Maratonun 42 kilometre 195 metre uzunluğunda olmasının kökeni, 1908 Londra Olimpiyatları'na dayanmaktadır. Tarihsel olarak evrim geçiren maraton, çeşitli nedenlerle değişime uğramıştır. İşte bu mesafenin nasıl belirlendiğine dair hikayenin detayları
#Maraton'Avrasya-Avrupa Koşusu' adıyla ilki 1 Nisan 1979'da atletizme gönül verenlerin gayretiyle gerçekleştirilen ve "1 Nisan şakası" olarak algılanan İstanbul Maratonu, zaman içinde dünyanın en iyi maratonları arasındaki yerini aldı
#İstanbul Maratonu"Uzun yaşayacağız da ne olacak? 40 yaşından sonra her şey yokuş aşağı" diye düşünenlerdenseniz, John Starbrook'la mutlaka tanışmalısınız. 93 yaşında olan Starbrook, haftanın 6 günü egzersiz yapıyor, en fazla dayanıklılık isteyen sporlardan biri olan sutopunda torunu yaşındakileri bile alt ediyor. Peki Starbrook'un sırrı ne?
#Uzun ÖmürTiyatrocu ve maraton koşucusu Canan Günaştı, Türkiye’de yalınayak aktivizmi yapan ilk kişi. Ava Gardner’ın başrolü üstlendiği ‘Çıplak Ayaklı Kontes’ filmindeki gibi hayatını çıplak ayakla sürdüren Günaştı, bazı yerlere ayağını kapatmayan ince zeminli sandaletleriyle gidiyor.
#Canan GünaştıSpor Toto Süper Lig'in 32. haftasında Beşiktaş, kendi sahasında Galatasaray'ı 3-1 mağlup etti. TRT Spor yorumcusu Nihat Kahveci, Vodafone Park'ta oynanan maçı yorumlarken sarı-kırmızılı takımın yıldız futbolcusunu sert şekilde eleştirdi.
#BeşiktaşÇok iyi eğitim almanın insanın kişisel gelişimi ve sosyal duruşu anlamında önemli olduğuna dair görüşünü paylaşan Esperto İnsan Kaynakları Danışmanlık Kurucusu Selma Çetinkaya Türker, “Ama benim asıl önemsediğim şey, iyi bir insan olabilmek ve bulunduğunuz topluma fayda sağlayabilmek. Ailemin bana ve kardeşlerime bıraktığı en büyük miras, iyi insan olarak yetiştirilmemizdir” dedi.
#BursaBiri dağlara koşarak tırmanıyor, biri azgın dalgalara karşı “Bana mısın?” demiyor... Kızgın çöllerde kilometrelerce yürüyeni de var, smokinle 250 kilometre koşanı, dünyanın en yüksek zirvelerine çıkmayı kafasına koyanı da... Onların en büyük özellikleri hepsinin hayatlarını tehlikeye atarcasına kimsenin yapmaya cesaret edemediği ekstrem sporlarla uğraşmaları. İşte size Türkiye’nin en çılgınları...
#JAK KAMHİDÜNYA genelinde sağlıklı yaşama ilginin artamısyla, şehir maratonlarına ilgi de büyüyor. Böylece maratonlar sporun yanı sıra bir amaç uğruna koşulan sosyal etkinlikler haline geliyor. Maraton koşucuları, severek yaptıkları bu sporu gönüllülük anlayışıyla birleştirerek hayır işine de dönüştürüyorlar ve özellikle bağış toplama ihtiyacı duyan vakıflara destek oluyorlar. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ve eşi Aslı Süel, bu iki dalda iyi birer örnek olarak dünyada Türkiye’yi temsil ediyor.
Tasarım yapıyor, televizyon programı hazırlıyor, davetlere katılıyor... Ama bu koşturmaca onu durdurmaya yetmiyor, düzenli olarak spor salonuna gidiyor. Yazın sörfte, kışın kayakta... Ayrıca mevsim ne olursa olsun koşuyor. Yıllardır aynı spor hocasıyla çalışan ve adım adım kendini geçmeye çabalayan Eda Taşpınar, üçüncü kez katıldığı Avrasya Maratonu’nda bunu başardı; 15 kilometreyi 1:21:51’lik dereceyle tamamlayarak binlerce kişi arasından 116’ncı oldu. Günde bir saat stüdyoda antrenman, bir saat de koşu yapan ve bıraksanız hep koşacak gibi duran Taşpınar, maraton sonrası Hello! dergisinin sorularını yanıtladı.