Güncelleme Tarihi:
Böğürtlen çayının fazla bilinmese de hafıza güçlendirme etkisi vardır. Kanser hücrelerinin de yayılmasını engellediği için uzmanlar tarafından önerilir.
Böğürtlen Çayı Faydaları Nelerdir?
Böğürtlen çayını hazır halde marketlerde bulabilirsiniz. Eğer evde kendiniz hazırlamak isterseniz bunun için de aktarda sarılan kurumuş böğürtlen yapraklarından almanız gerekir. Töze böğürtlen çayı genelde ağustos eylül aylarında sarılır. Pazarlardan ya da büyük marketlerden kolaylıkla bulabilirsiniz. Böğürtlen çayının faydaları:
Böğürtlen çayının içinde cyaniding 3 glukoz adında bir madde vardır ve bu sayede kanserli hücrelerin yayılmasını engeller.
Kurutulmuş böğürtlen yaprağından çay hazırlarsanız öksürük, boğaz ağrısı ve bademcik şişmesine iyi gelir.
Böğürtlen çayı soğuk algınlığı, nezle ya da grip gibi hastalıkların iyileşmesine yardım eder. İçindeki lifler ve C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
Taze böğürtlenin meyvelerinden çay yapılması ise kan şekerinin düzenlenmesini sağlar.
Neye İyi Gelir?
Böğürtlen çayının bazı kişiler tarafından bilinmeyen hafıza güçlendirme etkisi vardır. Sinir sistemini etkilediği için zihni açar ve hafızanın da daha güçlü olmasına yardım eder. İshale karşı da etkili bir çözüm olduğu uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. İshale karşı kür olarak böğürtlen çayı içebilirsiniz. Böğürtlen çayının içinde içindeki folik asit sayesinde hamilelik döneminde de oldukça yararlıdır. Kalsiyum ve C vitamini açısından zengin olması gebelik döneminde artmış olan kalsiyum ihtiyacını karşılar.
Böğürtlen çayı bebeğe ve anneye yararlıdır. Fakat her gebenin hamilelik dönemi farklı geçtiğinden böğürtlen çayı içmeden önce doktorunuza danışmanız daha sağlıklı olur. Böğürtlen çayı kış aylarında grip ve nezle gibi rahatsızlıkların da kısa sürede geçmesine yardım eder. Böğürtlen çayı ağzın içinde çıkan yaraların da iyileşmesini sağlar. İçindeki C vitamini sayesinde kemik dokularını güçlendirir ve cildi sıklaştırır. İdrar yolunda meydana gelen enfeksiyonların da önlenmesine yardımcı olur.
Çayı Ne Zaman İçilmelidir?
Böğürtlen çayını günde 2 bardağı aşmamak kaydıyla içebilirsiniz. Ara öğünlerde ya da yemek sonrası sindirim sorunlarını engellemek için de tüketebilirsiniz. Grip ya da nezle durumunda öğlen saatlerinde böğürtlen çayı içerek bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz.
Hazır olarak satılan böğürtlen çaylarının yanı sıra aktardan taze böğürtlen satın alarak kendiniz de demleyebilirsiniz. Kendi yaprağından yapıldığında daha ağır ve baharatlı bir tadı olduğundan tatlandırmak için bal ya da şeker ilave edilebilir.
Böğürtlenin Kullanım Alanları
Böğürtlen yapraklarını çay yapımında kullanmanın dışında şifa amacı ile de kullanabilirsiniz. Dekoksiyon yöntemi ile hazırlanan böğürtlen çaylarının idrar sökme ve kan şekerini dengeleme etkisi vardır. Aynı yöntem ile çayı demleyerek çay soğuduktan sonra gargara yapabilirsiniz. Bu sayede boğaz enfeksiyonları ve boğaz ağrısının da önüne kısa sürede geçebilirsiniz. Ayrıca böğürtlen meyvesinden smoothie ya da meyve suyu, meyve salatası da yapabilirsiniz. Reçel ya da şurup olarak da birçok yörede böğürtlen kullanılır.
Böğürtlen Çayının Yan Etkileri
Böğürtlen yaprakları taneli olduğu için hassas midelerde mide bulantısı ve kusma gibi durumlara sebep olabilir. Karaciğer üzerinde de bazı olumsuz etkiler yaratan gallotannin içerdiği için karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin de doktor kontrolünde tüketmelerinde fayda vardır. İshale karşı etkili olduğu için çok fazla tüketilmesi ve içilmesi bazı sindirim bozukluklarına da sebebiyet verebilir. Bu nedenle günde 2-3 fincandan daha fazla böğürtlen çayı içmemek gerekir.