Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllar boyunca çok geniş bir coğrafyada hüküm sürmüştür. İmparatorluk toprakları genişledikçe idari yönden çeşitli sorunlar ortaya çıkmış ve bunların giderilmesi için ilk devirlerde Sultanlar fermanlar çıkarmıştır. Ancak Osmanlı'nın sınırları dışında da var olan bir dünya ve bu dünyada yaşanan gelişmeler vardı. Milliyetçilik akımı Fransız İhtilali ile ortaya çıkmış, farklı gelişmeler olmuştu. Zaman zaman duyulan "Mecelle ya da Mecelle Kanunu" merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız Mecelle kanunu nedir, kaç maddeden oluşur, neleri kapsar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Mecelle KanunuDünyanın en büyük miras davası bu. Vârisleri, 2. Abdülhamit’in mirasını talep ediyor. Bunun için açılan veraset davası sonuçlanmak üzere. ‘Bilgi kirliliğinden’ şikâyetçi torunlar, Adile Nami Osmanoğlu Tars, Orhan Osmanoğlu ve Nilhan Osmanoğlu Vatansever dava sürerken ilk defa basına konuştu.
#II. Abdülhamidİnsanların hayatını kolaylaştırmak için birçok kanun vardır. Bu kanunlar ile insanların hakları da koruma altına alınmış olmaktadır. Bu kanunlardan biriside medeni kanundur. Sizler için Medeni kanun nedir ve özellikleri nelerdir? Kısaca medeni kanun maddeleri nelerdir? Tüm detayları ile derledik.
#Medeni Kanun Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?8. Sınıflar özellikleri İnkılap Tarihi konularının öğretiminde oldukça etkili bir sınıf düzeyidir. 8. Sınıfa gelen öğrenciler İnkılap Tarihi’nin genel hatlarını öğrenerek geçmişlerinde yaşanan gelişmeleri yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 8. Sınıf inkılap tarihi konuları içinde yer alan hukuk alanındaki gelişmeler konu anlatımı ile ilgili detayları derledik.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Hukuk Alanındaki Gelişmeler Konu AnlatımıMecelle, 1868-1876 yılları arasında Ahmet Cevdet Paşa başkanlığındaki bir komisyon tarafından derlenmiştir. 99 genel hukuk ilkesini içeren giriş bölümünden sonra Mecelle şu konulara değinir: Büyu, İcar (kira), Kefalet, Havale, Rehin, Emanet, Hibe, Gasp ve İtlaf, Hacir, İkrah ve Şuf'a, Enva-ı Şirket (ortaklık çeşitleri), Vekâlet, Sulh ve İbra, İkrar (borcu kabul etme), Dava, Beyyinat ve Tahlif (kanıt ve delil), Kaza (yargı). Peki, Mecelle tam olarak nedir?
#Mecelle- Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Karakaya: "Bu görüşmeler sonrasında, gazeteci ve gazetecilik faaliyetlerinin tanımı yapılacak, gazeteciler kıdem, ücret, faiz, askerlik, analık, sözleşme şartları, iş güvencesi, iş sağlığı gibi alanlarda güçlü haklarla donatılacak, gazetecilerin bu hakları elde edebileceği mekanizmalar güçlendirilecektir" - "Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, bireylerin düşünce ve fikir dünyasının güçlenmesi, sorgulayan, araştıran, demokratik bir toplumun; sorunlar karşısında tavır geliştirebilen, gündemi analiz ederek tez ve antitezler üretebilen duyarlı bir gençliğin oluşması, dördüncü kuvvet olarak 'Güçlü Basının' var olmasıyla doğrudan ilgilidir"
Merkez Bankası Başkanlığı için önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e yeni bir isim göndereceklerini söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, "Mecelle’de bir kaide var. Bizim hukukumuza da oturmuştur. Uzlaşma sağlanamazsa vekil üye ile de işler yürür" dedi.