Zaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıDeniz konusunda şanslı bir ülke olmamıza rağmen menüsü ve çevreye uyumuyla beni mutlu eden bir plaj restoranı pek bulamıyorum. Marmaris, Söğüt’teki İsgali, bu bakımdan nadir rastlanan inceliklere sahip. Hem tasarımı hem mutfağı başarılı. Topiğin dışı ince, soğanı iyi pişmiş ve malzeme oranları olması gerektiği gibi. Sarma ince yapraklı ve ağızda eriyor. Tarama da çok güzel, Yunan adalarındaki iyi taramalar gibi...
#RestoranMarine edilmiş karavida çok iyi, yerken adeta denizin tadını alıyorsunuz. Minik denizkestaneleriyse o kadar tatlı ki orgazmik bir lezzet boyutuna ulaşıyorlar. Dereotlu ve sarımsaklı enginarı bulsam her gün yerim... 80’li yıllardan beri Avrupa ve Japonya’nın deniz ürünü odaklı en iyi restoranlarını ziyaret eden biri olarak Manzara Restaurant’da yediklerimin ülkemizdeki standartların hayli üstünde olduğunu söyleyebilirim.
#RestoranÇocukların olduğu kadar büyüklerin de en sevdiği yemeklerden patates kızartması. Hani daha ilk tava piştiğinde atıştırmaya başlarız ya ağzımız yana yana... Dünyada da 13 Temmuz ‘Patates Kızartması Günü’ olarak kutlanıyor. Bu vesileyle jürimize, farklı ve iyi patates kızartması yiyebileceğimiz mekânları sorduk. Değişik usullerdeki, baharat ya da soslarla zenginleştirilmiş patatesleri denemek isterseniz, bu adreslere uğrayabilirsiniz.
#GazetehaberleriMuğla’nın dünyaca ünlü Dalyan İztuzu sahilinde yuva yapan caretta caretta deniz kaplumbağası sayısında 757 yuva ile rekor kırılırken, son yuvadan çıkış yapan yavrular denizle buluştu. İztuzu sahilinde Ortaca Kaymakamı Oktay Erdoğan ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska tarafından tedavileri tamamlanan üç yeşil deniz kaplumbağası ve son yavrular düzenlenen törenle suya bırakıldı.
#İztuzuTürkiye her bölgesiyle farklı lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Ege mutfağıysa bambaşka bir kültür. Zeytinyağlıları, ot yemekleri, deniz ürünleri… Hepsi ayrı ayrı insanı ‘yola çıkaracak’ cinsten. Jürimize “Ege’de bölgeye ait yemekleri deneyebileceğimiz en güzel restoranlar hangileri?” diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi sıraladık.
#Ege MutfağıHep Bodrum ve Çeşme mekanlarından bahsedip duruyorum ama aslında Marmaris ve Fethiye taraflarında da yeni şeyler oluyor. Mesela İstanbullu bir markanın, Nişantaşı’ndaki Frankie’nin kalkıp Martı Marina içinde restoran açması. Ya da havalı Fransız restoranı La Guerite ile Simi’nin meşhur Manos’unun D Maris Bay’e konuşlanması gibi… İşte o civarlardan notlarım.
#Onur BaştürkFethiye’den Kuşadası’na uzanan sahil şeridinde bu yılın Mavi Bayrak şampiyonu Muğla. Sahillerinde 97 bayrak dalgalanıyor. Bodrum ise 72 bayrakla ilçeler arasında Türkiye lideri. Eğlencede en canlı mekân Demet Akalın’dan Volkan Konak’a şöhretlerin sahneye çıkacağı Bodrum’daki Club Dedikodulu Plus. Yeni restoranlarda et mönüleri ağırlıkta.
MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'ne bağlı Söğüt Köyü'nde, SİT alanına yapıldığı ve görüntü kirliliği yarattığı gerekçesiyle 10 yıl önce yıkılan beş katlı otel enkazının kaldırılmasına başlandı. Otelin yıkılmasının siyasi bir karar olduğunu savunan Ali Pala, enkazın kalkmasından sonra, tapulu arazisini bahçeye dönüştüreceğini söyledi.
Türkiye'de 61 milyon 441 bin 882 seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için dün sandık başına gitti. Seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri belirlendi. İşte İl il, ilçe ilçe tüm sonuçlar...
#Yerel Seçim Sonuçları 2024EFENDİM, gastoromide dünyanın en prestijli rehberlerinin Türkiye ilgisi sürüyormuş.Michelin’den sonra, gazeteci ve yemek eleştirmenleri Henri Gault ile Christian Millau tarafından ilk sayısı 1969’da Paris’te yayımlanan Gault&Millau da Türkiye’yi 17’nci ülke olarak bünyesine katmış.
#1Çok klasik bir giriş olacak ama gerçekten çok özel topraklarda yaşıyoruz. Doğasıyla, tarihiyle, kaynaklarıyla tıpkı bir hazine sandığı gibi Anadolu. Her köşesi eşsiz, her bölgesi ilgiyi hak ediyor. Geçen ay Akdeniz’den başladığımız rotamıza bu ay Ege’nin kuzeyine doğru ilerleyerek devam edelim. Muğla’nın ve İzmir’in doğal güzelliklerini keşfedelim. Ülkemizin en güzel sahillerini ve tatil duraklarını listeleyelim.
#Saffet Emre TonguçYaz mevsiminin en güzel yanlarından biri sofraları denizden taze taze çıkan deniz mahsulleriyle donatabilmek. Tavası, güveci çok seviliyor ama deniz mahsullü makarnaların yeri kimileri için bir başka. Evet, pahalı ancak denizin makarnaya kattığı lezzet de inanılmaz olabiliyor. Jürimize midyelisinden ahtapotlusuna en iyilerinin nerede olduğunu sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞGeçen haftaki Berlin gezimde Berlin Filarmoni Orkestrası’nı izleme fırsatı bulmuştum. Berlin Filarmoni Orkestrası Binası’nın akustiği etkileyiciydi. Bina mimar Hans Scharoun tarafından tasarlanmış ve akustik uzmanı Lothar Cremer’in yardımıyla da tamamlanmış.
#Lili SohnSöğüt’teki Manzara lokantasının çok güçlü bir mutfağı var. Özellikle deniz ürünleri söz konusu olduğunda ülkemde ilk sıraya yerleştireceğim restoran burası. Sabah toplanmış denizkestanesi, böcekli yarma buğday keşkek ve akya balığından yaka pilaki en beğendiğim yemeklerinden...
#GastronomiKimileri için romantizmin, kimileri içinse yeni başlangıçların mevsimi olan sonbaharda deniz tatili planı yapmak çok daha avantajlı. Hafif esen rüzgâr yüzümüzü okşarken sıcaktan bunalmadan hayallere dalabiliriz. Denizin suyu davetkâr olur. Çılgın kalabalık şehre dönmeye başlar, rahatça kafamızı dinleyebiliriz. Üstelik otel fiyatları da biraz daha makul seviyelere iner... Sonbaharda bir tatlı huzura doğru kulaç atmak isteyenler için jürimizden öneriler aldık...
#HürriyetKimi ıstakozu pişi üzerinde sunuyor, kimi odun ateşinde şeker karides ve bebek kalamarlı pide pişiriyor. Servis edecekleri kabuklular için bizzat kendileri dalış yapanlar dahi var. Jürimize tatilde olanlar veya mevsimi yazlık yerlerde geçirenler için, tatil beldelerindeki en iyi ‘fine dining’ deniz mahsulleri restoranlarını sorduk.
#YengeçÇok klasik bir giriş olacak ama gerçekten çok özel topraklarda yaşıyoruz. Doğasıyla, tarihiyle, kaynaklarıyla bir hazine sandığı gibi Anadolu. Her köşesi özel, her köşesi ilgiyi hak ediyor. İşte bu cennet köşelerinden biri Marmaris’i maalesef geçen seneden beri yangınlarla anar olduk. Dolayısıyla bu bölge asıl ilgiyi şimdilerde bekliyor sevenlerinden. Bu hafta Marmaris ve Selimiye bölgesinden seçtiğim otelleri paylaşmak istedim sizinle...
#SeyahatMavi ve yeşilin her tonuna sahip bir ‘cennet köşesi’... Her ne kadar son birkaç yıldır Marmaris’in ormanları yangınlardan zarar görse de doğası, denizi, plajları ve tarihi değerleriyle Türkiye’nin her zaman en popüler yaz rotalarından. Bölgede görülmesi gereken birçok yer var ama biz jürimize olmazsa olmazlarını sorup 10 tanesini sıraladık.
#Seyahat