve faydaları saymakla bitmez. Balı buzdolabında saklamayın. Balın tadını alabilmeniz için oda sıcaklığında olması gerekir. Mümkün olduğunca karanlık, ışık almayan ve serince bir dolap içinde, kapağı sıkıca kapalı olarak muhafaza edin. Balın bozulması diye bir şey söz konusu değildir. Gerçek balda asla bakteri oluşmaz.
#BALTatlı tariflerinin sunumunda pek çok estetik yöntem var, çikolata kasesi de bunlardan biri. Balon kullanarak yapılan çikolata kaseleriyle ister dondurma veya krema isterseniz de meyve salatası sunabilirsiniz. Peki, çikolata kasesi nasıl yapılır? İşte, meyveli çikolata kasesi yapımının aşamaları...
#Çikolata KasesiHer anne gibiler; çocuklarının sağlığı ve geleceğinden başka dertleri yok. Tartışılmalarının tek nedeni herkes gibi çocuklarını hayvansal ürünlerle beslemeyi reddetmeleri. Vegan beslenen ve çocuklarını vegan olarak yetiştiren annelerle buluştuk. İşte yaşadıkları...
#VeganHer mevsimde olduğu gibi sonbahar mevsiminde de vitamin eksikliği sorunu oldukça sık yaşanıyor. Özellikle hassas olunması gereken sonbahar mevsiminde vitamin eksikliğini giderecek meyve ve sebzeler tüketmek çözüm olacaktır. İşte bazı yöntemler...
#Dengeli Beslenme