Her alanda önemli bir mekan: Tahmis

Son birkaç gün size Gaziantep’ten ve Gazianteplilerin kendi yeme-içme kültürlerini tanıtma çabalarından bahsettim.

Haberin Devamı

Tahmis Kahvehanesi de Antep’in gözbebeklerinden biri olduğu için bu yazılardaki yerini aldı. Şimdi Gaziantep’e tekrar gidelim ve bu muhteşem kahvehanenin kapısından içeri girelim.
Tahmis, 1635-1638 yılları arasında sancak beyi Mustafa Ağa Bin Yusuf tarafından Tekke’ye gelir getirmesi amacıyla yaptırılmıştır. 1901 ve 1903’te iki büyük yangın geçiren kahvehane zaman içinde yeniden yapılmış ve son yıllarda da yeniden elden geçirilmiştir.
Otuz, kırk ve hatta elli yıllık müdavimleri olan Tahmis Kahvehanesi özellikle ramazan aylarında daha canlı bir hal alır, mekanın asma katı Karagöz-Hacivat gösterileri müzik dinletileri ve hikaye anlatımları için hazırlanırmış. Ayrıca kahvehanede gerçekleşen tasavvuf sohbetleri de şehirdeki Sufi geleneğin devamında önemli rol oynamış.
Tahmis şehrin ekonomisi için de önemlidir. Uzun yıllar bugünkü buğday borsasının işlevini üstlenmiş, şehrin buğday politikasını bu mekanda yapılan tartışmalar belirlemiştir.

Haberin Devamı

Mantarlı makarna

Mantarları yıkayıp süzdükten sonra uzunlamasına ikiye ya da üçe dilimleyin ve limon sıktığınız suda bekletin. Böylece mantarlar kararmayacaktır. Diğer taraftan, soğanı soyup ortadan ikiye böldükten sonra incecik yemeklik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıklayın ve önce uzunlamasına ikiye bölün, sonra da küçük küpler halinde dilimleyin. Varsa domatesleri soyup küp küp doğrayın. Soğan, sarmısak ve sıvıyağı geniş bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak en az 2-3 dakika, soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Biberleri ekleyip karıştırmaya devam ederek 1-2 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber, varsa yenibahar, köri ve toz zencefili de katıp domatesi ilave edin. Domates kullanmayacaksanız 4 çay kaşığı domates salçası kullanın.
Son olarak, mantarları da süzüp tencereye aktardıktan sonra yüksek ısılı ateşte, sürekli karıştırarak mantar suyunu verip çekinceye kadar, 7-8 dakika kavurun ve ocaktan alın. Diğer taraftan seçtiğiniz herhangi bir makarna türünü 10-11 dakika kadar haşlayıp süzün. Süzer süzmez (biraz sulu kalsın) mantarlı sosun üzerine aktarın. Karıştırıp incecik kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 paket makarna
- 300-400 gr taze kültür mantarı
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 1-2 adet yeşil sivri biber
- 4-5 diş sarmısak
- Varsa 1 adet kırmızı uzun dolmalık biber
- 1-2 adet orta boy domates
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
- Yarım çay kaşığı yenibahar, toz zencefil, toz köri
(isteğe bağlı)
- Yarım demet maydanoz

6 kişilik          

Hazırlama süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 20 dakika

Yazarın Tüm Yazıları