O bir yaşayan efsane… Gastronomi dünyasının en zarif beyefendisi, Türkiye’de adını taşıyan tüm yemeklerin kurucu babası; Beyti Güler. Bundan neredeyse 80 yıl önce dört masayla açılan lokanta, bugün adeta bir kebap mabedi haline geldi. Geçen yıl Michelin Rehberi’nin ‘öneri’ listesine giren restoranında Beyti Bey, 95 yaşında hâlâ tüm masaları tek tek ziyaret ediyor. Diyor ki: “Dünyanın her yerinden çok insan tanıdım. Hepsinden bir şeyler almaya, keşfetmeye çalıştım. Ben insan zenginiyim.”
#Beyti Gülerİsmet İnönü, 20. yüzyıl Türkiye siyasetinin ve idaresinin geçirdiği evrimi temsil eder. Onu ne otoriter bir devletin başbakanı ne otoriter tek partili bir cumhuriyetin cumhurbaşkanı olarak görmemiz mümkün değildir. Zamana ve zemine göre etrafa uymayı bildi. Yer yer sabırlı yer yer haşin bir ana muhalefet lideri oldu. 1961’den sonra ise üçüncü dünyada görülmeyen bir hükümet idaresi, anlayış ve politika ustalığının şefiydi. Türkiye Cumhuriyeti üçüncü dünyanın tipik özellikleri içine düşmedi ve bunun dışında bağımsız bir kuvvet olarak devam edebildiyse bu başarılı yolun kaptanlarının en başında İsmet İnönü gelir.
#İsmet İnönüCumhuriyet’in ilk yıllarından darbelere kadar uzanan geniş döneme hem bir siyasetçinin kızı hem de bir gazetecinin eşi olarak şahitlik etmiş Özden Toker’in anıları soluk soluğa okunan bir yaşam serüveni. İsmet ve Mevhibe İnönü’nün kızı, işkadını Özden Toker’in anlatımıyla, bir Cumhuriyet yolculuğu...
#İsmet İnönüTürkiye’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün yaşadığı Pembe Köşk’ün üst katı müze oluyor. İnönü’nün kızı Özden Toker, daha önce yalnızca aile fertlerinin gördüğü bu katı, ziyarete açılmadan önce ilk kez özel bir grup davetliye gezdirdi... İşte Pembe Köşk’ün yıllarca gözlerden uzak kalan o katı ve İnönü Ailesi’nin hatıraları...
#İsmet İnönüAnkara’da önceki gün Pembe Köşk’ü bir grup gazeteci ile ziyaret ettik, Özden Toker’in rehberliğinde Cumhuriyet dönemini yeniden yaşadık. İnönü Ailesi’nin eşyalarını ve fotoğraflarını inceledik. Özden Hanım’dan Atatürk’ü dinledik. Ziyaretimizde çok şey öğrendik; bu kadar belgenin 1992’de bilgisayar ortamına aktarıldığına da sevindik.
#Pembe KöşkDilimize Arapçadan geçmiş olan mevhibe kelimesi mevhip fiilinden türetilmiştir. Mevhip, bahşetmek, ihsan etmek anlamına gelirken, mevhibe de hem lütuf hem de bahşiş anlamına gelir. Bazı kaynaklarda ve eski metinlerde, mevhibe sözcüğü ödül ve hediye anlamında da kullanılır. Bu kelime birçok tamlamanın ve kalıp ifadenin içinde de yer alıyor. Örneğin mevhibe-i Hüsrev, Allah'ın insanlara bahşettiği lütuf manasına gelir. Mevhibe ne demek, ne anlama gelir? Mevhibe kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir örnek kelimeler ve cümlelerle birlikte detaylı olarak derledik.
#Mevhibe Ne Demek“Acaba sevdiğim şiiri, şairin söylemek istediğini anladığım için mi yoksa bambaşka bir anlam yükleyerek mi sevmiştim?” Haluk Oral bu soruyla hazırlıyor ‘Şiir Hikâyeleri’ kitabını... Sevilen şiirlerin perde arkasını anlattığı bu kitapla edebiyat dünyasında zevkli bir gezintiye çıkacaksınız.
#Şiir29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyetin ilanıyla sonuçlanan süreçte, Mustafa Kemal ile yakın siyasal işbirliği içinde olan İsmet İnönü, 30 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk hükümetini kurmadan az önce tam 48 yılını geçireceği köşkü, bir bağ evi olarak 10 Eylül 1923 tarihinde Uzunzadeler'den satın aldı.
#Seyahatİsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor. Türk siyasi tarihinde asker, Dışişleri Bakanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı ve muhalefet lideri olarak da vatana hizmet eden Cumhuriyet tarihinin kilometre taşlarından 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün vefatının üzerinden 46 yıl geçti. Peki, İsmet İnönü kimdir, ne zaman öldü?
#İsmet İnönü Ölüm Yıl DönümüİZMİR'de yaşayan Pelin Özdemir (12), 152 santimetre uzunluğundaki saçıyla görenleri şaşırtıyor. Saçı ve boyu arasında 5 santimetre olan Özdemir, Dünya Çocuk Rekorları Kitabı'na 'en uzun saçlı kız' olarak girdi. Saçlarını görenlerin kendisiyle fotoğraf çektirmek istediğini söyleyen Özdemir, kestirmeyi düşünmediğini belirtti.
#Pelin Özdemir