Yemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatTermal sularda vakit geçirmek acıktırır, iştah açar. Ben de belli başlı termal kentlerimizin en iyi yemek adreslerini vereceğim bu hafta size. Tatlısından kebabına, şık restoranlarından esnaf lokantalarına… Gitmişken uğramadan dönülmeyecek lezzet adreslerini not edin.
#HürriyetMerhaba dostlar. Geçtiğimiz günlerde ailecek Afyon kaplıcalarına gitmeye karar verdik malum kış mevsiminde çok cazip bir tatil fikri oluyor kaplıcalar… Öncesine de kısa bir Eskişehir gezisi koyduk. Daha önce hiç görmediğimiz bir şehri keşfedecek olmanın heyecanıyla yola koyulduk. İstanbul’dan arabayla üç buçuk, dört saatte ulaştık bu güzel ve düzenli şehre…
#EskişehirAvrupa’da seyahate çıkma nedeni olabilecek birçok müze var. Uzun yıllar bu müzelere ve onlara olan ilgiye özenerek baktım. Neyse ki bizde de son yıllarda müzelerimiz hızla değişip güzelleşmeye, uğruna yola çıkmaya değer bir içerik ve sunuma ulaşmaya başladı. Bu güzel gelişmenin son halkasıysa Eskişehir’de açılan Odunpazarı Modern Müze. Eskişehir denince anlatacak çok şeyim var. “Gidin ve mutlaka görün” diyeceğim liste uzun. O listeden başta diğer müzeler olmak üzere sevdiğim maddeleri seçtim sizin için ama önce şehrin kazandığı en yeni güzelliği yani ‘Modern Müze’yi anlatarak başlamak istiyorum. Çünkü bu öyle bir müze ki artık sadece onu görmek için bile günübirlik de olsa gidilir!
#EskişehirAfyonkarahisar’da bundan 3 yıl önce oğlunun çölyak hastası olduğunu öğrenen pişmaniye ve met helvası ustası Bülent Kılıçarslan, 2 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından dünyada bir ilk başararak glütensiz pişmaniye ve met helvası üretti. Kılıçarslan, şimdi ise oğlu için ürettiği pişmaniye ve met helvası siparişlerine yetişemiyor.
#AfyonkarahisarAfyonkarahisar’da bundan 3 yıl önce oğlunun çölyak hastası olduğunu öğrenen pişmaniye ve met helvası ustası Bülent Kılıçarslan, 2 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından dünyada bir ilk başararak glütensiz pişmaniye ve met helvası üretti. Kılıçarslan, şimdi ise oğlu için ürettiği pişmaniye ve met helvası siparişlerine yetişemiyor.
#ÇölyakGeçen ay başladığımız ‘her ay yeni bir durak’ projesi kapsamında bu ay; Yılmaz Büyükerşen’in adeta yeniden yarattığı, zamana inat her geçen gün daha da gençleşen; parklarıyla, gondoluyla ve tarihi Odunpazarı ile Türkiye’nin incisi Eskişehir’de aldık soluğu. İşte size Eskişehir gezi rehberi…
#EskişehirGeçen ay başladığımız ‘her ay yeni bir durak’ projesi kapsamında bu ay; Yılmaz Büyükerşen’in adeta yeniden yarattığı, zamana inat her geçen gün daha da gençleşen; parklarıyla, gondoluyla ve tarihi Odunpazarı ile Türkiye’nin incisi Eskişehir’de aldık soluğu. İşte size Eskişehir gezi rehberi…
#Eskişehir Gezi RehberiGururla söyleyebilirim ki; bizim de temiz, büyük su kanalında yüzen teknelerimiz, su üstüne inşa edilmiş köprülerimiz, birlerce yıl olduğu gibi bugün de şehre yaşam olanağı sağlayan, eskiyi bozmadan modernleşmiş bir şehrimiz, gelenek ve göreneklerimize sahip çıkılarak, kendini geliştirmekte olan uygar ve çağdaş bir gençliğimiz var. “En iyi, en güzel “ şekilde şehirleşme ve toplum bilincinin olabileceğinin kanıtını sunan bu masalsı şehrimiz keşfedilmeyi bekliyor.
#EskişehirYaz tatilinde uzak yerlere gitme imkanı olmayan Ankaralıların imdadına çevre il ve ilçeler, unutulmaya yüz tutmuş güzellikleriyle koşuyor. Alternatif tatil olanakları arasında Çatalhöyük’te tarihi tanıma, Kapadokya’da balon gezisi ve Porsuk Çayı’nda gondol turu bulunuyor.
Bulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaBolu'nun Gerede ilçesinde yaklaşık 131 yıl önce büyük dedelerinin imal ettiği şak şak helvasını geliştirerek üretmeyi sürdüren ikizler Hasan ve Hüseyin Bican, coğrafi işaret tescili alan ürünü Rusya ve Ukrayna'ya ihraç etmeye başladı.
#Şak Şak HelvasıAdeta helva zengini olan Türkiye'de beton, kağıt, süt, köpük, tel, yaz, bitli, met, koz, köpük, çekme, tel, irmik, un, peynir, Pazaryeri helvası gibi yörelere göre farklılık da gösteren birçok çeşidi üretiliyor. Gelibolu'nun 665 yıllık peynir helvası, Bursa'nın 300 yıllık süt helvası ve yüzyılların eşsiz lezzeti Kastamonu'nun çekme helvası gibi birçok çeşit sevilerek tüketiliyor, yurt dışına ulaşan ünüyle döviz de kazandırıyor.
#Helva Çeşitleri