Danışmanlık şirketi Deloitte’un hazırladığı, bu yıl yayımlanan ‘Sanat ve Finans’ raporuna göre varlıklı kişilerin sanata ve koleksiyona yönlendirilmiş servetlerinin toplamı 1.44 trilyon dolara ulaştı. Genç koleksiyonerler özellikle NFT’ye güçlü bir ilgi duyuyor. Dünyadaki bu yükselişin Türkiye’ye yansımalarını uzmanlarla konuştuk.
#DeloitteNe pandemi ne küresel ekonomik kriz. Sanat piyasası güvenli yatırım olarak yerini hiçbir şeye bırakmıyor. Dünyada 2020’nin en yüksek satış rakamlı ilk 10 lotundan sadece ikisi 50 milyon doların üzerinde fiyatlara ulaşmıştı. 2021’de ise en iyi 10 satışın tamamı 50 milyon doların çok üzerinde fiyatlara satıldı. Bu yılın en yüksek satış rakamlı 10 eserinin toplamı 1.2 milyar dolara ulaşırken, listedeki en düşük fiyat 61.6 milyon dolar oldu. Türkiye’deki duruma gelince. Artam Antik A.Ş. 2021 yılında düzenlediği 15 müzayedede Türkiye çağdaş ve modern sanatının ustalarının yapıtlarını yeni koleksiyonlara kazandırdı.
#Pandemi1970 yılında esrarengiz bir şekilde intihar ederek hayatına son veren Mark Rothko'nun eserleri günümüz sanat dünyasında büyük rağbet görmeye başladı. Eserleri on milyonlarca dolara alıcı bulan Rothko'nun son olarak No.7 isimli tablosu Sotheby's müzayesinde 82,5 milyon dolara (Yaklaşık bir milyar lira) satıldı. Peki hayattayken geçim zorluğu içinde yaşayan Rothko'nun soyut eserlerinin sırrı ne? Nasıl bu kadar yüksek fiyatlara alıcı buluyor?
#Soyut Dışa VurumculukBozlu Art Project’te açılan bir serginin de eşlik ettiği Yahşi Baraz’ın ‘Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya Doğru’ kitabı, büyük sanatçının inişli çıkışlı yaşamını ve sanat yolculuğunu görseller eşliğinde yansıtan kapsamlı bir monografi. Her yaratıcı sanatçıda olduğu gibi Zeid’in yaşamının da ruhi iniş çıkışlarla dolu olduğunu vurgulayan Baraz, “Ben bu kitabı kaleme alırken Zeid’in yaşamındaki kırılma noktalarından aile ilişkilerine, eserlerinden eşsiz kariyerine uzanan kapsamlı bir analiz yaptım. Zeid’in sanatı 21. yüzyılda çok daha iyi anlaşılmıştır. 20. yüzyılın dünya çapındaki en başarılı sanatçılarından biri olmasına rağmen ülkemizde Zeid’in değeri çok sonradan anlaşılmıştır” diyor.
#Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya DoğruAntik eşyalarla dolu bir evde büyüdüyse de sanatla ilk teması fiziksel kuvveti sayesinde oldu, bir sergide resimlerin asılması için omuz verdi… Akademi yıllarında bu mahcup temas bir tutkuya döndü. Dünya Sanat Günü haftasında Türkiye’nin ilk galeri sahiplerinden Yahşi Baraz ile buluştuk. Kapalıçarşı mezatlarından, New York’un 1970’li yıllardaki avangard sanat ortamlarına, Warhol’lardan Doğançay’lara çok renkli bir yolculuk yaptık...
#GazetehaberleriBelki de son kitabının adıyla, ‘Şehirli Karınca’ (Sel Yayınları) demek en doğrusu Mehmet Güreli’ye. ‘Nevi şahsına münhasır’ son karıncalardan. Varlığını yazıya, harflere, çizgiye, renge, sese adamış ve onların birbirlerine geçişliliğini, etkilerini, olasılıklarını, olmazlıklarını düşünüp eylerken, aynı zamanda demek gerekir mi bilmem, nelik’lerini de araştırıyor, yeniden bakıyor.
#Mehmet GüreliOsmanlı’nın son dönemine gerek resimleri gerek müzeciliği ve arkeoloji alanındaki çalışmalarıyla damga vuran Osman Hamdi Bey’in bir eseri daha mahkeme koridorlarına takıldıktan sonra satışa çıkıyor. Haber, Şubat başında müzayede usulüyle satışı gerçekleştirecek Antik A.Ş. tarafından duyuruldu.
#Osman Hamdi BeyDünyanın en ünlü iki müzayede evinin rekor savaşı iyice kızıştı. Sotheby’s, önceki gün savaş sonrası ve çağdaş sanat eserleri müzayedesinde 375 milyon dolarlık toplam satışla rekor elde ettiğini açıklamıştı. Rakibi Christie’s de dün aynı içerikteki müzayedesinde 412 milyon dolarlık toplam satışla rekor kırdığını bildirdi.
Kalp atışı... Tutku… Şarap… Gül… Ruj… Gelincik… Ateş… Lale… Elma… Kiraz… Domates… Bisikletteki pas… Albinonun gözü… Güneşin doğuşu… Muhabbet kuşu… El Greco’nun bornozu… Mattise’nin ‘Kırmızı Stüdyo’ tablosu… Tavşanın burnu… Floransa mermeri… Noel Baba… Lav… Akrep… Istakoz… Tüm bunların ortak paydası götürüyor beni ona! Hele de beni tanıyanlar tarafından onun kadını olarak bilinip, lanse edilirken…
Katar dünyanın en iddialı sanat merkezi olma yolunda ilerliyor. Son altı senenin değer açısından en büyük sanat yatırımını yapan bu küçük ülkenin sanat piyasasında isminin duyulmasının en önemli nedenlerinden biri Katar Emri’nin 27 yaşındaki kızı Sheikha Al Mayassa Bint Hamad Bin Khalifa Al-Thani.