Güncelleme Tarihi:
◊ Meme büyütmek, memeye hacim kazandırmak için hangi yöntemler mevcut?
Bu işlem için iki seçenek sıralayabiliriz. Yağ enjeksiyonu ve silikon protezler. Bu işlemler ayrı ayrı uygulanabileceği gibi kombine olarak da uygulanabilir. Kombine işlemlerde silikonlar hacmi artırmak için kullanılır.
Degaje bölgesini daha da netleştirmek için yağ enjeksiyonlar tercih edilir. Ancak meme büyütme estetiği için altın standart yöntem silikon protezlerdir.
◊ Meme silikonları en çok hangi bölgeden yerleştiriliyor?
Meme silikonlarını yerleştirmek için en sık olarak meme altı oluğunu tercih edilir. Yaklaşık 3.5 cm kesi yeterli olmaktadır. Bu bölgenin meme başıyla ilişkisi olmadığı için emzirme konusunda risk yaratmadan işlem yapılmasına olanak sağlar.
◊ Kas altı plan mı, yoksa meme altı plan mı?
Silikonlar direkt olarak meme dokusu altına yerleştirilebildiği gibi, göğüs kası olan pektoral kasın altına da koyulabilir. Burada karar vermek için muayene önemlidir. En önemli parametre ise meme dokusu miktarıdır. Özellikle üst meme bölgesi kalınlığı ölçümlerinden 2 cm altında ise kas altı plan öne çıkar. Diğer bir parametre, her iki memenin birbirine yakınlığıdır. Bazı hastalarda meme konumu uzak olabiliyor. Bu durumda da kas üstü plan daha doğru olabilir.
Meme hacmi az olduğunda kas altı plan meme silikonlarını gizlemekte, hissedilebilirliği azaltmakta da fayda sağlar. Genel olarak doğal sonuç arayışında olan, degajelerin daha belirgin olmasını isteyen ve meme dokusu ince olarak tanımlanan hastalar için kas altı planı tercih edilir.
◊ Silikon markalarının önemi var mı?
Günümüzde ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından onaylanan, FDA ve CE belgeli ürünler tercih edilir. Bu nedenle ameliyat öncesi markanın netleştirilmesinde büyük yarar vardır. Onaylı ürünlerin üretimiyle ilgili birçok bilgiyi içeren sertifikaları mevcuttur.
Bu sertifikaların temin edilmesi ve saklanması da gerekir. Onay belgesi ve sertifikaları olmayan ürünlerin kullanılmaması gerekir.
◊ Silikonların son kullanma tarihi var mı?
Silikonların ilaçlar gibi son kullanma tarihi yok. Ancak bilimsel veriler, silikonların konulduktan sonra insan vücudunda yıpranmaya başladığını ve bu yıpranmanın özellikle 10 yılı aştıktan sonra arttığını gösteriyor.
Bu yüzden 10’uncu yıldan sonra silikon değerlendirmeleri daha dikkatle yapılmalıdır. Meme büyütme estetiği sonrası hem memeyi hem de silikonları en iyi şekilde değerlendirmek için 3 yılda bir meme MR’ı önerilir.
◊ Yeni nesil silikonların farkı var mı?
Tüm markalar daha iyi silikonlar üretmeye ve farklılık oluşturmaya çalışmaktadır. Yeni nesil silikonların daha yumuşak kıvamlı olduğu söylenebilir. Bu kıvam meme dokusuna daha çok benzemektedir. Bu yumuşak kıvam, silikonların daha küçük kesiden yerleştirilmesine olanak sağlar. Ayrıca günümüzde çok fazla silikon çeşidi mevcut.
Yükseklik farklılıkları, hacim farklılıkları, şekil farklılıkları gibi birçok farklılık içeren silikonlar var. En doğru silikon çeşidini tercih etmek için meme ve gövde muayenesi önemlidir. Her memeye aynı şekil, kıvam ve yükseklikte silikon tercih edilmemelidir.
◊ Ameliyat sonrası süreç nasıl geçmektedir?
Ameliyatlar ortalama 1 saat sürdüğü için ameliyat sonrası normal hayata dönüş de kısa olmaktadır.
Çoğu hasta aynı gün taburcu olup evine geçmeyi bile talep etmektedir. Ancak ilk 1 aylık sürecin çok önemli olduğunu vurgulamakta fayda var. Bu süreçte doktorunuzla yakın takipte olmanız, size özel sutyen korsenizi sürekli kullanmanız, istirahat etmeniz, kollarınızı çok kullanmamanız önemli noktalardır.
Ameliyat sonrası süreçle ilgili en sık sorulan soru ise duş alma konusu. İlk kontrolü güvenli şekilde atlattıktan sonra, 3-4 günün ardından duş almaya izin verilebilir.
◊ Komplikasyonlar nelerdir?
Bu işlem bir tür ameliyat olduğu için, ameliyatlara özgü komplikasyonlar olabilir. Enfeksiyon ve kanama, ameliyatlarda olabilecek komplikasyonlardır.
Silikon kullanımına özgü bilinmesi gereken bir komplikasyonu “kapsül kontraktürü” olarak ifade edilir. Bu komplikasyonu önlemek için işlemin itinayla yapılması, steril şartlara üst düzey seviyede dikkat edilmesi, kanama ihtimalleri için önlemlerin alınması ve ameliyat sonrası gerekirse memeye özgü masajların başlanması gerekir.
◊ Silikonları emzirmeye engel mi?
Silikonlar meme dokusu altına, hatta göğüs kası altına konulduğu için meme dokusuna ve süt kanallarına zarar vermez. Emzirmeye engel değildir. Ancak yakın zamanda gebelik ve emzirme süreci planlanıyorsa, meme büyütme işlemi tüm bu sürecin sonuna ertelenmelidir.
◊ NOT:
Kişiye uygun yöntemi seçmek için muayene şarttır. Muayene sonrası yönteme, silikon hacmine ve çeşidine karar verilir. Tüm bu işlemler için bakanlık onaylı hastaneleri tercih edin. Doktorun diplomasını görün. Muayenehanenin hijyenik ortamını kontrol edin.