Güncelleme Tarihi:
Mantı, özellikle de Anadolu’da sıkça tüketilir. Çok emek gerektirir ama bittiği zaman bu çabaya değdiğine emin olunur. Ağızda eriyen lezzetli iç dolgusu ve sarımsaklı yoğurtlu sosunun ahenkli uyumu ile karşı konulamaz bir lezzet olur.
Mantı, Türk mutfağının en meşakkatli ama en lezzetli yemekleri arasında yer alır. Mantının yemesi çok keyifli olsa da; diyet yapan kişiler için kilo verme sürecinde çok iyi bir seçim olmayabilir. 1 tabak mantının kalorisi oldukça yüksektir. Beyaz un içerir ve salça, tereyağı gibi bol kalorili malzemeler içerir. Aynı zamanda Glisemik İndeksi yüksek olduğundan dolayı yedikten kısa bir süre sonra acıkmanıza yol açabilir. Bu da, günlük alınan kalori miktarının daha fazla artmasına yol açar.
Kilo vermenizi de önemli ölçüde engelleyebilir. Yine de, lezzeti ile arada sıra bir kaçamak öğünü olarak da tercih edilebilir. Doğru tüketildiği zaman, mantı kilo almanıza yol açmaz. Diyet yaparken ödül yemeği olarak da mantı belirli bir porsiyon ile tercih edilebilir.
Diyette 1 Tabak Hazır Mantı Yemek Kilo Yapar mı?
Diyette 1 tabak hazır mantı yemek, kilo almaya neden olabilir. Bu nedenle uzun aralıklarla ve küçük porsiyonlarla mantı tüketmeye dikkat etmeniz gerekir. Diyetisyen Rumeysa Bilici ise, 6 yemek kaşığı yoğurt katılmamış olan mantının 240 kalori olduğunu biliniyor. Bu kalori oranı 2 dilim ekmeğe ve aynı zamanda 30 gram et ile eş değerdir. Mantı yapımı için kullanılan beyaz un, kıyma, yumurta, yoğurt, pul biber, soğan, sarımsak ve nane gibi malzemeler de kullanılır. Bu bileşenlerin hepsi bir araya geldiği zaman, bazı temel vitamin ve minerallerin günlük alımını da arttırmaya yardımcı olur.
Diyet yaparken de zaman zaman mantı yiyebilirsiniz. Ama mantıyı daha sağlıklı bir şekilde hazırlamak gerekir. Mesela hamuru yoğururken tam buğday unu tercih kullanarak beyaz undan olabildiğince uzak durabilirsiniz. Aynı zamanda servis etmeden önce üzerine yağ dökmemeyi tercih edebilirsiniz. Tencere yoğurdu kullanarak süzme yoğurttan olabildiğince uzak durmak da çok iyi bir tercih olacaktır.
Mantı yiyerek, vücudun günlük ihtiyacı duyulan fosfor, bakır, tiamin ve B6 vitaminlerinin de bir kısmını da alabilirsiniz. “Diyet” ile “mantı” kelimelerini genellikle aynı cümle içinde duymayız. Ama mantı denildiği zaman, akla salçalı ve tereyağı bir sos, beyaz un gelir. Bunlar da, bir diyet listesinde hiçbir zaman bulunmaması gereken malzemelerdir. Sağlıklı bir beslenme programının içinde, beyaz un ile yapılmış yiyeceklere yer verilmesi de önerilmez.