Çocukların çoğu hamur işlerini, pirinç gibi nişastalı yiyecekleri ve cips gibi yağlı yiyecekleri çok sever.
Çocukların sevdiği besinler arasında, çocuklara has beslenme kültüründe önemli yer tutan şeker, çikolata ve dondurmayı saymazsak onlara haksızlık etmiş oluruz. Bir de çocukların sofrada görmekten hiç hoşlanmadıkları, gördüklerinde yüzlerini ekşiten ve onları mızmızlatan yiyecekler vardır. Bol salçalı, bulanık yiyecekler, sebzeli yemekler, her şeyin katıp karıştırıldığı salatalar, ağır soslu etler bu yemeklerin başında gelir.
Çünkü, çocuklar ve gençler sade görünümlü, içinde ne olduğu ilk bakışta belli olan ve lezzetli yemeklerden hoşlanır. Makarna, pilav, köfte, patates kızartması, sosis, domates salatası, mantı, börek, domates çorbası onların en gözde besinleri arasındadır. Biz anne babalara düşen görevse, onların sevdikleri bu yemeklerin yanında değişik yemekleri de onlara tattırarak onların damak zevklerinin gelişmesine katkıda bnlunmak. Daha önce hiç denemedikleri tatları pişirip "Bunu hiç sevmez" ya da "Bundan nefret eder" diyerek önyargılı davranmadan mümkün olduğu kadar çeşidin tadına bakmalarını sağlayın. İstikrarlı davranır ve onları pişirdiğiniz yemeklerin tatlarının cazip olduğuna zorlamadan ikna ederseniz, damak zevklerinin sosisten balığa doğru kaydığını göreceksiniz.
Dereotlu taze bakla
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
á 1 kg taze bakla
á 1 çay bardağı zeytinyağı
á 1 adet büyük boy kuru soğan
á 1 sap taze yeşil soğan
(Sadece yeşil kısımlarını kullanın.)
á 2 çay kaşığı toz şeker
á 2 tepeleme çay kaşığı un
á 1 çay kaşığı tuz
á 2 adet limonun suyu
(Nohut büyüklüğünde 4-5 adet limon tuzu da kullanabilirsiniz.)
á 2-2,5 su bardağı sıcak su
á 2 demet dereotu
Taze baklaların uçlarını ve kılçıklarını tıpkı taze fasulye gibi ayıklayıp içine bir limon sıktığınız bol suda bekletin. Zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırıp üzerine incecik kıydığınız kuru soğanları aktarın. Soğanları, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurduktan sonra üzerine yine incecik kıydığınız taze soğanları ve suyu süzülmüş bütün haldeki taze baklaları ilave edin.
Baklaların üzerine toz şeker, un ve tuzu serpiştirip 1 adet limonun suyunu ilave edin. Malzemeleri karıştırıp orta ısılı ateşte, tencerenin kapağı açık vaziyette 5 dakika kadar pişirin. Sıcak suyu tencerenin kenarından aktarıp karıştırın. Taze bakla pişerken suyunu dışarı verdiği için mümkün olduğu kadar az su ilave edilir. Tencerenin kapağını kapatıp baklayı, orta ısılı ateşte, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan aldığınız baklayı iyice soğuyuncaya kadar tencerede bekletin. Soğuyan baklayı servis tabağına aktarıp üzerini ince kıyılmış dereotuyla süsleyin. İsterseniz yanında sarmısaklı yoğurtla ikram edebilirsiniz.
NOT: Eğer düdüklü tencerede yapacaksanız, malzemelerin hepsini tencereye koyup tahta bir kaşıkla karıştırın. Orta ısılı ateşte, bakla kaynayıp tencerenin düdüğü ötmeye başlayıncaya kadar pişirin. Düdük ötmeye başlayınca ocağın altını kısın ve 25 dakika daha pişirdikten sonra servise sunun.
Sebzeli mantarlı makarna
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
á 1 paket burgu makarna
(Kepekli makarna da kullanabilirsiniz.)
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 3 diş sarmısak
á 2 adet orta boy yeşil kabak
á 250-300 gr taze kültür mantarı
á 2 yemek kaşığı zeytinyağı
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 3 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar
(Parmesan peyniri de kullanabilirsiniz.)
Soğanı soyup incecik doğrayın. Sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Kabakları kazıyıp yıkadıktan sonra rendeleyin ve üzerine tuz atarak tel süzgeçte bekletin. Mantarları akan suyun altında yıkayıp boylamasına ikiye ya da üçe bölün. Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tavada ya da wok tavasında kızdırın. Dilimlenmiş mantarı kızgın yağa aktarın. Ocağın altını açıp mantarı harlı ateşte sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun.
Mantar suyunu verip kızarmaya başladığında sarmısak, soğan ve kabağı üzerine aktarın. Tuz ve karabiberi serpiştirip karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun. Ocağın altını kısıp sebzeli mantarı 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Büyük bir tencereye 12- 15 su bardağı su ve bir tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın. Kaynamaya başlayınca makarnayı tencereye aktarın. Yapışmaması için arada sırada karıştırarak 10-12 dakika kadar haşlayın. Haşladığınız makarnayı süzüp tekrar aynı tencereye aktarın. Henüz sıcak haldeyken üzerine mantarlı sebzeli harcı ekleyip rendelenmiş peyniri serpiştirin. Hafifçe karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.