Sevgili Hürriyet Okurları… Aşırı şeker tüketimi, kan şekerinde düzensizlik başta olmak üzere vücutta tahribata sebep olabilecek pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarabiliyor. Doktor Almıla Suna Nizamoğlu, bu hafta bizlere ‘şeker’ ve ‘şeker tüketimi’ hakkında önemli bilgiler verdi.
#Almıla Suna NizamoğluAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeVegan ya da bitkisel süt, son dönemde, hayvansal gıdalarla beslenmeyen ancak süt açığını kapatmak isteyen tüketicilerin odak noktasında yer alıyor. Badem ve soya gibi ürünlerden elde edilen vegan süt ürünleri, sağlık açısından ise tartışma konusu oluyor. Popüler bir şekilde bu alternatif sütler sağlıklı ve besleyici olarak tanıtılsa da uzun vadede etkilerini ve sonuçlarını kapsayan çok kısıtlı sayıda araştırma bulunuyor. Peki, bitkisel süt, inek sütünün yerini tutar mı? Vegan süt faydaları ve zararları nelerdir? İşte, Uzman Diyetisyen Zehra Bora Kara'nın o konu hakkındaki görüşleri
#Vegan SütMaltoz, bitkilerin çimlendirilip kurutulmasıyla elde edilen bir tür şekerdir. Maltozun suda çözülmesinden sonra oluşan kristalleşmeden monohidrat oluşmaktadır. Çimlenmiş arpa ve patates tohumunda bulunmaktadır. Maltoz 2 glikoz molekülünden oluşmakta olup bağırsaklar tarafından üretilmektedir. Maltoz nedir? Neden oluşur ve nerede üretilir? Bitkilerde maltoz bulunur mu ayrıntıları ile derledik.
#MaltozCanlılarda monomer adı verilen küçük moleküller bir araya gelerek çok daha büyük molekülleri meydana getirirler. Bu şekilde fonksiyonel ve daha kompleks bileşikler elde edilir. Örneğin, glikozlar bir araya gelerek daha büyük karbonhidratları meydana getirir. Aynı zamanda amino asitler bağlanarak da proteinleri meydana getirir. Glikozit bağı nedir, nerede ve nelerde bulunur sizler için derledik.
#EğitimVücudun alması gereken karbonhidrat miktarı yaş, boy, kilo ve fiziksel aktivite gibi özelliklerine göre değişebiliyor. Tahıllar, kurubaklagiller, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzelerin kompleks karbonhidrat grubunda olup, enerji ihtiyacının yüzde 50-60’ını oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, tatlı krizini önlemenin yollarını anlattı.
#Tatlı KriziŞekersiz bir hayat mümkün olmasa bile şu bilgi kesinleşmiş durumda: Ne kadar az şeker tüketirseniz o kadar sağlıklı olursunuz. Peki, bunu başarmak kolay mı? Değil çünkü şeker hayatımızın tadı, ayrılmaz bir parçası ve bir mutluluk aracı! Ne var ki damağımızda oluşturduğu lezzet patlamaları iyi yönetilemez, hele hele “bağımlılık” noktasına gelirse uyuşturucu bir zehir etkisi de yapabiliyor.