Büyük ikramiyeyi kazanamadıysanız üzülmeyin. Uzmanlar mutluluğun paradan değil; sosyal ilişkilerden, fiziksel aktiviteden ve gerçekçi beklentilerden geçtiğini kanıtladı. O uzmanlardan biri de ‘iyilik hali’ üzerine yaptığı doktorasını tamamladıktan sonra ‘Mutluluk Doktoru’ isimli bir kitap çıkaran Dr. Ecz. Metin Uyar. Uyar’dan öneriler aldık.
#Metin UyarBugün ve yarın Fatih’te bulunan Millet Yazma Eser Kütüphanesi’nde Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından Fatih Belediyesi işbirliği ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nun desteği ile vefatının yüzüncü yılında Ali Emîrî Efendi’yi anma ve yazılışının 950’nci yılında Divânu Lugâti’t-Türk konulu sergi ve panel düzenleniyor.
#Fatihİlk yayımlanışından 32 sene sonra tek ciltte bir araya gelen, Enver Ercan imzalı ‘Şair Çünkü Onlar/Şiir Uçar Söz Olur’, çağdaş Türk şiirini birinci elden, onu yaratanların ağzından öğrenmeyi sağlayan bir kaynak eser... Enver Ercan kitapta yerini alan söyleşilerde sorulmayacak soruları da soruyor usta şairlere. Onlara yapılmış ağır eleştirileri örnekliyor ve bunları cevaplamalarını istiyor...
#Enver ErcanGeçen hafta Tiflis Uluslararası Kitap Fuarı’ndaydım. Hayatı kaçırmamak için yola çıkmak gerekiyor, bir şeyleri geride bırakmak için değil. Tiflis de bize eskiyi hatırlatarak günü yaşamayı öğütlüyor... Önyargılardan uzak gitmek gerekiyor. Doğudaki bir Batı şehrine gidiyorsunuz, aynı şehirde birçok zenginliği yaşayacaksınız.
#Sayım ÇınarMustafa Günay, ‘Şiire Felsefeyle Yönelmek’te Nâzım Hikmet’ten Attilâ İlhan’a, Turgut Uyar’dan Ülkü Tamer’e, Ataol Behramoğlu’ndan Ahmet Erhan’a usta şairlerin şiirlerini felsefeyle analiz ediyor. Kitabın ‘12 Eylül ve Şiir’ başlıklı denemesi, bu konuda yazılmış en eksiksiz yazı niteliğinde.
#Mustafa GünayUluslararası alandaki en güçlü çizerlerimizden Selçuk Demirel, son çalışması ‘Birdenbire İstanbul’da kentin var olan güzelliklerine kendince yeni güzellikler ekliyor. Demirel’in usta işi resimlerine İstanbul sevdasına tutulmuş şairlerin, yazarların metinlerinin eşlik ettiği bu özel eser, şehrin vefa dolu belleğine yeni bir estetik ve derin not olarak kayda geçiyor.
#Selçuk DemirelSağlık kitapları başta olmak üzere birçok farklı alanda kitabın yayıncılığını yapan Hayy Kitap’ın sahibi ve genel yayın yönetmeni 53 yaşındaki Tevfik Rauf Baysal, COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
#Aşı Karşıtlığıİyi yazar iyi okurdur. Ali Lidar, ‘Kişisel Edebiyat Atlası’ ve ‘Hayata Rağmen Edebiyat’ın ardından yeni kitabı ‘Edebiyatın Tesirli Parçaları’nda da ruhumuzu biçimlendiren, kişiliğimizi oluşturmada katkıları olan edebiyatçıları ‘kişisel okuma’ ve yazmayı sürdürüyor. Peter Handke, Murat Gülsoy, Kundera, Selçuk Altun, İhsan Oktay Anar, Italo Svevo, Ursula K. Le Guin, Halit Ziya, Joseph Conrad, Herman Melville, Lidar’a 600 kitap okutan 60 yazardan bazıları.
#Edebiyatın Tesirli ParçalarıReşat Nuri Güntekin’in Tekirdağ’da ‘Çalıkuşu’ romanını kaleme aldığı evi yandığı günden beri, edebiyatımıza yön veren diğer yazarlarımızın yaşadıkları evleri konuşuyoruz. Soru şu: Onları yeterince koruyor muyuz? Hürriyet olarak buradan yerel yönetimlere çağrımızdır: Gelin bu evleri birlikte koruyalım.
#Reşat Nuri Güntekin‘Hatırla Barbara Yağmur Yağıyordu’da ‘aylak okur’uyla sohbete koyulan Onur Caymaz, ‘Söyle Juliet Sana Ne Yaptım’da muhabbete devam ediyor... Serinin ikinci cildi; okurları İstanbul’un sahaflarından Mısır’daki piramitlere, 1772’deki bir akıl hastanesinden pasaport bekleyen Camus’ya kadar uzun bir yolculuğa çıkarıyor. ‘Yazı macerasının devamını’ içeren kitabı, Onur Caymaz anlatıyor...
#Onur CaymazTiyatronun en çok beslendiği alan hiç kuşkusuz edebi metinler. Hem Türkiye’de hem de dünyada kültleşmiş, milyonlarca okura değmiş roman öykü, hatta şiirler sahnede yeniden doğuyor. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü yaklaşırken şu anda izleyebileceğiniz 15 edebiyat uyarlaması tiyatro oyununu bir araya getirdik. Tiyatro eleştirmenleri Asu Maro, Bahar Çuhadar, Gülin Dede ve Yavuz Pak uyarlamaları değerlendirdi.
#TiyatroBu dizenin sahibi Edip Cansever’den Nâzım Hikmet’e, Turgut Uyar’dan Özdemir Asaf’a bazı usta şairlerin öyle dizeleri var ki bugün bile aşklarımızın dili oluyor... İşte bu şiirlerden bir kısmı, 11 Şubat’ta İş Sanat’taki ‘Aşk Şiirlerinden Seçmeler’ dinletisinde ses ve müzik buluyor.
#Sende Ben İmkânsızlığı Seviyorum“Sokakta karşılaştığım arkadaşlarıma ‘Ne yapıyorsun’ diye sorduğumda ‘Bir roman yazıyorum” sözünü duyuyorum…” Sanat dünyasının otoritelerinden Hasan Bülent Kahraman, bir yazı kaleme aldı ve herkesin roman yazmasından nasıl mustarip olduğunu anlattı. Peki neden? Kahraman ile buluştuk, edebiyat dünyasının derdine düştük.
#NetkentDoğan Hızlan ile Hürriyet’te çalışmaya başladığım günden bugüne, yani altı yıldır hemen her gün görüşüyoruz. Ben onun beşinci kattaki odasına gidiyorum, yaklaşık 10-15 dakika edebiyattan siyasete günlük sohbetler yapıyoruz. Siz buna dedikodu da diyebilirsiniz rahatlıkla... Yeni kitabı ‘Yazı Kalır’ın çıktığını görünce yine kapısını çaldım. Kitap, adeta bir edebiyat belgeseli, Hızlan’ın edebiyatçılarla geçmişte yaptığı söyleşilerden oluşuyor. Adalet Ağaoğlu’ndan Yaşar Kemal’e kimler yok ki içinde? Kitaptan yola çıktık, yazın dünyasının içine daldık...
#Doğan HızlanEdebiyat eleştirmenleri ve kitap ekleri editörlerinden oluşan 10 kişilik jüri, 'edebiyat' ve 'edebiyat dışı' kategorisinde ayrı ayrı 2017’nin en iyi 10 kitabını seçti. Edebiyat kategorisinde Selim İleri’nin tarumar olmuş bir yazarın hesaplaşmalarını anlattığı ‘Sona Ermek’ adlı son romanı birinci olurken edebiyat dışı kategorisinin birincisi Tayfun Atay'un 'Görünüyorum O Halde Varım'i oldu. Selahattin Demirtaş’ın ‘çok satan’ kitabı ‘Seher’ ise edebiyat kategorisinin ikincisi... İşte 2017'nin en iyi 20 kitabı...
#2017'Nin En İyi KitaplarıFaruk Duman ile 43 kısa parçadan oluşan denemeleri 'Yazmalı Defter' üzerine konuştuk: "Yazı kimseyi ölümsüz kılmaz çünkü ölüm tümden yok oluştur. Ama kişi için ölümü biraz daha katlanılır kılabilir. Aynı şeyi okumak için de söyleyebiliriz..."
#Faruk Duman