Bu yazıyı birkaç yıl önce yazsam Urla için karakterli ya da havalı kasaba laflarını kullanabilirdim... Ancak İstanbul’u sollayan bir ‘yıldız yağmuru’na tutulduğundan bu yana işler epeyce değişti. Burası artık bir Michelin gastronomi merkezi. Urla’ya bu başarıyı getiren özelliklerine ve yıldız alan restoranlarının ‘süper güç’lerine göz atalım.
#Gaye ŞAHİNGüzelce temizlediğim mantarları biraz fındık yağıyla çok sıcak tavada sotelemeyi seviyorum. Ocaktan almadan tuz, taze kekik, taze çekilmiş karabiber ve ezilmiş sarımsak da ekleyip tatlandırıyorum. Bazen üzerine yumurta kırıp getiriyorum sofraya, bazen etin üstünde servis ediyorum. Buğday risotto’yu mantar soteyle lezzetlendirmek de şahane oluyor. Mantar çorbasından mantarlı lazanyaya daha pek çok nefis önerim var.
#MantarRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirmi sekizinci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 10 Mayıs Pazartesi, Ramazan'ın 28. günü için iftar menüsü...
#MenüVejetaryen ve vegan mutfak kültürüne sahip ancak damak tadınıza uygun restoran ve kafeleri bulamıyorsanız listemiz tam size göre! Raw beslenme anlayışı, vegan, vejetaryen, glütensiz ve paleo gibi mutfak arayışları için Türkiye’de seçenekler kısıtlı ancak biz en iyilerini seçtik. Beş jüri üyesinin ilk tercihi Zencefil restoran oldu.
#Türkiye’Deki Vegan RestoranlarTürkiye, mantar çeşitliliği açısından dünyanın en zengin ülkelerinden. Biz de bu çeşitliliği keşfetmek için mantar uzmanı Jilber Barutçiyan ve aşçı İdil Tatari ile birlikte Belgrad Ormanı’ndayız. Sebeb-i ziyaretimiz; tam mevsimi olduğundan mantar toplamak. Jilber bulacak, İdil pişirecek, sonra da afiyetle yiyeceğiz. Kulağa hoş gelse de konu mantar olunca işler o kadar da basit olmuyormuş işte.
#MantarEski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın tecavüzle suçlandığı New York’taki davada oklar şikâyetçi kadına döndü. Kat görevlisi kadının savcılığa yalan söylediğinin ortaya çıkmasının ardından bu kez otelde fahişelik yaptığı öne sürülüyor. “Yalan sicili” de giderek kabarıyor.
Yakında yemek yapmak, toz karışımlara sıcak su eklemekten ibaret olacak. Henüz Avrupa ve ABD’deki kadar yaygın değil ama, hazır yemekler bizde de çeşitleniyor ve daha çok tercih ediliyor. Kuru ve toz haldeki pratik yemek, sos ve tatlılar; ocağın başında bekleyip uğraşmadan birkaç dakika içinde hazır oluyor. Sadece bir bardak sıcak su yeter. Çeşnilerle hazırlanmış makarna ve hatta yöresel pilavlar, beşamel gibi zor kıvam tutan soslar, salata ve makarna sosları, puding ve patates püresinin bile hazırı var.
Edition’ın içindeki Brava restoran artık İtalyan şef Stefano Ciotti’ye emanet. Bana göre burayı Bodrum’un şu andaki en lezzetli İtalyanına dönüştürmüş. Hem kendi bölgesinin geleneksel yemekleri hem de kariyerinde özel olan tatları bir araya getirmiş. Otelin bir diğer ağır topuysa şef Osman Sezener’in Michelin yıldızlı Kitchen’ı.
#Ebru Erkeİstanbul, Kadıköy civarında pizzaseverler için her biri farklı usulde hazırlanan çok alternatif var. Tokyo tarzı için Yeldeğirmeni’ndeki Salepepe, bol peynirli Amerikan işi arayanlara DeepDish Brooklyn Pizza ve Napoli’den şaşmam diyenler için il Sud öne çıkanlardan...
#GİZEM DİNÇBAŞYeni yılın ilk günü, Vino Locale’deydim. Kumbasar çiftinin bu butik şef restoranı bölgede ilk kez verilen Michelin ödüllerinin yıldızı oldu. Şefin İtalyan mutfağındaki ustalığı, kuzugöbeği mantarlı taze makarnada iyice katmerleniyor. Dana yanak harikaydı. Bu lezzet son zamanlarda oldukça popüler, bilen bilmeyen pişiriyor. Bilmeyen, gitsin orada yesin de öğrensin…
#Vino LocaleBu hafta Bülent Ortaçgil, IF Performance Hall Beşiktaş’ta; Gevende, Zorlu PSM’de konser verecek. Halil Altındere’nin ‘A Brief History of My Last Three Years’ sergisi 20 Ocak’a kadar uzatıldı. Teknoloji, sanat ve müziğin buluştuğu ‘Noise_Media Art’ başladı. Hamurişi meraklıları ‘Beş Çayı Lezzetleri’ atölyesini kaçırmasın.
#Kültür Sanat