Güncelleme Tarihi:
İNSANLIK tarihinin en eski yerleşim yerlerini barındıran İç Anadolu, farklı medeniyetlerin ortak katkısıyla oluşmuş damak tatları için de eşsiz bir bölge. Yeni alternatif tatil trendi ise otantik tatları tadıp, unutulmaya yüz tutmuş tarihi yeniden keşfetmek. İç Anadolu’nun bir kaç ilinde gezilecek ve tadılacak adresleri inceleyince, yeni bir rotayla tatil planınızı değiştirmeniz mümkün.
Çatalhöyük’ten nazar bocuğuna
9 bin yıllık duvar motiflerinin bulunduğu evlere sahip Neolitik dönem yerleşimi ve aynı zamanda dünyadaki en önem arkeolojik kazı alanlarından biri olan Çatalhöyük de görülmeye değer. Konya’da, Beyşehir mutlaka ziyaret edilmesi gereken ilçeler arasında yer alıyor. Türkiye’nin en büyük tatlı su gölünün kenarında kurulu Beyşehir, göl manzarasında güneşin en güzel battığı yerlerden biri olarak kabul ediliyor. Göl kenarında fotoğraf çekebilir, balık lokantalarında, meşe odunuyla pişirilmiş, “senatör” olarak bilinen levrek ve tatlı suların vazgeçilmez balığı sazanın tadına bakılabilir.
Balon seyahatiyle kapadokya turu
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya, hem tatilcilere hem de tarih, kültür ve doğa meraklılarına birbirinden güzel alternatifler sunuyor. Kapadokya’nın merkezini oluşturan Nevşehir, peribacaları ve balon turları ile hem göze, hem de birbirinden güzel yöresel tatları ile damak zevkine hitap ediyor. Kapadokya, görülecek, gezilecek mekanları, tadılacak yiyecek ve içecekleri, konaklanacak butik, kaya otel ve peribacalarından dönüştürme pansiyonları, 4 mevsim görülmesi gereken peribacaları, sabah saatlerinde balon turları, öğle saatlerinde yöresel yemekleri, akşam ise gün batımıyla mutlaka ziyaret edilmesi gereken eşsiz bir yer.
Sıcak hava balonu ile Kapadokya’nın eşsiz güzelliğini ilk olarak havadan görmeden bölgeden ayrılmamak gerek. Balonla gökyüzünden yaptığınız turun ardından muhakkak Göreme Milli Parkı sınırlarındaki, tarihte manastır hayatının yaşandığı, kiliseler, şapeller ve bu yaşama ait izleri görebileceğiniz Göreme Açık Hava Müzesi ziyaret edilebilecek önemli yerlerden. Öğle yemeğinde yöresel yemekler tadılabilir.
Kapodokya’da öncelik Aksaray’da
Kapadokya’nın giriş kapısı niteliği taşıyan Aksaray, Ihlara ve Manastır vadileri, İpek Yolu üzerindeki hanları, yeraltı şehirleri, kilise ve camileriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Aksaray’daki yolculuğa, Türkiye’nin en büyük kervansarayı olan Sultanhanı’ndan başlanabilir. Dünyanın halı restorasyon merkezi olarak da bilinen Sultanhanı’ndan tarihi ve el dokuması halılar satın alınabilir. Aksaray Müzesi de mutlaka gezilmesi gerekenler arasında. Müzede Aşıklı Höyük, Güvercinkayası ve Acemhöyük kazı alanlarından çıkarılan eserler ve mumyalar sergileniyor.
Aksaray’a 40 kilometre mesafedeki Ihlara Vadisi ise turistlerin en fazla ilgi gösterdiği yerlerin başında geliyor.
Porsuk çayı’nda gondol turu
Son yıllarda turizm kenti olma yolunda önemli mesafe kat eden Eskişehir, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek pek çok özelliğe sahip. Kent merkezinde kurulu Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AŞ’de (TÜLOMSAŞ) sergilenen İlk Türk yapımı otomobil olan “Devrim” görülebilir. Yaklaşık 10 yıldır fabrika bahçesinde sergilenen Devrim, yerli ve yabancı pek çok turistin ilgisini çekiyor.
Kent merkezinden geçen Porsuk Çayı’nda bot ve gondol turu yapılabilir. Eskişehir’e son yıllarda yapılan ve farklı özelliklere sahip parklar gezilebilir. Muhteşem bir kent manzarası sunan Şelaleli Park, suni plajı bulunan Kentpark ile içinde masal dünyası, orijinal boyutta korsan gemisi ve deney sahalarının bulunduğu Bilim, Sanat ve Kültür Parkı kentte gezilebilecek yerler arasında.
Eskişehir’de görülmeye değer bir diğer yer ise kente 40 kilometre uzaklıktaki Seyitgazi ilçesi Frigya Vadisi’nde bulunan Yazılıkaya (Midas) anıtı. Dünyanın en önemli açık hava anıtlarından biri olarak kabul edilen Yazılıkaya’nın üzerindeki yazıların henüz çözülememiş olması anıtın gizemini artırıyor.
Lületaşı çarşısı
Han ilçesindeki yer altı kenti, Türk İslam düşünürü ünlü mizah ustası Nasreddin Hoca’nın fıkralarının görsel olarak anlatıldığı Sivrihisar ilçesine bağlı Nasreddin Hoca beldesi, inanç turizmi merkezlerinden biri olan Seyitgazi ilçesindeki Seyit Battal Gazi Külliyesi, Mihalıççık ilçesinde bulunan Yunus Emre’nin mezarları da kente gelenler tarafından görülmeli. Adı Eskişehir ile özdeşleşen lületaşının işlendiği Atlıhan El Sanatları Çarşısı ve tarihi Odunpazarı evleri de gezilebilecek yerler arasında. Eskişehir’de çiğbörek ve met helvası tadılabilir.