Paylaş
Bayramın en sevdiğim yanlarından biri, sevdiklerimle bir araya gelmek, uzun sohbetler edip kimi zaman anıları yâd etmek, kimi zaman da yeni hikâyeler dinlemek... Alanya’da doğdum, liseye kadar orada yaşadım. Baba tarafımın Niğde ve Ankara, anne tarafımsa Sivas ve Bolu’daydı. O yüzden biz çekirdek aile olarak her yıl bayramlarda şehir dışına çıkardık. Farklı mutfaklardan nefis yemekler yerdim. Mesela Niğde’nin etsiz mantısı... Ankara’da yaşayan yengem çok sevdiğimi bildiği için onlara her gidişimizde muhakkak yapardı. Ben et yemediğimden, onların da sevdiği yöresel bir tat olduğundan hep birlikte bayılarak yerdik.
Mantı
Ben artık bu mantıyı bitkisel yoğurtla sunuyorum tabii... Özellikle de kaju yoğurduyla... Mantının tarifine geçmeden önce kaju yoğurdunu nasıl yaptığımı anlatayım. 150 gram çiğ kaju (25 dakika sıcak suda bekletin), 3 su bardağı su, yarım limon suyu ve 1 çay kaşığı tuz kullanıyorum. Suyunu süzdüğüm kajuları blender’da 1 bardak suyla 2 dakika çekiyorum. Kalan 2 bardak suyu ekleyip, 2 dakika daha çekip pürüzsüz bir kıvam elde ediyorum. Limon suyu ve tuzu da katıyorum (Kimi zaman 2 diş ezilmiş sarımsak eklediğim da oluyor). Buzdolabında bekletip kıvam aldırınca servise hazır. Bu yoğurdu kaju ve su miktarı aynı kalmak üzere 1 paket (2 gr) vegan probiyotik yoğurt mayası ekleyerek de yapabilirsiniz. Ancak bu durumda kaju ve suyu blender’dan geçirdikten sonra bir tencereye alıp bir taşım kaynatmanız, ocaktan alıp sıcak ama el yakmayacak ısıdayken mayayla karıştırıp kavanozlara pay etmeniz gerek. Tamamen soğuduktan sonra buzdolabına kaldırabilir, 1 hafta boyunca tüketebilirsiniz.
Kaju yoğurdumuz hazır olduğuna göre gelelim içi boş mantıya... 3 su bardağı un, 1,5 su bardağından az ılık su ve tuzu bir kaba alın. En az 10-15 dakika yoğurun, sert bir hamur olacak. Üzerini temiz bir mutfak beziyle örtüp 15-20 dakika dinlendirin. Hamurdan 2 beze yapıp az un serptiğiniz tezgâhta bir oklava yardımıyla açın. Bıçakla ufak kareler kesin, klasik hamur şeklinde kapatın. Tüm mantılar bitince, birbirlerinin üstüne gelmeyecek şekilde bir tepsiye dizin, oda ısısında ve üzerleri açık şekilde 2-4 saat kurumaya bırakın. Daha sonra dilerseniz buzluğa atabilir, dilerseniz hemen haşlayabilirsiniz. Kaynayan suya attığınızda 5-7 dakika arasında pişecektir. Üzerinde kaju yoğurdu ve salçalı sosla nefis oluyor.
Kakaolu keki bir de zencefilli gazozla yapmayı deneyin.
Ailece sevdiğimiz bir diğer tatsa gazozlu kek... Elbette ben yumurtasız, bitkisel halini yapıyorum. Zencefilli gazozla yapılan bu tarif için 1,5 su bardağı un, 1 su bardağı şeker, yarım su bardağı kakao, 1 çay kaşığı tuz, 1’er çay kaşığı vanilin, karbonat ve kabartma tozunu bir kâsede karıştırıyorum. Oda ısısındaki 1 su bardağı zencefilli gazoz ve 1/3 su bardağı ayçiçeğiyağını başka bir kâsede karıştırıyorum. Gazozlu karışımı kuru malzemelere ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpıyorum. 1 yemek kaşığı sirkeyi hamurun üzerine döküp yine hızlıca karıştırıyorum, hamur hafif kabaracak. Sıvıyağladığım kek kalıbına döküp 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 35-40 dakika pişiriyorum. Dilerseniz içine ufalanmış ceviz içi katabilirsiniz. Pişen keki soğuyunca dilimleyip servis edebilirsiniz.
Evde kaju yoğurdu yaparken dilerseniz içine 2 diş ezilmiş sarımsak da katabilirsiniz.
Deniz Yoldaç, İstanbul Moda’daki Vegan Kasap’ın kurucu şefi.
Paylaş