Menopoz kadınlarda adet döngülerinin bitmesini ifade eder. Bir kadın başka bir neden bulunmadan 12 ay kadar adet görmediğinde menopoza girdiği kabul edilir. Genellikle 40’lı 50’li yaşlarda başlayan doğal bir süreç olmakla birlikte bazı kadınlarda daha erken de görülebilir. Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, menopoz dönemi ve bu dönemde yaşanan psikolojiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
#Menopozİzmir Ekol Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Egemen Ertaş, yumurtalık kistlerinde erken teşhis ile hastalığın ilerlemeden tedavi edilebildiğini belirterek, düzenli yıllık jinekolojik muayenenin önemli olduğunu söyledi. Yumurtalık kistlerinin tanı ve tedavi yöntemlerini anlatan Doç. Dr. Egemen Ertaş, merak edilen soruları yanıtladı:
#1Yaş almaya başlayan erkeklerin fiziksel ve ruhsal sorunlarına çözüm arayan ‘50 ve Ötesi Erkekler İçin Gerçek Reçeteler’ kitabı yayımlandı. Farklı alanlarda uzman 28 doktorun hazırladığı rehber niteliğindeki kitapta cinsel aktivitenin kalp sağlığına etkisinden yaşlanmaya karşı ‘eksozom’ teknolojisine kadar pek çok konuya değiniliyor.
#Gizem CoşkunardaKadınların en büyük sorunlarından biri olan bacak reflüsü tedavi edilmezse ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Kozmetik bir problem olduğu düşünülerek önemsenmeyen bu durum yıllar sonra karşınıza çok daha büyük bir sorun olarak çıkabilir. Tıpkı 33 yaşındaki Birsen A’nın başına gelenler gibi…
#Bacak ReflüsüYedi kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanıyor, ancak ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olmasını fırsat bilerek; meme kanseri nedirden, evde kendinizi nasıl muayene edeceğinize ve ailenizde kanser öyküsü varsa neler yapmanız gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. İşte her kadının okuması gereken meme kanseri rehberi…
#Meme KanseriDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriSevinç anlarında istemsizce zıplamamızın bir anlamı varmış, vücut biliyor demek ki kendisi için iyi olanı. Uzmanlar zıplamanın fiziksel ve zihinsel sağlığımız için çok faydalı bir hareket olduğunu, koşudan daha fazla kalori yaktırdığını söylüyor, eğlencesi de cabası. Fakat doktorlar kalp ya da göğüs hastalığı olanlara, gebelere ve epilepsi hastalarına bu aktiviteyi önermiyor.
#ZıplamaYıllardır giydiğiniz ayakkabılarınız artık size dar mı gelmeye başladı? Mesela ayak numaranız 37 iken, 38 ya da 39 numara ayakkabılar daha mı rahat olmaya başladı? Ayaklarınızın bir iki numara büyümesi sizi şaşırtıyor olabilir ama uzmanlar bunun olası olduğunu söylüyor. Peki yıllardır aynı olan ayak numaramız neden büyümeye başlar? Podolog İrem Bektaş ile konuştuk.
#Ayak Sağlığıİnsanların uzun yaşamasına, mutlu olmasına veya hormonlarının düzenli çalışmasına katkı sağlayan bakteriler üzerine araştırmalar yapan Ali Rıza Akın bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak biliniyor. Mikrobiyota alanında çalışan sayılı biliminsanından biri olan Akın, bakteri çeşitliliğinin önemini hatırlatıyor: “Bağırsaklarımızda çeşitlilik istiyoruz ama makarnanın üzerinde, iskenderde, mantıda, cacıkta her gün yoğurt yiyoruz. Bu da bağırsaklarımızdaki bakterilerin çeşitliliğini azaltıyor.”
#Hazan Aköz IşıkLipödemin, bacaklarda bazen ise kollarda ama genellikle vücudun alt bölümünü etkileyen ve anormal şekilde yağ birikmesine neden olan metabolizma ile bağlantılı bir hastalık olduğunu söyleyen Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cenk Melikoğlu, ortalama olarak kadınların yüzde 11’ini etkileyen lipödemin, yağın kalça ve bacaklarda düzensiz dağılmasından dolayı görüntü bakımından rahatsız edici olabildiğini, ayrıca ağrı ve diğer sağlık problemlerine de neden olabildiğini söyledi.
#1Yurt dışında pek çok kadın tarafından kullanılan evde menopoz testini ilk defa duymuş olabilirsiniz ama ülkemizde de e-ticaret sitelerinde yurt dışından ürün satışı yapılıyor. Peki, kadınlara olası menopoz aşamaları hakkında bilgi veren bu testler ne kadar güvenilir?
#MenopozGeçtiğimiz yaz aylarına damgasını vurmuştu Sofia Vergara ile Joe Manganiello'nun boşanması. Birlikte oldukları ve yedi yılı evlilikle geçen 10 yılın sonunda yollarını ayırdılar. Aslına bakılırsa onların boşanma serüveni öyle ünlüler dünyasında alışıldığı gibi kavgalı gürültülü de olmadı. Ama yine de kesin bir neden belirtmedikleri için bu konu hakkında birçok spekülasyon yapıldı.
#Joe ManganielloVücudun farklı bölgelerinde meydana gelen yağlanmalar, genel sağlık durumumuz hakkında uyarılarda bulunuyor. Pek çok uzman, en tehlikeli olanın, 'viseral yağlanma' olarak adlandırılan iç organların çevresini saran yağ dokusu olduğunu söylüyor. Peki viseral yağlanma nasıl oluşuyor? Hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Irmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkBeyin tümörleri günlük hayatımızda bazı değişikliklere neden olarak kendilerini belli eder. Ancak bazen beyin tümörünün işaretleri baş ağrısı, kulak uğultusu, denge kaybı, görme bozukluğu gibi başka nedenlerle yaşanan şikayetlerle aynı olabilir. Öte yandan bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşamak da beyin tümörünün varlığı hakkında net bir bilgi vermez. Peki hangi işaretleri dikkate almalıyız? Beyin tümörünün gözden kaçan belirtileri neler? Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek ile konuştuk.
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... “SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen. Kemik erimesi ile ilgili merak edilenleri ve tedavi yöntemlerini sordum, Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen siz okurlarımız için yanıtladı.
#Serkan Kızılbayırİlgi çekici değişik renkleri ile toprağa uyumlu olan taşlardan birisidir. Lal taşının sevgi ve şefkatin sembolü olduğu dile getirilir. Pek çok özelliği ve önemli yararları ile değişik amaçlar için kullanılan bir taştır. Lal taşı nedir, nerelerde ve nasıl bulunur? Lal taşı nasıl anlaşılır? Özellikleri ve faydaları konularına ilişkin işte detaylar.
#Lal TaşıAslına bakılırsa insanlık tarihi kadar eski bir soru bu: Bir insan aşkı kaç yaşından itibaren ve kaç yaşına kadar bulabilir? Bazılarına bakılırsa her şeyin olduğu gibi aşkında bir yaşı var. İnsan belli bir yaştan sonra aşık olamaz.
#Naomi WattsHollywood’un ünlü ‘baba’sı Robert De Niro, 79 yaşında baba oldu. Bir diğer ‘baba’ isim Al Pacino ise 83’ünde önümüzdeki ay baba olacak. Magazin gündemini sallayan ‘bomba’ haberi duymayan kalmamıştır ancak benim tam da bu konu üzerine soracak iki sorum var. İlk sorum tıbbi açıdan: ‘Erkeklerin geç yaşta baba olması ne kadar mümkün? Geç yaşta baba olmanın (ki ülkemizde de bu durum fazlaca yaygın) çocuğun genetiği açısından sakıncaları var mı?’ İkinci sorum ise ahlaki ve vicdani açıdan: “Büyük ihtimalle 20 yaşlarını göremeyeceğin bir çocuğu hayata getirmek doğru mu? Ve neden kadınlar 50 yaşında anne olduklarında ‘sorumsuzluk’ ile itham edilirken erkekler geç yaşta baba olunca ‘Aferin’ deniyor, ‘sırtı sıvazlanıyor’? Buyurun pazar okumasına.
#Robert De NiroDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisMenopoza giren kadınların en çok şikâyet ettiği konulardan biri sıcak basmaları… Bu sorun nedeniyle yaz kış kapı pencere açık uyuyanlar, eşleri ile yataklarını ayıranlar, ellerinde buz torbaları ile dolaşanları sevindirecek bir haber geçtiğimiz günlerde ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) geldi. FDA, menopozun neden olduğu orta ve şiddetli sıcak basmalarını tedavi eden yeni ilacı onayladığını duyurdu.
#SağlıkMenopoza giren kadınların en çok şikâyet ettiği konulardan biri sıcak basmaları… Bu sorun nedeniyle yaz kış kapı pencere açık uyuyanlar, eşleri ile yataklarını ayıranlar, ellerinde buz torbaları ile dolaşanları sevindirecek bir haber geçtiğimiz günlerde ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) geldi. FDA, menopozun neden olduğu orta ve şiddetli sıcak basmalarını tedavi eden yeni ilacı onayladığını duyurdu. Biz de hem bu yeni gelişmeyi konunun uzmanıyla konuştuk hem de menopozda sıcak basması sorunu yaşayan kadınların şikayetlerini dinledik.
#SağlıkHavalar iyice ısındı. Özellikle koltuk altı terleme sorunu olanlar için sıkıntılı günler başladı. El terlemesi sosyal hayatı zorlaştırırken, ayak terleme sorunu olanlar açık ayakkabı ve terlik giymekte zorlanır. Koltuk altı terlemesi olanlar ise ter kokusundan ve renkli gömlek giyememekten yakınırlar. Sizler için terlememek ve kokmamak için yapılması gerekenlerle ilgili bir yazı derledim.
#Botoks