Dünya Su Günü olarak kutlanan 22 Mart’ın asıl amacı güvenli suya erişimi olmadan yaşayan 2,2 milyar insanla ve su kaynaklarının doğru kullanımıyla alakalı farkındalık yaratmak. Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi verilerine göre kuraklık insanlık için en büyük tehlikelerden. Türlü doğal afetle karşı karşıyayız ama son 50 yıldır en çok insan kaybının kuraklıktan dolayı olduğunu biliyor muydunuz?
#Su KriziMercimek baklagiller arasında en fazla yemeklik olarak kullanılan üründür. Bu bakımdan mercimek yetiştiriciliği ve tarımı yoğun bir ilgi görmektedir. Peki, mercimek nasıl yetişir? Ülkemizde mercimeğin en çok yetiştirildiği bölgeler hangileridir? Sizler için mercimeğin yetişme koşullarını ve dünya genelinde yetiştirildiği alanları derledik.
#Mercimek Nasıl YetişirDeğişen dünyamızda tarım, yaşamın devamı için gerekliliğini ve önemini daha fazla hissettirmesiyle hem kavramsal hem de uygulama teknikleri bakımından derinleşen bir anlam kazandı. Gelişmiş bir toplumun bilinçli bireylerini yetiştirmek için entelektüel boyutu öne çıkan bir alan haline de geldi.
#Konuk Yazar“Gıdanı koru, sofrana sahip çık”, “İsraf etme”, “Atıksız mutfak” gibi birçok kampanya tüketicide farkındalık yaratmaya çalışılıyor. Uzmanların ifadesine göre tarladan toplanıp satış ve tüketim aşamasına gelen gıdalarımızın üçte biri israf olup çöpe atılıyor...
#Sahrap SoysalBaşkent ekibi, TFF 1. Lig’in ikinci hafta maçında, Adanaspor ile deplasmanda karşılaşacak.Yeni sezona, kendi sahasında aldığı yenilgi ile başlayan kırmızı-siyahlılar, bu kaybı bugünkü maçta kapatmayı amaçlıyor. Yeni Adana Stadı’nda saat 21.45’te başlayacak mücadeleyi, hakem Furkan Aksuoğlu yönetecek.
#ANKARACOVID-19 pandemisiyle birlikte öğretmenler, en çok laboratuvar ortamında verilen derslerin çevrimiçi (online) ortama taşınmasında sıkıntılar yaşadı. Özellikle laboratuvar şartları ve malzemeleri olmadan öğrencilerinin bazı fen kavramlarını etkin öğrenebilmesi ve becerilerini geliştirebilmesi için uygun öğrenme ortamlarını oluşturmakta zorlandılar.
#Deney5.1 milyar TL’lik tarımsal gelire sahip olan Diyarbakır’da, yapımı devam eden Silvan Projesi ile 235 bin dekarlık alan suya kavuşacak. Böylece Diyarbakır’da tarımsal gelirde artış yaşanacağına dikkat çeken DenizBank Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, “Örneğin söz konusu alanda sulama yapılmadan buğdaydan elde edilen gelir 88 milyon TL olacakken, sulama sonrası 137 milyon TL’ye çıkabilir. Eğer 235 bin dekarlık bu alanda pamuk ekilirse elde edilecek gelir ise 480 milyon TL’ye ulaşır” ifadelerini kullandı.
#GazetehaberleriHani hep “Kaçsam, şehrin derdini denize döksem, kendim ekip kendim biçsem” deriz de sonra “Nerede o imkân” diye omuzlarımız düşer ya... Müjde! O an geldi. Devlet buna niyetlenen herkesin cebine 30 bin lira para koyacak. Niyet tamam, şartlar uyuyor, ciddiyette de bir sıkıntı yoksa buyurun size yedi adımda köye yerleşme rehberi...
#Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projeleri’Nin DesteklenmesiBu haftaki alışılmadık bir yolculuk. Buram buram maya kokan, geçmişten bugüne uzanan bir güzergâhtan geçeceğiz. Ramazanın vazgeçilmezi mis gibi ekşi maya kokan, altı kepek tozu ile kaplanmış pidelerdir. Yüzyıllardır bu pideleri Kastamonu’dan İstanbul’a özel olarak gelen ustalar pişirir. İnsan sırf bu pideler yüzünden ramazanın bitmesini hiç istemez.
78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, bizi 28 yıl öncesine götürüyor. 1960’lı yıllardan itibaren 60 Anayasası’nın biçimlendirdiği ortamda toplumsal uyanışın ve sol hareketlerin geliştiği akla gelir. Karadeniz’de fındık ve tütün, Ege’de üzüm, Doğu’da zulme son mitingleri, İstanbul’da 15-16 Haziran işçi direnişi akla gelir.