Müzik platformu Spotify’ın verilerine göre Türkiye’de halk müziğinin dinleme oranı son dört yıl içinde yüzde 260’ın üzerinde arttı. Bu eskimeyen türün klasikleri ve yeni yorumları Z Kuşağı’nın da ilgisini çekiyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Melih Duygulu bunun bir sürpriz olmadığını belirtip bu artışı ‘kitlenin sosyolojik yapısı, doğal yönelimleri, taşralı bağlantıları, siyasal ve inanca dayalı unsurları’na bağlarken şarkıcı Kalben de “Bu doğal, sade ve gerçekçi müzik türünün ilgi görmesi bana çok doğal geliyor” diyor.
#MüzikAynı çağda yaşadığımız için kendimizi şanslı addettiğimiz Neşet Ertaş’ın külliyatının en güzel eserleri ‘Bozkırın Tezenesi’ adlı albümde toplandı. Kalan Müzik’ten çıkan, aynı kutudaki iki CD ve ayrı ayrı satılan üç plaktan müteşekkil olan albüm, birbirinden güzel 28 Neşet Ertaş yorumunu dinleyiciye ulaştırıyor. Üstelik kayıtlar 70’li ve ‘80’li yıllarda kaydedilen orijinal makara bantlar kullanılarak, yeniden temizlenerek hazırlandığı için büyük ustayı layıkıyla dinleyebiliyoruz.
#Neşet ErtaşNezih Ünen'in altı yıla yayılan çalışması ‘Anadolu’nun Kayıp Şarkıları’nda nefesler, bozlaklar, maniler, Kürtçe stranlar, yörük türküleri, gazeller, destanlar, semahlar, rubailer sıraya girip Batılı formatlar içinde bir resmi geçit töreni halinde selamlıyor bizi...
#KitapsanatTürkiye’nin en yaygın kutlanan, ritüeller, eğlenceler açısından en zengin bahar bayramı hıdrellez bu hafta başlıyor. Edirne’den Elbistan’a farklı etnik gruplar, ölmüşlerin ruhuna pilavlar pişirip dağıtacak, mutlu ve sağlıklı bir yaz için dileklerde bulunacak, panayırlarda eğlenerek yazı karşılayacak. Aslında Hıdrellez şölenleri 5-6 Mayıs’ta düzenleniyor. Ancak birçok ilde, katılımın artması amacıyla şölenler hafta sonuna kaydırılıyor. Hatta hıdrellez geleneğinin güçlü olduğu bölgelerde, köyler, mayısın beş hafta sonunda sırayla şenlikler düzenliyor. İşte bu coşkuyu yaşamak isteyenler için 10 şehirden 15 şölen adresi.