Mantı haberleri sayfasında Mantı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2618 Mantı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mantı, çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan yemek. Türk mutfağının olduğu kadar diğer Orta Asya mutfaklarının da bir parçası olan mantı, eski SSCB ülkelerinde de popüler bir yiyecektir. Orta Asya'dan Anadolu'ya göçebe Türkler tarafından getirilmiştir. Bazı yörelerde mantıya "tatar böreği" denilmesi, mantının göçebelikle olan ilişkisini doğrulamaktadır. Mantı, Uzak Doğu'da baozi ve mandu adları ile anılan etli/sebzeli hamur yemeklerine benzemektedir.
Ev yapımı mantı tarifi MasterChef izleyicileri tarafından merak ediliyor. Dışarda satılan mantılar pratik olsa da, el açması mantı lezzeti bir başkadır. Yapımı gerçekten ustalık gerektiren Kayseri mantısı sarımsaklı yoğurdu ve salçalı sosuyla tadına doyulmaz bir hal alır. Peki, evde mantı nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte, ev yapımı mantı tarifi
#MantıMantı çeşitleri mutfaklarımızın vazgeçilmez yemeklerindendir. Yapımı ne kadar zahmetli olursa olsun her yörenin kendine has özellikleri olan meşhur mantıları hünerleri sergilemek iyi bir fırsattır. Ekranların sevilen yarışma programı MasterChef’te şef adaylarından istenen mantı tarifleri ile yarışmacılar yaratıcılıklarını konuşturacak. İstedikleri bir yörenin mantısını seçen yarışmacılar Sinop, Kayseri, Türkmen, Bursa, Bodrum, Boşnak ve daha pek çok yörenin mantılarıyla hünerlerini konuşturuyor. Peki kaç çeşit mantı vardır? İşte mantı çeşitleri ve hangi yöreye ait oldukları…
#Mantı ÇeşitleriAkşam işten eve geldiğinde hızlı bir yemek arayanlara, annesinin mutfağının lezzetini arayan öğrencilere, mantı yemek isteyen ama hamur açmakla mantı katlamakla uğraşacak vakti olmayanlara... Hazır mantının hitap ettiği kitleler saymakla bitmiyor. Sarımsaklı yoğurt ve salçalı yağ ile kısa süre içinde nefis bir şölene dönüşen hazır mantı nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız, doğru yere geldiniz. İşte hazır mantı yapmanın püf noktaları...
#MantıÖzellikle Kayseri yöresine ait bir hamur işi tarifi olan mantının, aslında Sinop mantısı, Tepsi mantısı, Boşnak mantısı, kolay mantı, çıtır mantı gibi pek çok çeşidi bulunuyor. Bugün sizlere en çok aranan Kayseri mantısının evde kolay yapımı için püf noktalarından ve lezzetli mantı sosunun hazırlanışından bahsedeceğiz. Eğer siz de akşam yemeğinde sofralarınızı şenlendirmek istiyor ve mantı nasıl yapılır, nasıl pişirilir merak ediyorsanız, işte sizlere evde kolay Kayseri mantısı tarifi ve yapımı için püf noktaları.
#MantıTürk mutfağının en bilindik lezzetlerinden olan mantı hemen hemen her kişinin severek yediği bir yiyecektir. Doyurucu olmasının yanında lezzeti de mantıya olan talebi arttırmaktadır. Evde mantı açarak kurutmak veya saklamak belirli zamanlarda çıkarıp pişirmek için birçok yöntem bulunmaktadır. Mantı nasıl kurutulur? Evde içli veya etli mantı kurutma yolları hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#MantıKayseri mutfağı denilince akla ilk gelen lezzet mantı. Üzerine eklenen yoğurt ve salçalı sosla yiyen bir tabah daha istiyor. Yapımı zahmetli olsa da nefis tadıyla buna değer. Eğer denemek isterseniz, Kayseri mantısı tarifini sizin derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Kayseri Mantısı TarifiEn sevilen hamurişlerimizden mantıyı kimi yoğurdu bol seviyor, kimi üzerine pul biberli yağından gezdirmeden asla yemiyor... Minik minik kapatılan Kayseri usulünden bol ceviz serpilen Sinop’a, Özbek mantısından Çerkes’ine çeşitleri de çok. Jürimizden mantının en iyilerini bulabileceğimiz adresler...
#MantıTürk töresinde yemeğin yeri çok büyüktür. Doğumdan ölüme sosyal hayatın hemen her safhasında mutfak kültürü insanlara eşlik eder. Maddi ve maddi olmayan kültürü birleştiren bazı eski Türk yemekleri ve yemek etrafında teşekkül eden geleneklerimiz bulunmaktadır. Bunların çoğu kaybolmuş ve kaybolmakta olan Türk kültür yadigârlarıdır. Yerlerini şehir yaşantısının ve sanayileşmenin getirdiği, birazda zorunlu olarak benzi solmuş sandviç, tost hamburger… gibi yemekler almıştır. Heyecanlı aceleci bir hayat tarzının getirdiği, ayaküstü yenen yemeklerin, eskisi ile kıyaslanması mümkün değildir. Türk töresinde yemeğin yeri çok büyüktür. Sosyal hayatın hemen her safhasında, sosyal münasebetlerin çoğunda, yemek işin esası olurdu. Doğumlar, sünnet düğünleri, düğünler, bayramlar, yağmalı toylar, (Türk hükümdarları ve beylerinin bayramlarda ve düğünler gibi çeşitli vesilelerle sofralar kurdurup, halkı yedirip içirdikten sonra takımlarını yağmalatmaları. Bu gelenek İslami dönemde de devam etmiştir.) imece toplantıları ve ölüm hadiseleri hep yemekle bir arada yapılmaktaydı. Geleneklere göre sofralar hazırlanır, yemekler çıkarılır; bütün oymak, boy ve köy halkı birlikte yer, birlikte eğlenir veya birlikte acıyı paylaşırdı. Anadolu’da hala bu gelenekler yaşamaktadır.
#Türk Yemekleriİncecik açılmış hamuru ve nefis kıymalı harcıyla mutfağımızın en sevilen yemeklerinden biri mantı... Kimi haşlamasını seviyor, kimi kızarmışını... Okurlarımız bu hafta iki çeşidini kıyasladı. Yazarımız Sahrap Soysal evde yapmak isteyenler için tariflerini paylaştı.
#Sahrap SoysalSokakta yürürken üzerinde ‘TIK TIK Kadın Emeği’ yazan, kırmızı bir tabela gördüm. Merak edip içeri girdim. Annelerimizden biri “Yöresel lezzetlerimizden getireyim, hepsinin tadına bakmanızı isterim” dedi. Nefis şeyler yedim, onlardan biri de ‘tık tık mantı’ydı. Size bu mantının adının nereden geldiğini ve nasıl yapıldığını anlatacağım.
#MantıMantı; üzerindeki sosu ve lezzetli baharatlı kıyması ile Türk mutfağının en çok sevilen yapımı oldukça zahmetli olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Özellikle de Anadolu’da sıkça tüketilen bir yemektir. Biraz emek gerektirse de bittiği zaman bu çabaya değdiği hissedilir. Mantı kilo aldırır mı merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamBu hafta sizinle Anadolu kültürünün, hamuru, eti, yoğurdu ve baharatları tek bir yerde buluşturduğu, Türk mutfağının yıldızı olan bir tarif paylaşacağım. Evet, doğru bildiniz; mantı! Fakat bu kez tam buğday unuyla hazırlanmış versiyonuyla geldim.
#MantıMasterChef kaptan kim oldu 18 Kasım Pazartesi akşamı kıran kırana mücadele sonrası yanıt buldu. İzleyenler tarafından ilgi gören ekranların fenomen yarışma programı MasterChef Türkiye'nin dün akşamki son bölümünde, yarışmacılar mavi takım kaptanlığını kazanmak için 'mantı' hazırladı. Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in bu hafta istediği mantı yemeğini en iyi hazırlayan isimler; Eda, Kaan, Onur, Semih ve Beyza oldu. Gecenin sonunda ise mavi takım kaptanı olan yarışmacı kırmızı takımın kaptanlığına Eda'yı getirdi. Haftanın yeni mavi ve kırmızı takımlarının kurulmasının ardından ise bu kez kaptanlar, avantaj elde etmek için MasterChef kaptanlar düellosunda bir kez daha mücadele etti. Peki, MasterChef kaptanlık düellosunu kim kazandı, mavi takım kaptanı kim oldu? İşte, 18 Kasım en güzel mantıyı yaparak MasterChef mavi takım kaptanı olan isim ve haftanın yeni takımları.
#Masterchef Kaptan Kim OlduEv yapımı mantı tarifi MasterChef izleyicileri tarafından merak ediliyor. Dışarda satılan mantılar pratik olsa da, el açması mantı lezzeti bir başkadır. Yapımı gerçekten ustalık gerektiren Kayseri mantısı sarımsaklı yoğurdu ve salçalı sosuyla tadına doyulmaz bir hal alır. Peki, evde mantı nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte, ev yapımı mantı tarifi
#MantıÇukurova Sanayi ve İş Dünyası (ÇUKUROVA SİFED), Türk iş dünyasında bir ilki gerçekleştirdi. ÇUKUROVA SİFED’e bağlı derneklerin üyesi olan iş insanları arasında iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmeyi, yeni iş fırsatları oluşturmayı, yeni iş modelleri geliştirmeyi amaçlayan ÇS BUSINESS NETWORK, üyelerine ve iş dünyasına ‘merhaba’ dedi. Adana Hilton Otel’de gerçekleşen ÇS BUSINESS NETWORK ’ün tanıtıldığı lansmanın açılışında konuşan ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Berman Mantı, günümüzde birçok mesleğin yok olacağı ve henüz şu an isimlerini bilemediğimiz onlarca yeni nesil işlerin türeyeceği hakikat ötesi bir evrende olunduğuna dikkat çekti.
#AdanaMaltepe'de, mantı imalathanesine düzenlenen silahlı saldırıda iş yeri sahibi ve 2 oğlu yaralandı. Saldırının, İzmir'de faaliyet gösteren ve Tarım Bakanlığı'nın ifşa ettiği başka bir mantı imalathanesinin sahipleri tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi. İmalathanede yaşanan saldırı güvenlik kamerası kayıtlarına yansıdı.
#İstanbulGelinim Mutfakta 26 Eylül 2024 puan durumu ile günün birincisi belli oldu. Haftanın finaline bir gün kala Gelinim Mutfakta günün birincisi 20 tam puan almayı başardı. Gelinim Mutfakta'da bugün incelten mantı ve limonata tarifi yapıldı. Finale bir gün kala eksi 2 ceza puanı bugün de verildi. Eleştirileri ve rekabetin yaşandığı Gelinim Mutfakta kim birinci oldu? Bugün Gelinim Mutfakta çeyrek altını kim kazandı? İşte, Gelinim Mutfakta puan durumu (toplam) 26 Eylül 2024 !
#Gelinim MutfaktaMasterChef Canneloni tarifi, izleyicilerin dikkatini çeken tariflerden biri oldu. İtalyan mutfağının meşhur lezzetlerinden bu nefis lezzet bildiğiniz makarnalardan çok farklı. Lazanya benzeyen canneloni tarifini kıymalı, sebzeli veya tavuk etiyle de hazırlayabilirsiniz. Eğer sofranızda yer vermek isterseniz, Cannelloni tarifi ve malzemelerini sizin için derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Cannelloni TarifiTürk mutfağı çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor. İstanbul’da da bazı yöresel yemekleri başarıyla icra eden lokantalar var. Özellikle Güneydoğu Anadolu mutfağı İstanbul’da temsil ediliyor. Ama Türk mutfağını yansıtan klas mekân sayısı çok az. İşte bu noktada Seraf Vadi devreye giriyor...
#Vedat MilorEn az yarı final başarısı beklediğimiz A Milli Futbol Takımımızın EURO 2024’te Almanya’da katılacağı turnuvada maç günleri ve statları epeydir belli. Avrupa’da en çok Türkün yaşadığı ülkede gerçekleşecek turnuvada büyük bir destek görecek olan millilerimiz için şimdiden çoğu taraftar otellerini ayırdı ve seyahatlerini planladı. Bizim gibi son dakikada plan yapacaksanız iki futbolsever tur rehberi olarak kendimize hazırladığımız planı sizinle de paylaşalım...
#Oğulcan TatarBugün yapılan liseye geçiş ve birkaç haftası kalan üniversite sınavlarının biriktirdiği stresi atmak için, yaz tatilini beklemeden birkaç günlüğüne kaçılabilecek pek çok güzel nokta var. Jürimize “Sadece kafa dinleyecek, çok da uzağa gitmeyeceğiz. Büyük şehirlerin etrafında kısa bir tatil için nereyi önerirsiniz” diye sorduk. Yüzmeden yürüyüşe birçok etkinlik sunan ve henüz tatilci akınının başlamadığı seçenekleri sıraladık. m Melis Yılmaz/ melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
#SeyahatFaslı oyuncu Iman Casablanca, “Müdür” adlı single’ını beğeniye sundu. Oyunculuktan önce şarkıcılık deneyimi olduğunu söyleyen Casablanca, hem projelerini hem de Türkiye’ye olan sevgisini anlattı. Fas’ta aile baskısından kaçarak Türkiye’ye geldiğini ifade eden Casablanca, burayı evi gibi gördüğünü dile getirdi.
#Iman CasablancaFonksiyonel sağlık uzmanı Dr. Burcu Beba geçen haftalarda düzenlenen Global HR Summit’e konuşmacı olarak katıldı. Beslenmenin kariyeri doğrudan etkilediğini söyleyen Beba’yla vücudumuzun sesini nasıl dinlememiz gerektiğini ve gıda yaşam günlüğü tutmanın faydalarını konuştuk.
#Fonksiyonel SağlıkEdition’ın içindeki Brava restoran artık İtalyan şef Stefano Ciotti’ye emanet. Bana göre burayı Bodrum’un şu andaki en lezzetli İtalyanına dönüştürmüş. Hem kendi bölgesinin geleneksel yemekleri hem de kariyerinde özel olan tatları bir araya getirmiş. Otelin bir diğer ağır topuysa şef Osman Sezener’in Michelin yıldızlı Kitchen’ı.
#Ebru Erkeİklim değişikliğinin en büyük belirtilerinden biri olan sıcaklık artışlarından bunalmış olsak da hafta sonlarıyla birleşen, yarın başlayan Kurban Bayramı ister seyahate çıkalım ister evde olalım hepimizin içini ferahlatıyor. Mutlu ve huzurlu bir bayram olsun.
#İncili Gastronomi Rehberiİtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda bronz madalya kazanarak Türkiye’ye sırıkla atlamada ilk madalyasını getiren Ersu Şaşma hem ülkenin gururu oldu hem de adını tarihe yazdırdı. Şaşma'nın başarı öyküsünü annesi Suzan Şaşma, Hürriyet'e anlattı.
#Ersu ŞaşmaÜlkemizdeki İtalyan lokantaları sıradan ve endüstriyel malzemeler kullanıyor. Yaptıkları hamurişlerine ‘çakma İtalyan’ bile denemez. Moda’daki Aida Vino e Cucina ise ciddi bir istisna. Şef Valentoni Salvi’nin spagetti carbonara’sı 10 üzerinden 10, bravo!
#Vedat Milor