Mesut İktu’nun sesinden

BARİTON Mesut İktu’nun sesinden hem seçkin opera aryaları dinledim, hem de Türk Ezgileri’ni.

Haberin Devamı

İyi bir opera sanatçısının türkülerimizi söylemesini isterim, çünkü onların sesinden dinlerken bu türkülerin ayrı bir lezzet kazandığına inanırım.
Opera parçalarının ve ünlü bestecilerin yapıtlarının seslendirildiği CD’de Maciej Niesiolowski yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası eşlik etmiş. Bir de piyanist Julia Kerimova.
CD albümündeki yazıyı okuyalım:
Sesi tekniği ve geniş ses yelpazesiyle ülke içinde ve dışında opera temsillerinde olduğu kadar vokal senfonik konserler ve resitallerde de beğeni toplayan Mesut İktu, Sevil Berberi-Figaro’dan Sihirli Flüt-Papageno’ya, Rigoletto’dan Otello-Jago’ya, La Boheme-Marcello’dan Midas’ın Kulakları’nda Kral Midas’a kadar birçok operada rol aldı. Özellikle Sevil Berberi, Sihirli Flüt ve Otello operalarındaki Figaro, Papageno ve Jago rolleriyle seçkinleşti.
Opera’nın yanı sıra konser şarkıcısı olarak da tanınan sanatçı, Devlet Senfoni Orkestraları eşliğinde Gustav Mahler’in bazı eserlerini yurdumuzda ilk kez yorumladı. TRT için arşiv bantları ve TV programları yaptı. Konserlerinde özellikle Türk Bestecileri’nin eserlerini tanıtan Mesut İktu, A. Adnan Saygun’un kendisi için düzenlediği Bariton ve Orkestra İçin Beş Ezgi’nin ilk seslendirilişini Devlet Senfoni Orkestraları eşliğinde yaptı.
Seslendirdiği besteciler şöyle sıralanıyor:
S. Rahmaninof, P.I. Çaykovski, R. Wagner, G. Verdi, A.A. Saygun, G. Aykal, F. Schubert, J. Brahms, J. Marx, G. Mahler, M. Galinka...
* * *
MESUT İKTU’nun Türk Ezgileri’ni dinlerken, şan öğrenimi yapmış usta bir opera sanatçısının bizim türkülerimizi seslendirdiğinde yalnız müzik zevki vermediğini, Cumhuriyet’in türkülerimize modern yaklaşımını da düşündüm. Albümdeki Melih Duygulu’nun Türk Ezgileri Üzerine yazısı, CD’nin ve Mesut İktu icrasının önemini özetliyor:
“Türk modernleşmesinin ilk dönemlerdeki türküleri anlama gayreti, aslında toplumla devletin müzik üzerinden el ele verme çabasının da göstergesi gibi... Tüm zorluklara rağmen bitip tükenmek bilmeyen bir azimle çalışan ses emekçileri, her dönemin gelişmelerini sabırla izleyip gayretle çalışmış, uluslararası müzik ortamının Türkiye’de de var edilebileceğini tüm zorluklara rağmen kanıtlamıştır. Türküler bu yolculuk sırasında en önemli kılavuzu olmuştur bu sanatçıların... Ahmet Adnan Saygun, Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin gibi ilk kuşak, Muammer Sun, İstemihan Taviloğlu gibi orta kuşak ve bunların takipçileri olan Erdal Tuğcular, Burhan Önder, Mehmet Aktuğ, Turgay Erdener gibi çağdaş besteciler türkülerin kılavuzluğunu ihmal ve inkar etmeyerek toplumsal sorumluluğun simgeleri olmuşlardır. Günümüzde artık hafife alınan bu işi idrak eden Türk bestecisini daima başarı beklemektedir.
İşte uzunca bir süre ihmale uğramış çok sesli Türk ezgilerinin icrası işini ülkemizin önde gelen opera sanatçılarından Bariton Prof. Metin İktu, böyle bir albüm projesiyle tekrar gündeme getirmiş oluyor.”
* * *
CUMHURİYET dönemi müzik çalışmalarını simgeliyor ayrıca bu iki CD.
Usta bir yorumcu hem Batı’nın önemli ses repertuvarından parçaları seslendiriyor, hem de bizim türkülerimizi. Pazar gününüzü bu iki CD’yi dinleyerek müzikle geçirmenizi salık vereceğim.

Haberin Devamı

Mesut İktu, Bariton, Bilkent Senfoni Orkestrası, Şef: Maciej Niesiolowski, Piyano: Julia Kerimova, KALAN Müzik.
Mesut İktu, Bariton, Türk
Ezgileri, KALAN Müzik.

Yazarın Tüm Yazıları