Güncelleme Tarihi:
Geçen hafta başlayan bu uygulama şu anki plana göre, Eylül'e kadar devam edecek. Eylül'e kadar elde edilen tecrübeler ışığında "Terra Day" uygulamasının devam edip etmemesine karar verilecek.
Siemens'in Münih'te Hoffman Caddesi'ndeki dünya merkezinde ve Almanya'nın dört bir yanındaki 50 tesisinde çalışanlar için şirket kantin veya restoranlarında perşembe günleri artık et yok. Tüm yemekler etsiz. Tam da vejeteryanlara göre. Örneğin bu hafta küçük domateslerle süslenmiş risotto, kızartılmış mantarlı makarna ve brokoli pastası var.
Bu uygulama şirketin kantin ve restoranların işleten firma tarafından gündeme getirilmiş. Fikir Siemens yönetimi tarafından da benimsenince hemen yürürlüğe konulmuş. Uygulama hemen tüm çalışanlara duyurulmuş. Kantinleri işleten firmanın sözcüsü şöyle diyor, "Et yemeyen çevreyi korur." Bir koli et üretim için 10 kilo yem gerekiyor. Tüm tarım alanlarının yaklaşık dörtte üçü de hayvanlara yem üretmek için kullanılıyor.
Eğer insanlar et tüketimini yüzde 10 azaltabilseler en az 100 milyon insana gıda temin edilebilirmiş. "Ayrıca hayvan yetiştirmek için ormanlar yok ediliyor, karbondioksit gazı yayılıyor. Öyleyse et tüketimi azalınca, daha az aç insan kalacak, çevre daha az kirlenecek, dünyanın ısınması azalacak" deniliyor Siemens'in iç internet ağında...
Perşembe günü sadece Münih'teki merkezde çalışanların yüzde 80'i öğle yemeği için kantine gidip vejeteryan yemekleri almışlar. Böylece her zamanki gibi 4,3 ton et tüketilmemiş. Bu da Siemens mühnedislerinin yaptıkları hesaplara göre, atmosfere 13,8 ton daha az karbondioksit salınmasını engellemiş. Başka bir hesapla bu kadar karbondioksit gazı ortalama bir otomobilin 100 bin kilometre yapınca saldığı gaza eşitmiş.
Bu uygulamaya sendika da destek veriyormuş ama bir şartla... Bazı kantinlerde et yemeklerininde sunulmasını istemiş. Uygulamaya karşı çıkanlar da "Terra Day" için "Terror Day" deyip dalga geçiyorlarmış ama onların da zamanla çevreci olmalarından hareket ediliyor.