Eskişehir’in met helvası

Eskişehir’in geleneksel tadı olan met helvası, ilk kez 1920-1925 yılları arasında Sivrihisar ilçesinde yapılmaya başlanmış.

Haberin Devamı

Helvayı icat edense Arap Şaban Usta.
Helva, ismini dönemin çok oynanan oyunu met-değnekten almış. Bu oyunda kullanılan iki çubuktan kısa olanına ‘met’ denirmiş. Helvanın şekli o çubuğa benzediği için adına met helvası denmiş.
Un, yağ, şeker ve limon suyuyla hazırlanan bu helvanın yapımında el ustalığı çok önemlidir. Altı-yedi santim uzunluğunda ve bir-iki santim genişliğindeki çubuklar halinde kesilen bu helva, lifli yapısı ve ağızda dağıldığında bıraktığı muhteşem lezzetle eminim çok hoşunuza gider.
Eskişehir’e özel bir tat olan met helvası, alıştığınız tatlıların dışında hafif ve çok lezzetli.
Eriş Helva’ya hem yöresel tatları yaşattığı hem de internet sitesinden aldığım bilgiler için huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Eskişehir’e giderseniz, önce bir çiğbörek yiyin, sonra Dedikoducu’ya uğrayıp haşhaşlı tahinli çöreğin ve sıcak kazanda pişen meşhur simidin tadına bakın derim.
İsterseniz, Yörük’e uğrayıp haşhaşlı katmer de alabilirsiniz. Ama dönüşte sevdiklerinize getirmek için mutlaka Eriş’in met helvasından birkaç paket yaptırın.

Haberin Devamı

Palamut Tava

Tavası, yani kızartması yapılacak palamudu balıkçınıza halka halka yani “takoz” şeklinde dilimletin. Unu ve mısır ununu gazete kağıdının üzerine koyun. Tuz ve kırmızı toz biberi üzerine serpip elinizle karıştırın.
Takoz şeklinde doğranmış balıkları akan suyun altında iyice yıkayıp süzün. Balıkları süzgeçte en az 30 dakika bekletin.
Diğer taraftan sıvıyağı tavaya koyup kızdırın. İyice süzülen balıkları gazetenin üzerindeki unlu karışıma önlü arkalı bulayın. Balıkları tavadaki kızgın yağa koyup önlü arkalı, altın sarısı oluncaya kadar pişirin.
Kızaran balıkları kağıt havlu serilmiş bir servis tabağına alın. İsterseniz, üzerini incecik kıyılmış maydanozla süsleyebilirsiniz. Salata ya da haşlanmış sebze yanında sıcak sıcak servise sunun.
Not: Trakya’da palamut balığı tuzlanır ve tenekelere basılır. Yeneceği zaman çıkarılır, suda bekletilip süzülür. Üzerine sıvıyağ, limon suyu gezdirilip servise sunulur.

Malzeme listesi

- 2 adet orta boy palamut balığı
- Yarım su bardağı un
- Yarım su bardağı mısır unu
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
Kızartmak için;
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı incecik kıyılmış maydanoz

Yazarın Tüm Yazıları