AK Parti Grup Başkanvekili Ünal: 'Dezenformasyon topluma sis bombası atmaktır'

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2021 20:48

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal CNN Türk Canlı yayınında Hande Fırat'ın sunduğu Gece Görüşü programında sosyal medya düzenlemesine dair açıklamalarda bulundu. Dezenformasyonun bir terör biçimi olduğunu söyleyen Ünal, "İnsanları sabote ediyorsunuz. Türkiye'nin ekonomisinden, insanların kaygılarına kadar birçok kaygılanma oluşturuyorsunuz. Bir yönüyle dezenformasyon topluma sis bombası atmaktır. O sisli ortamda siz amaçlarınızı gerçekleştiriyorsunuz." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Mahir Ünal'ın açıklamalarından öne çıkan noktalar şu şekilde:

- Sosyal medya düzenlemesinde amaç kişilerin temel haklarını korumak ve dezenformasyonu engellemek.

- Bir şeyin dezenformasyon olup olmadığına tabii ki bağımsız bir kurul karar verecek. İnternet ortamındaki dezenformasyon sorununu sistem içerisinde teyit mekanizmaları oluşturarak çözmek gerekiyor. 

- Öncelikle bilinçlendirme anlamında, kaynağın kontrol edilmesi, yazarın kim olduğuna bakılması, tarihin kontrol edilmesi, teyit kuruluşlarına bakması bunların her biri kendi iç mekanizmasıyla yapılması gereken şeyler.

- Deep fake nedir, yalan haber nedir, medya okuryazarlığı, sosyal medya okuryazarlığı derken bunları da kastediyoruz.

- Emine Erdoğan'ın 2015 yılında verdiği bir röportajda, bizim geleneğimizde olan kurutulmuş meyvelerle ilgili fotoğrafı flulaştırarak bugün yapılmış gibi "Mangoyu kurutarak yiyin" diye bir haber oluşturuldu. Bu tipik dezenformasyondur.

Haberin Devamı

"DEZENFORMASYON BİR TERÖR BİÇİMİ"

- Dezenformasyonun içinde bir şey daha var ki, o da organize ve bir amaca matuf yapılıyor olması. Mesela dezenformasyonu üreten kaynak, sonra hangi iletişim kaynaklarından servis edilmiş, köşe yazarları bunu nasıl işlemişler, bunların hepsi bir araya geldiğinde dezenformasyon dediğimiz şey oluşuyor.

- Dezenformasyon bu yönüyle bir terör biçimi. İnsanları sabote ediyorsunuz. Türkiye'nin ekonomisinden, insanların kaygılarına kadar birçok kaygılanma oluşturuyorsunuz. Bir yönüyle dezenformasyon topluma sis bombası atmaktır. O sisli ortamda siz amaçlarınızı gerçekleştiriyorsunuz.

- Gece yine geç saatte haber servis ediliyor. Siz diyorsunuz ki 'Yarınki programı ortada, sağlığıyla ilgili bir problem yok.' Siz bunu anlatana kadar kaygıyı, endişeyi, kirletilmiş bilgi ortamını oluşturuyorsunuz.

- Bu sadece Türkiye'ye has bir durum değil, ABD'deki seçimlerde de yapıldı. Geçtiğimiz günlerde eski bir Facebook çalışanının Kongre'de ifadelerini izledik. Bu platformlar tam da bu dezenformasyonu oluşturan, yaygınlaştıran bir zemin hazırlıyorlar.

Haberin Devamı

- Geçen Meclis'e Facebook temsilcileri geldi, "Yalan haberi kaldırmıyoruz, engelliyoruz" dediler.

- İdlib olayında "100'ün üzerinde Türk askeri hayatını kaybetti" diye bir haber yaptılar ve toplum teyakkuza geçti.

"DEZENFORMASYONLA MÜCADELE KANUNUYLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEME KAÇINILMAZ"

- Sosyal medya da bu konuyu kabul ediyor. Sorun yaşadıklarını açıklıyorlar.

- Mesela Almanya ve Fransa 24 saat içerisinde kaldırılması talep ediyor. Kaldırılmazsa para cezasını tanımlamış. Bizde de aynı şekil.

- Twitter bir temsilcilik açtı. Yasanın arkasından dolaştı. Ortada bir temsilci, muhatap yok. Dezenformasyonla mücadele kanunuyla ilgili de yeni bir düzenleme kaçınılmaz. 5651 para cezasından bant daraltmaya kadar birçok cezayı kapsıyor.

Haberin Devamı

- ABD hukukuna göre sosyal medya platformlarının müdahalesiz olması gerekiyor. Ama Twitter ABD seçimlerinde, Trump uyarmasına rağmen kendi hukuklarını uyguladılar. Eğer Twitter Almanya'nın kurallarını uyguluyor, Türkiye'nin uygulamıyorsa burada bir sorun vardır.

- Biz bu düzenlemeleri yaparken kendi vatandaşlarımızın haklarını korumak için yapıyoruz. Siz Suriye'deki terör örgütünün mensubuna mavi tık vereceksiniz, Türkiye Cumhuriyeti'nin İçişleri Bakanı'nın hesabını askıya alacaksınız. Böyle bir şey olabilir mi?

KİŞİLERE YÖNELİK YAPTIRIM OLACAK MI?

- Kişilere yönelik cezalar Türk Ceza Kanunu'nda zaten belli. Burada asıl sorun, yurtdışı, FETÖ'cü hesaplar. Yurtdışından Türkiye'ye yönelik provokatif paylaşımlarda bulunuyorlar. Twitter'a "Bunlar karalama kampanyasında bulunuyor, yalan söylüyor, müdahale et" dediğimizde tersini yapıyorlarsa burada bir sorun var.

BAKMADAN GEÇME!