Tam 2 yıl önce bugün bu köşeden, her ne kadar benim için yüzleşmesi ve yüksek sesle söylemesi çok zor olsa da meme kanserine yakalandığımı duyurmuştum. Niyetim benimle aynı yoldaki kadınlar ile dayanışmak ama en önemlisi de kanser ve meme kanseri konusunda farkındalık yaratmaktı. Zira meme kanseri bugün tüm kanser çeşitleri arasında görülme sıklığı en yüksek- akciğer kanserinden de fazla- kanser türü. Her 8 kadından biri ve oran bu kadar yüksek olmasa da erkekler de meme kanserine yakalanıyor. Farkındalığa dikkat çekmek içinse her yıl ekim ayında etkinlikler yapılıyor. Bu yıl Türkiye ve dünyanın alanında en başarılı cerrah, tıbbi ve radyasyon onkologları, psikolog, fizyoterapist, hemşire ve ‘survivor’ları Genç Birikim Derneği’nin Muş’ta düzenlediği 10. Onkoloji Günlerinde buluştu. Ben de oradaydım.
#KANSERYanma hissi, ağrı ve memede kitlelerin ele gelmesi ile kendini belli eden fibrokistik değişiklikler, memede en fazla karşılaşılan rahatsızlıklar arasında geliyor. Yaklaşık olarak kadınların yarısı, hayatlarının bir döneminde fibrokistik değişikliklere bağlı olarak yakınmalar ile hekime başvuruyor. Fibrokist kendiliğinden geçer mi tüm detayları sizler için derledik.
Her 8 kadından birinin meme kanseri riski taşıdığını biliyor musunuz? Meme kanseri kadınlarda ölümlere yol açan kanserler arasında başı çekmesine karşın, memenin sıkıştırılması endişesi, çocukların, evin, işin sorumlulukları derken çoğu kadın meme sağlığını ihmal ediyor. Oysa ki, geliştirilen yeni yöntemler kadınlara hem kısa sürede konforlu bir şekilde meme kanseri taramasından geçme imkanı sunuyor, hem de erken teşhisle tedavinin başarı şansını arttırıyor.
#Meme KanseriMeme kanserinin erken tanı ve tedavisinin önemine dikkat çeken Radyoloji Uzmanı Dr. Filiz Çelebi, düzenli tarama ve erken tanı olanakları sayesinde yüzde 90’a varan oranda başarıya ulaşıldığını belirtti. Çelebi, erken teşhiste öne çıkan yöntemler hakkında ise önemli bilgiler paylaştı.
#Radyoloji Uzmanı Dr. Filiz ÇelebiHer 8 kadından birini etkileyen meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor. Meme kanserinde erken tanı için de yılda bir kez doktora gidilmesi ve mamografi çekilmesinin hayat kurtardığını hatırlatan Radyoloji Uzmanı Dr. Muhittin Mümtaz Özarar, Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında mamografi ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#Meme KanseriYağlı beslenmenin ve alkolün meme kanserine yakalanma riskini artırdığına dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sarper Işıksel, “Meme kanserinin ortaya çıkmasını engelleyebilecek herhangi bir yöntem veya tedavi yoktur. Bu yüzden meme kanseri ile ilgili tüm eğilimler erken teşhis üzerine yoğunlaşmıştır” dedi.
#SağlıkMeme kanserinin görülme sıklığı her geçen gün artıyor. Dünyada her yıl 1 milyon kişinin yakalandığı meme kanserine karşı yapılan kontroller büyük önem taşıyor. Meme kanserine bağlı oluşan sonuçları %40 azaltan rutin kontroller önce kişinin kendi muayenesi ile başlıyor.
#Meme KanseriMenopoz sonrası dönemde yaşanan kilo artışı ve obezitenin meme kanseri riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Fatih Aydoğan, “Düzenli egzersiz yapılması ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Haftada 3 saat düzenli egzersiz yapmak meme kanseri riskini yüzde 20-25 oranında azaltıyor” dedi.
#Egzersiz Yapmak Kanser Riskini AzaltıyorMenopoz sonrası dönemde yaşanan kilo artışı ve obezitenin meme kanseri riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Fatih Aydoğan, "Düzenli egzersiz yapılması ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Haftada 3 saat düzenli egzersiz yapmak meme kanseri riskini yüzde 20-25 oranında azaltıyor" dedi.
#EgzersizSağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de yılda 163.500 kişiye kanser tanısı konuyor. Meme kanseri ise kadınlarda en sık görülen kanser türü. Kadınlarda rastlanan her 4 vakadan 1’i meme kanseri. Tanıyı alanların yüzde 44.5’i 50-69 yaşlarında. Kadınların yüzde 40.4’ü ise 25-49 yaşlarında. Uzmanlar, 25 yaşın altında da hastalara rastladıklarını söylüyor. Yazı dizimizde meme kanserini alt etme hikâyeleriyle cesaret veren, cesur kadın ve erkeklerin yaşam destanlarını okuyacaksınız.
#KanserDünyada en önemli sağlık problemleri arasında yer alan meme kanseri, her 8 kadından 1’inde görülüyor. Yaş ilerledikçe risk faktörünün arttığını söyleyen Doç. Dr. Hüseyin Altınyollar, kadın sağlığını ciddi şekilde tehdit eden meme kanseri hastalığı ile “Meme kanserine karşı, kadınlar kendi kendilerinin doktoru olmalı. Her ay yapılacak elle muayene ve düzenli doktor kontrolleri, meme kanserinin erken dönemde teşhis edilmesini sağlar” dedi ve şu bilgileri verdi:
#Meme KanseriMeme başı akıntıları, memede ağrı ve kitleden sonra üçüncü sıklıkta rastlanan meme şikayetidir. Çoğunlukla iyi huylu nedenlere bağlı olarak oluşmakla birlikte yaklaşık %10 oranında meme kanserinin erken bulgusu olarak da karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle meme başı akıntısı olan kadınlarda akıntının nedeninin kesin olarak saptanması gerekmektedir.
#Meme Başı AkıntısıYaşı, boyu, kilosu ne olursa olsun bir kadının en önem verdiği yerlerden biri memesidir. Türkiye'de burun ameliyatlarından sonra en çok yapılan estetik operasyon meme ile ilgili olanlar. Dolayısıyla meme ameliyatı ile merak edilen birçok soru var. Plastik Cerrah Prof. Dr. Reha Yavuzer meme estetiği ile ilgili bilmemiz gereken tüm detayları hurriyet.com.tr'ye anlattı. Buse ÖZEL / bozel@hurriyet.com.tr