Doğal gazın bir bileşeni ve önemli bir yakıt olan metan, normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunur. Doğal metan hem zemin altında hem de deniz tabanı altında bulunabilir. Yüzeye ve atmosfere ulaştığında atmosferik metan olarak bilinir. İşte, metan gazı hakkında bilgi...
#Metan Gazı Nedir?Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamanın ardından gelen ilk bilgiler patlamanın 'grizu' nedeniyle oluştuğunu gösteriyor. Açıklamaların ardından Grizu patlaması nedir, neden olur sorusunun yanıtı merak ediliyor. İşte detaylar
#GrizuHidrokarbon anlaşması, yapılan anlaşmanın akabinde pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Libya ile hidrokarbon anlaşması yapan Türkiye, bölgede bazı haklara sahip olacak. Peki, hidrokarbon anlaşması nedir, ne anlama geliyor? İşte, o detaylar
#HidrokarbonHidrokarbon içeriğinde Hidrojen ve Karbon elementleri bulunan organik bir bileşimdir. Hidrokarbonlar; katı, sıvı veya gaz halinde bulunabilmektedir. Hidrokarbon denilince akla gelen ilk şey yakıtlardır. Çünkü araçlarda kullanılan benzin, motorin ve LPG; evlerde kullanılan doğal gaz, kömür, tüp gaz ve fuel oil gibi yakıtların hepsi birer hidrokarbon karışımıdır. İşte, hidrokarbon hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Hidrokarbonİnsan ilişkilerinde, kimyevi - biyolojik oluşumlarda ve toplumsal olaylarda her şey neden-sonuç ilişkisine dayanır. Tez - antitez - sentez ile yakından ilgili olan geri besleme de neden - sonuç ilişkisinin bir döngü oluşturmasıyla meydana gelir. İngilizce karşılığı "feedback" olan süreçte, sonuçlar da nedenlere dolaylı olarak etki eder. Geri besleme hakkında ayrıntıları sizler için derledik.
#AraştırmaDünya doğal bir denge içinde yer alır. Ama insanların havayı, çevreyi ve her şeyi etkilemesi ile doğal denge içinde yüzyıllar boyunca önemli değişiklikler yaşandı. Doğal dengenin bozulması sonucunda pek çok doğal afet, hava sıcaklığında yaşanan sorunlar gibi çok sayıda sorun ortaya çıkmıştır. Sera etkisi nedir ve nasıl oluşur sizler için derledik.
Satürn, Güneş Sistemi içerisinde bulunan sekiz gezegen içerisindeki en büyük ikinci gezegendir. Bunun yanı sıra Satürn, Güneş Sistemi içerisinde Güneş'e en uzak olan 6. gezegendir. Peki, Satürn gezegeni nedir, ne renktir ve ne zaman keşfedildi? Satürn gezegeninin özellikleri ve dünyaya uzaklığı hakkında bilgiler nelerdir? Sizin için tüm detayları ile derledik.
#SatürnKasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim Kitaplarıİklim değişiklikleri hakkında kişiler bazı araştırmalar yaparak en doğru bilgilere sahip olmak istiyor. İklim değişikliğinin ne olduğu ve nasıl önlenebileceği internet üzerinde araştırılan bilgiler arasındadır. İklim değişikliğine neden olan tüm durumlar kişilerce internet sitelerinde araştırılarak öğrenilmek isteniyor. İklim değişikliği nedir ve nasıl önlenir? İklim değişikliği nedenleri ve sonuçları hakkında tüm detayları derledik.
#İklim DeğişikliğiFosiller jeolojik geçmişe dair hemen hemen çoğu bilgiyi veren önemli kaynaklardır. Bu bilgiler içerisinde en önemlileri geçmiş dönemlerde yaşamış olan insanların hakkındaki bulgulardır. Dünya tarihi ile ilgili yapılan yorumlar genellikle fosil kaynaklardan yorumlanarak yapılır. Peki, Fosil yakıt nedir ve nerelerde kullanılır? Fosil yakıtlar ve örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fosil YakıtKüresel ısınma ve iklim değişikliğini ele alma mücadelesinin arkasında, atmosferimizdeki sera gazlarındaki artış yatıyor. Dünya'ya çarpan radyasyonun yaklaşık yüzde 30'u bulutlar, buz ve diğer yansıtıcı yüzeyler tarafından uzaya geri yansıtılıyor. NASA'ya göre geri kalan yüzde 70 okyanuslar, kara ve atmosfer tarafından emiliyor. Peki, sera gazı nedir ve nasıl oluşur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sera Gazı Nedir Nasıl Oluşur?Evcil hayvanı olan herkes, köpeklerin ve kedilerin ara sıra gaz çıkardıklarına tanıklık etmiştir. Ama söz konusu eylemi gerçekleştirenler yalnızca memeliler değil. Böcekler de gaz çıkarıyor hem de öyle böyle değil...Onların çıkardığı gaz kelimenin tam anlamı ile sessiz ve ölümcül...
#Gaz ÇıkarmaEskiden sadece ışık enerjisi ile besin üreten yani fotosentez yapan bitkilerin olduğu varsayılıyordu. Ama teknolojinin gelişmesi ile okyanusun en derinliklerinde hiç ışık görmeyen bölgelerde de canlıların yaşadığı keşfedilmiştir. Kemosentez nedir, nerede ve nasıl gerçekleşir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kemosentez Nedir Nerede Ve Nasıl Gerçekleşir?İklim değişikliğinin sebep olduğu felaketlerin ardı arkası kesilmezken, bilim insanları kötü gidişe dur demek için ellerinden geleni yapıyor. Buna ineklere deniz yosunu yedirmek de dahil. "Ne alakası var?" dediğinizi duyar gibiyiz. Cevabı haberimizde...
#İnekler Metan GazıYıllardır küresel ısınma uyarılarını dikkate almayan dünya, şimdi sonuçlarını yaşamaya başladı. Su baskınları, fırtına, tayfun, uyutmayan gökgürültüsü ve şimşek hayatımızın merkezine yerleşiverdi. Sıradaki risk susuzluk, hatta açlık… İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen’e göre, insanoğlu konforlu yaşamı kendisine yol seçmeye başlayınca kendi sonunu getirdiğinin farkında değildi.
#Küresel IsınmaYıllardır küresel ısınma uyarılarını dikkate almayan dünya, şimdi sonuçlarını yaşamaya başladı. Su baskınları, fırtına, tayfun, uyutmayan gökgürültüsü ve şimşek hayatımızın merkezine yerleşiverdi. Sıradaki risk susuzluk, hatta açlık… İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen’e göre, insanoğlu konforlu yaşamı kendisine yol seçmeye başlayınca kendi sonunu getirdiğinin farkında değildi.
#Küresel IsınmaDünyadaki doğal yaşamı tehdit eden küresel ısınmanın ne olduğu vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Küresel ısınma hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar küresel ısınmanın ne demek olduğunu, küresel ısınmaya nelerin neden olduğunu ve küresel ısınmanın sonuçlarını sorguluyor. Peki, küresel ısınma nedir?
#Küresel IsınmaGünümüzde fosil yakıtlar hızla tükenirken benzin,dizel,kömür ve doğal gaz kullanımının yol açtığı küresel ısınma ile çevre kirliliği artıyor. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir Dünya bırakmayı hedefleyen Avrupa birliği ülkeleri,Türkiye,Çin ve ABD ile birlikte dünyanın en temiz teknolojilerinden biri olan yakıt pillerine odaklanıyor.
#Yakıtİnsanlık belki de tekerleğin bulunuşundan beri en büyük hamlesine hazırlanıyor: Tekgezegenli bir medeniyetten çokgezegenli bir uygarlığa dönüşmek. Uzmanlar bugünkü teknolojimizin 17 yıl gibi kısa bir sürede ilk kafileyi Mars’a yollamamıza yettiğini söylüyor. Dönüşü olmayan, tek yönlü bu. İlk yolculuktan sonra her 26 ayda bir yeni kargo ve yerleşimciler yollanacak. Çünkü Dünya ile Kızıl Gezegen bu sürenin sonunda tekrar hizalanıp birbirlerine en yakın noktalara geliyor. Takip eden 20-30 yıl içinde yüzlerce insanın yerleşeceği Mars artık uzaydaki ikinci vatanımız olacak. National Geographic Channel bu konuda altı bölümlük dev bir belgesel serisi hazırladı. Belgeselin ABD’deki galası öncesinde New York’ta astronotlar, astrofizikçiler, uzay mühendisleri, kanaat ve sivil toplum önderleriyle konuştuk, NASA yetkililerinin görüşlerini aldık. İşte 33 temel soruda ‘Mars’ı ev yapma’ projesi.
#MarsKüresel ısınmanın boyutlarını rakamlarla ortaya koymak fotoğrafların yarattığı etkiyi yaratmıyor. Bu fikirden yola çıkarak Business Insider’dan Dina Spector çarpıcı habere imza attı. G.D. Hazard’ın 1882 yılında Alaska’nın Muir bölgesinde çektiği fotoğrafta gözüken buzdağlarından 2005 yılında eser kalmamış… Küresel ısınmanın Türkiye'ye de çarpıcı etkileri var uzmanlara göre 2070 yılına kadar ülkemizde ortalama sıcaklıklar 6 derece yükselecek.
#Küresel Isınma