Paylaş
Yüksek tansiyon, insülin direnci, karaciğer hastalığı, yüksek kolesterol ve obezite... Tüm bunlar, şeker tüketimi ile ilgili acı gerçekler. Şeker tüketimini azaltarak, birçok hastalık riskini azaltabileceğinizi biliyor muydunuz? İş sadece çaya, kahveye şeker atmayı kesmekle bitmiyor. Bu tehlike gazlı içeceklerden, işlenmiş gıdalara her yerde. Peki şekeri hayatınızdan nasıl çıkaracaksınız? İşte size daha sağlıklı olmanızı sağlayacak etkili metotlar!
Her ketçap dostunuz değildir
Mutfağınızda saklanan gizli şekerlerden kurtulma vakti. Domates soslarından ketçaba, fıstık ezmesine kadar yüksek miktarda ilave şeker içeren besinlerden kurtulun. Yağları azaltıldığında giden tadın yerini tutması için daha da fazla şeker içeren düşük yağlı besinlere de özellikle dikkat edin. Alışveriş yaparken besin değerlerine bakın, aşağıda yazanları içeriyorsa almayın.
- Fruktoz
- Maltoz
- Sorbitol
- Buharlaştırılmış şekerkamışı suyu
- Şuruplar
- Ksilitol
- ‘ol’ veya ‘oz’ ile biten şekerler
Tat alıcılarınızı kandırın
Taze baharat ve bitkiler kullanmak tat alıcılarınızı, sanki günahkâr bir şekilde tatlı bir şeyler yiyormuşsunuz gibi kandırabilir. Kahve, kahvaltılık gevrek veya hamur işlerinize tarçın, zencefil, hindistancevizi veya yenibahar eklemeyi deneyin. Bal da iyi bir alternatif: Beyaz sofra şekerinin aksine bal kompleks besindir. Bir çay kaşığında protein, amino asitler ve eser mineraller dahil 25 diğer bileşik vardır. Ayrıca antioksidan deposudur ve mümkünse daha opak olan işlenmemiş balı tercih edin. İşlenmiş olanlara oranla çok daha fazla besin maddesi içerir.
Tatlandırıcı deyip geçmeyin
Yapay tatlandırıcılarla bağdaştırılan riskleri araştırın. Bu tatlandırıcılar her zaman şekerden daha sağlıklı alternatifler olmayabilir. Genel olarak güvenli kabul edilseler de minimum miktarda kullanmak en doğrusu olacaktır.
Sükraloz: Sükraloz, sakarozdan 600 kat daha tatlıdır, vücut yağlarında saklanır ve kan şekeri seviyesini etkilemez. Kullanımı uzun vadeli etkilerini bilmek için çok yeni olsa da ısıda yapıyı değişmediğinden geleceği en parlak tatlandırıcılar arasında ve pişirme için en iyisi gibi görünmektedir.
Aspartam: Yapılan birçok araştırma sağlığa olumsuz etkilerini buldu. Bu tatlandırıcı vücudunuzda en uzun süre kalandır ve ısıtılamaz. Isıtıldığında formaldehit’e dönüşür. Bu da zehirli bir kimyasaldır.
Sakarin: Bazı veriler olumsuz yöndeki etkilerinden söz etse de, uzun vadeli veriler sakarinin güvenli tatlandırıcılardan biri olabileceğini öne sürüyor.
Tüketiminizi azaltın
Şeker içeren işlenmiş gıdalar satın almak ve tüketmek yerine daha az içeren veya hiç içermeyen sağlıklı, işlenmemiş gıda alternatiflerini almayı deneyin. Bu gıdaların üzerine şeker alımında 1 çay kaşığına kadar çıkabilirsiniz. Bu da tükettiğiniz şeker miktarını kontrol altına almanızı sağlar.
Gazlı içecekleri bırakın
Şu anda ne kadar asitli içecek tüketiyorsanız, miktarı yarıya indirin. Eğer günde 6 kutu tüketiyorsanız sizin için en önemli olan üçüne karar verin ve diğer üçünü bırakın. Bir sonraki hafta yeniden yarısını bırakın. Gazlı içecekleri tamamen bırakana kadar bu şekilde devam edin.
Yapılan çalışmalara göre gazlı/asitli içecek tüketiminizi günde yalnızca bir kutuya düşürmek tansiyonunuzu düzene sokabilir. Ortalama bir kişi yılda 200 litreye yakın gazlı içecek tüketiyor. Eğer bu diyet değil de ‘normal’ asitli içecekse 22 kg şekere denk. Asitli içecekler kafein ve yüksek fruktozlu mısır şurubu içermekte. Bu da tüketenleri sağlığından etmekte. Kilo almanın yanı sıra diyabet, kemik zayıflığı ve diş çürümesi riskinizi artırır.
6
6 çay kaşığından fazla ilave şeker tüketmeyin! Ne yazık ki bu bir adet şeker veya bir kutu gazlı meşrubatın içindeki şekerden daha az bir miktar. Bu ayrıca meyve, bazı sebze ve hatta tam tahıllardaki doğal şeker kaynaklarından gelen şekeri kapsamıyor bile...
Zeytinyağının kontrol gücü
Yağ veya protein gibi diğer besinlerle birlikte tüketilmediğinde şeker tüketimi kan şekerinin birden fırlamasına neden olabilir. Şeker alırken beraberinde çiğ kuruyemiş veya öncesinde biraz zeytinyağı ve ekmek tüketmeyi deneyin. Bu midenizin boşalmasını yavaşlatır ve şeker seviyesini dengede tutar.
Paylaş