Medya Okuryazarlığı haberleri sayfasında Medya Okuryazarlığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 287 Medya Okuryazarlığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Günümüzün en ucuz eğlence aracı olarak televizyon, evimizin baş köşesini işgal etmiş durumda. Gündüz kuşağı kadın programları, gelinler ve kaynanalar, dedikodu ve çöpçatanlık, cinayet ve dedektiflik programları, şiddet içerikli çizgi filmler, öfke dolu tartışma programları, bol para ödüllü yarışmalar veya acıklı hikâyelerle sarmalanmış diziler… Televizyon sadece yetişkinler için değil! Günümüz çocukları da anne babalarıyla birlikte televizyon kutusuna hapsedilmiş durumda. Peki, hangi yayın doğru, hangisi yararlı veya zararlı? Prof. Dr. Nazife Güngör, Hürriyet TV'de yayımlanan 'Çocuklarla Bir Ömür' programında açıkladı.
#Çocuklarla Bir ÖmürRadyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı (RTÜK) Davut Dursun, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında seçmeli olarak okutulan medya okuryazarlığı dersinin müfredatının Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliğiyle yenilendiğini açıkladı. Buna göre öğrenciler, yeni programla bir olay hakkında haber metni yazma, medya araçlarını kullanma teknikleri gibi farklı konularda eğitim alacak.
#Eğitim-ÖğretimMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokul ve imam hatip ortaokullarında seçmeli ders olarak okutulan medya okuryazarlığı öğretim programını yeniledi. Buna göre, derslerde, bir önceki programda olduğu gibi televizyon, internet, gazete gibi araç temelli yaklaşım yerine, beceri esas alınacak. Öğrenciler, video paylaşım sitelerini kullanarak, bilgisayarına bulaşan virüsü temizleyebilecek. Derslerde, kitap takibi yapılmayacak.
#DersAltmışlı ve yetmişli yıllar enformasyon toplumu teorilerinin ışığında dijital devrimin ayak seslerinin duyulmaya başlandığı yıllardı. Doksanlı yılların sonlarından itibaren ise diğer tüm alanlarda olduğu gibi medya alanının da dijital ortamlara yöneldiğini gördük. Hatta medya ürünleri, dijital dönüşümün ateşleyicisi konumundaydı.
#Konuk YazarYapay zekâ teknolojilerinin eğitim sistemini yakın gelecekte topyekûn değiştireceği düşünülüyor. Gizem ve Gülay çocuklarımızı bu yeni dünyaya nasıl hazırlamamız gerektiği üzerine konuştu ve Prof. Dr. Gonca Kızılkaya Cumaoğlu’ndan önemli bilgiler aldı.
#Yapay ZekâLiderleri buluştuğu TRT World Forum 2023, “Birlikte Gelişmek: Sorumluluklar, Eylemler ve Çözümler” temasıyla İstanbul’da başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “İsrail bu kez dünya kamuoyunu yalanlarıyla rahatlıkla manipüle edememekte, karşısında Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde verdiğimiz hakikat mücadelesini bulmaktadır." diye konuştu.
#TRT World Forum 2023İnsanoğlu yeni bir teknolojik eşiğin kıyısında duruyor. Küçük adımlarla gelişen ve neredeyse 60 yıllık bir geçmişe sahip olan bir teknoloji bugün hayatımızı her anlamda dönüştürmek üzere. Bu aralar hayatımızın orta yerine Siri, Alexa, ChatGPT, DALL-E, Midjourney gibi yapay zekaya dayalı sanal asistanlar yerleşmiş durumda ve bize yardımcı olmak üzere geliştirildiği konusunda ortak bir düşünce var. Aslında şu an hepimiz bu yapay zekalara yardımcı oluyor gibiyiz. Ama şu bir gerçek ki metaverse ya da NFT gibi dönemsel dijipop teknolojilerinin çok ötesinde bir dönüşüm bizi bekliyor.
#Konuk YazarDemirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde (MTAL) artı ve eksileriyle dijital iletişim sunumu düzenlendi. İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur Emine Koç’un katılımıyla yapılan sunumda, iletişimden, medyaya; yeni medyadan dijital hastalıklara kadar birçok konu öğrencilerle tartışıldı.
#Demirören Medya Ve Teknoloji Mesleki Ve Teknik Anadolu LisesiEğitimde ödev ve görev vermeyi çok seviyoruz. Ne işe yaradı? Ne kadar faydalı oldu? Öğrencide hangi davranışlar değişti? Çoğunlukla umursamadan ödev veriyoruz. Bu ödevlerin ne kadarı öğrenciler tarafından sağlıklı bir şekilde hazırlanıyor? Ne kadarı sağlıklı bir şekilde ölçülüp değerlendiriliyor? Bu soruları pek de umursamıyoruz, umursamış olsak bile bunu ölçme imkanı ve bilgisine sahip miyiz?
#Konuk YazarÇocuklar… Ebeveynlerin, eğitimcilerin, okulların, toplumun doğrudan ya da dolaylı en temel meselesi. Neslin devamı, kültürün aktarımı, geleceğin inşası ve daha pek çok rol biçtiğimiz, haklarında hayaller kurduğumuz çocuklarımızı hazırlıyoruz. Peki ne için? Bilmediğimiz, tanımlamakta hatta tahmin etmekte zorlandığımız bir gelecek için.
#Konuk YazarGünümüzde vazgeçilemeyen bir tutku haline gelen sosyal medya; güncel gelişmelerden haberdar olma, anlık olarak bilgi paylaşımında bulunma, sanal topluluklar oluşturma ya da üye olma gibi amaçlarla sıklıkla kullanıyor. Bunun yanı sıra; iş ağını genişletme, sanal oyun oynama, profil oluşturma, film izleme, müzik dinleme, gazete okuma, iş ilanlarını takip etme ya da kişilerin ihtiyaç ve isteklerini karşılama adına alışverişte bulunmak için de sıklıkla tercih ediliyor.
#Konuk YazarDaha yeni İstanbul Bağcılar’da yaşanan anne vahşeti ile sarsılmışken başka bir vahşet haberi de Gaziantep’ten geldi. 3 yaşındaki bir çocuğun aç bırakılıp işkence edilerek öldürüldüğü ve cesedinin de aylardır derindondurucuda saklandığı ortaya çıktı. Bakın! ‘Öldürüldü, gömüldü’ demiyorum... Derindondurucudan bir çocuk cesedi çıkarmaktan bahsediyorum. Tacize uğrayan, vahşice katledilen, çöp evlere bırakılan, işe giderken yalnız bırakılıp kusmuğunda ölen çocuklar... Her yeni gün farklı bir vahşete uyanıyor, ‘Kıyamet kopsun artık’ diyoruz ama kıyamet kopmadan da tüm bu cinayetlerin önüne geçilemez mi? Çocuklarımızı, kadınları korumanın bir yolu yok mu?
#Lina NazlıAK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) cuma günü tatile gireceğini belirterek, "Ek bütçe, torba teklif, bedelli askerlik düzenlemesi, öğrenci affı, 3600 ek gösterge, bunların hepsinin 1 Temmuz Cuma gününe kadar tamamlanması planlanıyor. Bunun için dezenformasyon ile mücadele teklifini Ekim Ayı'na bırakmak durumunda kaldık" dedi.
#DezenformasyonBu ülkede sözde bir hocanın ‘Cin çıkartacağız’ demesi ile eşi tarafından oklava ile dövülerek genç bir kadın öldürüldü. Çok değil daha 3 ay önce hem de. İstanbul’da ise polis 4 ay önce ‘cin hastanesi’ basmış, sözde hocaların paraları nasıl cebe indirdiklerini tespit etmişti. Bunca örneğe rağmen sosyal medya gündeminde yine ‘cin çıkarma’ var. YouTube’da yayınlanan bir programda cinlerle bağlantıya geçebildiğini iddia eden Pelin Hürman canlı yayında ‘cin çıkardı’. Hem Pelin Hürman ile konuştum: ‘Gerçekten cin mi çıkardı? Bunlardan bir kazancı var mı?’ diye sordum hem de ilahiyatçılar ile...
#Cin ÇıkarmaGeçtiğimiz Mart ayında Zelensky'nin ağzından montajlanan ve uzun süre bilgi kirliliğine yol açan "Teslim oluyoruz" temalı deepfake videosu, dijital teknolojinin manipülasyona alet edilmesinin son örneği oldu. Siyasal iletişim uzmanlarını kara kara düşündüren 'deepfake' videoları uzmanlara sorduk: Neler oluyor?
#ZelenskiRTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “Geleneksel yayıncılık yapan kuruluşlar artık kendilerini çağa uydurarak dijital alanda boy gösteriyor. Medya okuryazarlığı alanında otorite olan Üst Kurulumuz, Milli Eğitim müfredatında var olan bu dersin içeriğini dijital okuryazarlık unsurlarının eklenmesiyle güncelleniyor” dedi.
#RTÜK BaşkanıAK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal CNN Türk Canlı yayınında Hande Fırat'ın sunduğu Gece Görüşü programında sosyal medya düzenlemesine dair açıklamalarda bulundu. Dezenformasyonun bir terör biçimi olduğunu söyleyen Ünal, "İnsanları sabote ediyorsunuz. Türkiye'nin ekonomisinden, insanların kaygılarına kadar birçok kaygılanma oluşturuyorsunuz. Bir yönüyle dezenformasyon topluma sis bombası atmaktır. O sisli ortamda siz amaçlarınızı gerçekleştiriyorsunuz." ifadesini kullandı.
#Mahir ÜnalHayatımızla ilgili merak ettiğimiz neredeyse her konudaki araştırmayı; sağlıktan, eğitime, genel kültürden pratik bilgilere dair gelişmelerin araştırmasını ve takibini uzun zamandır internet ve sosyal medya üzerinden yapıyoruz. Özellikle de hemen yanımızda duran cep telefonlarımız bize her konuda sınırsız kaynak sunuyor. İlaveten sosyal medyanın günlük akışında ilerlerken bize ilginç gelen, hemen birileri ile paylaşmak istediğimiz birçok içerikle karşılaşıyoruz. Peki bu sırada karşılaştığımız verilerin doğruluğundan ne kadar eminiz? Edindiğimiz bilgilere inanmadan, onları savunmadan, çevremizdeki diğer kişilerle veya sosyal medya ağlarında bu bilgileri paylaşmadan önce dikkate almamız gereken noktalar neler?
#Ecehan Ersözİletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Ülkemize, milletimize ve toplumsal hassasiyetlerimize yönelik bu türden gündem suikastlarını 7/24 yakından takip ediyor, mücadelemizi aralıksız sürdürüyoruz. Amacımız hakikati yaşatmak, hakikati savunmak; yalanın, dezenformasyonun her türlüsünü bertaraf etmek" dedi. Altun, "Ecem Güçlük' adıyla açılan sahte bir hesabın sahibinin '3 yıl önce evine giderken 4 kişi tarafından tecavüze uğradığını' iddia etmesi sosyal medya gündemini meşgul etti. Bir yalanla gündem suikastı planlayan kişinin, bu hesabı birkaç gün önce açtığını ve hesabı oluştururken aslında 'Emre Doğantürk' kullanıcı ismini kullandığını gördük" ifadelerini kullandı.
#Fahrettin Altunİletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Ülkemize, milletimize ve toplumsal hassasiyetlerimize yönelik bu türden gündem suikastlarını 7/24 yakından takip ediyor, mücadelemizi aralıksız sürdürüyoruz. Amacımız hakikati yaşatmak, hakikati savunmak; yalanın, dezenformasyonun her türlüsünü bertaraf etmek" dedi. Altun, "Ecem Güçlük' adıyla açılan sahte bir hesabın sahibinin '3 yıl önce evine giderken 4 kişi tarafından tecavüze uğradığını' iddia etmesi sosyal medya gündemini meşgul etti. Bir yalanla gündem suikastı planlayan kişinin, bu hesabı birkaç gün önce açtığını ve hesabı oluştururken aslında 'Emre Doğantürk' kullanıcı ismini kullandığını gördük" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin AltunGünümüze baktığımız zaman televizyon, gazete, dergi ve bunlara benzer birçok iletişim yolu olduğu görülmektedir. Bu iletişim yolları bazen olumlu bazen ise olumsuz sonuçlara neden olabilir. Medya okuryazarlığı da bu açıdan oldukça önemlidir. Medya okuryazarlığı nedir ve neden önemlidir? Medya okuryazarlığı örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Medya Okuryazarlığı Nedir?Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nca (RTÜK) hazırlanan 'RTÜK İletişim Dergisi' temmuz sayısıyla yayın hayatına başladı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "RTÜK, bu dergisiyle iletişim kanallarına bir yenisini daha ekleyerek tüm paydaşlarıyla bağlantısını daha da güçlendiriyor" dedi.
#Haber