Melatonin hormonunun hücrelerin yenilenmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, uyku ritminin ve vücut ısısının ayarlanması gibi birçok görevi olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murtaza Çit, "Işık, stres, uyumadan önce yemek yemek melatonin hormonu düzeyini azaltır" dedi. Çit, antioksidan özelliğinden dolayı melatoninin kalp ve damar sistemini koruyucu etkisi olduğu da belirtti.
#MelatoninKaranlıktan korkuyorsanız ne olacak deyip ışıkları açık bırakmayın. Çünkü sağlıklı bir vücuda sahip olmada rol oynayan ve kanserden koruyan melatonin hormonu ancak karanlıkta salgılanıyor. Melatonin vücudun biyolojik saatini koruyup, doğal ritmini ayarlayan önemli bir hormondur ve kanserden korur.
#KANSERBütüncül tıp konusunda verdiği eğitimlerin yanı sıra ‘Titreşim Tıbbı’ ve ‘Açlık Diyeti’ kitaplarıyla da tanınan uzman Dr. Murat Balanlı’nın ‘Ah Bir Uyuyabilsem...’ adlı yeni kitabı yayımlandı. Uyku hakkında kritik bilgiler ve daha iyi bir gece uykusu elde etmek isteyenlere yönelik tavsiyeler içeren kitabı, yazarı Balanlı’yla konuştuk.
#Dr. Murat BalanlıYaz aylarında yüksek olan enerjimizin kışın düşmesinin uzmanlara göre önemli bir sebebi var; gün ışığının azalması. Uzmanlar güneşin zararlı etkileri olduğundan da bahsediyorlar ama o ortada görünmediğinde bağışıklığımız düşüyor, uyku düzenimiz değişiyor ve ruh halimiz bozuluyor. Kısacası güneş girmeyen eve gerçekten doktor giriyor.
#Hazan Aköz IşıkMelatonin, vücut için önemli göreve sahip. Önemli akvitivitelerin yerine getirilmesinde rol oynayan melatonin hormonu uyku düzeni ile de ilişkilidir. Peki melatonin nedir, faydaları neler? Hangi besinlerde melatonin bulunur? İşte detaylar...
#Melatonin NedirBu yıl sağlık sektörü ve ‘wellness’ (bütünsel iyilik hali) dünyasındaki ‘yeni ve büyük şey’ metabolik esneklik. Vücudun glikoz olmadığında yağı, yağ olmadığında proteini kullanarak hayatta kalabilme yetisi anlamına gelen metabolik esnekliği arttırmak için doğru adımları Dr. Ayça Kaya anlattı.
#MetabolizmaCovid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiDNA'nızın labirentinin derinliklerinde, küçük bir gen koleksiyonu, sabah veya akşam insanı olup olmadığınızı güçlü bir şekilde etkiler. Ayrıca sabah veya akşam olma eğiliminizi şekillendiren başka bir dizi şey de vardır. Bunlar; hormonlar, güneş ışığı, yaş ve hatta dünyada yaşadığınız yerin konumu.
#Sabah İnsanıKimileri için her gece düzenli ve kesintisiz uyumak mümkün değil... Oysa sağlıklı uyku, bağışıklık sistemimizin en yakın dostlarından biri. Yarın yani 3 Ocak, Uyku Festivali Günü. Biz de konunun uzmanı nöroloji doktoruna kaliteli uykunun sırlarını ve uykusuzluğun yol açabileceği problemleri sorduk.
#UykuUyku düzeninin bozulmasının ve uykusuzluğun size ne kadar zarar verdiğini biliyor musunuz? Birçoğumuzun önemsemediği bu durum, obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkları tetiklemesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin zayıflamasına da neden oluyor. Uykusuzluk; ayrıca depresyon, motivasyon kaybı, stres ve bellek bozuklukları gibi sorunlara davetiye çıkarıyor.
#UykusuzlukEpifiz Bezi Beynin geometrik olarak tam orta kısmında yer alan küçük bir bezdir. İnsanların yaşamlarında önemli bir etkisi vardır. Epifiz bezi nedir? Epifiz bezi açılınca ne olur? Epifiz bezinin görevleri ve hastalıkları ile ilgili merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.
#Epifiz Bezi Nedir?Almanya Bonn Rheinische Friedrich-Wilhelms Üniversitesi’nden Yenidoğan ve Çocuk Yoğun Bakım öğretim üyesi ve Kronobiyoloji Araştırmacısı Doç. Dr. Soyhan Bağcı, kapalı ortamda kalan bütün risk grubundaki insanların “Kafası karışık vücut sendromu” riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. Koronavirüs tedbirleri kapsamında karantina kadar vücudun direnci için 24 saatlik ritminin korunmasının da şart olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Bağcı, “Elimizdeki bilimsel veriler net bir şekilde gösteriyor ki, virüsle etkili savaşabilmek için her yaş grubu öğlen vakitlerinde en az 1 saat güneş ışığı almalıdır. Alınan izolasyon önlemlerinin doğuracağı bu tür riskler için de acil tedbirler gerekiyor” dedi.
#BursaGlobal Wellness Day; Türkiye’de doğup tüm dünyaya yayılan, iyi yaşamın tüm insanların hakkı olduğunu savunan uluslararası bir gün. Öyle ki şu an tüm dünyada takvimlere eklendi bile. İşte bu anlamlı günün kurucusu Belgin Aksoy ile Global Wellness Day projesi ve iyi yaşam üzerine sohbet ettik.
#Global Wellness DayO, Dr. Ayşegül Çoruhlu. Nevi şahsına münhasır bir biyokimya uzmanı. İşi, insan biyokimyası. Biz onu ‘Alkali Diyet’le tanıdık. Şimdi ‘Sirkadiyen Beslenme’yle huzurlarımızda. Hep tanışmak istiyordum, fırsat bugüneymiş. Zeki, bilgi, ilgili, meraklı ve muzip biri. Bir de çok fit. Allah’ım o nasıl bir bedendir. Röportaja üç kıyafet ve kolunda iki saatle geldi. Bana iç saatimizi ve dış saatimizi anlatabilmek için. Ben dinlediklerimden etkilendim. Tabii ki çok soru sordum, bir güne sığmadı, Salı da devam edecek.
#Ayşe ArmanO, Dr. Ayşegül Çoruhlu. Nevi şahsına münhasır bir biyokimya uzmanı. İşi, insan biyokimyası. Biz onu ‘Alkali Diyet’le tanıdık. Şimdi ‘Sirkadiyen Beslenme’yle huzurlarımızda. Hep tanışmak istiyordum, fırsat bugüneymiş. Zeki, bilgi, ilgili, meraklı ve muzip biri. Bir de çok fit. Allah’ım o nasıl bir bedendir. Röportaja üç kıyafet ve kolunda iki saatle geldi. Bana iç saatimizi ve dış saatimizi anlatabilmek için. Ben dinlediklerimden etkilendim. Tabii ki çok soru sordum, bir güne sığmadı, Salı da devam edecek.
#Ayşegül ÇoruhluDondurucu ve kasvetli bu kış günlerinde pek çok kişi kendisini keyifsiz, isteksiz, halsiz, yorgun hatta tükenmiş hissediyor. Uyku ve beslenme alışkanlıklarının bozulması da cabası. Bu olumsuz hisler 2-3 hafta ile sınırlı kalmıyorsa ‘kış depresyonu’ yaşıyor olabilirsiniz.
#Kış DepresyonuDondurucu ve kasvetli bu kış günlerinde pek çok kişi kendisini keyifsiz, isteksiz, halsiz, yorgun hatta tükenmiş hissediyor. Uyku ve beslenme alışkanlıklarının bozulması da cabası. Bu olumsuz hisler 2-3 hafta ile sınırlı kalmıyorsa ‘kış depresyonu’ yaşıyor olabilirsiniz. Psikolog Sena Sivri, kış depresyonuna karşı alınabilecek 9 etkili önlemi anlattı.
#Kış DepresyonuAkdeniz Üniversitesi’nde Anatomi Bölümü’nde görev yapan bilim insanları ‘kısırlık’ tedavisine yönelik çok önemli bir çalışmanın altına imza attı. Dr. Yasemin Behram Kandemir, “Yumurtayı korumak için antioksidan özelliği ile bilinen ‘sihirli ajan’ diye diye tanımladığımız melatonini kullanmaya karar verdik. Deneklere 42 gün boyunca 50 miligram melatonin verildi. Sonuçlar başarılı” dedi.
#Kısırlık