Güncelleme Tarihi:
1-7 Nisan Kanser Haftasında şeker tüketimi ile kanser arasındaki ilişkiye dikkat çeken Onkolog Doç. Dr Mutlu Demiray, şekerin kanseri beslediğini söyledi.
Özellikle hazır ve paketlenmiş gıdalardaki tehlikeye vurgu yapan Demiray, “Günümüzde şeker tüketimi çok artmış durumda. Yiyip içtiğimiz hemen her şeyin içine şeker ve şekere benzeyen kimyasallar var. Kullandığımız et suyu, hazır çorbalar, paketlenmiş yüzlerce gıda biz fark etmeden bedenimize şeker yüklüyor” diye konuştu.
Fazla şeker kullanımının hormonal, metabolik, hücresel pek çok zararlı etkisinin söz konusu olduğunu aktaran Demiray, "En önemlisi de şeker tüketiminin kanserle olan ilişkisi. Bilim adamları kanser hücrelerinin en sevdiği yiyecek olan şekere karşı herkesi uyarıyor" dedi.
Fazla şeker kullanımının kanserin beslenmesine izin vermek olduğunun altını çizen Demiray, şeker yerine tatlandırıcı kullanmanın da yanlış olduğunu vurguladı.
DÜNYADA ŞEKER KULLANIMINI AZALTMAK İÇİN DÜZENLEME YAPILIYOR
Dünyada birçok ülkede kanseri besleyen yönü nedeniyle şeker tüketiminin azaltılmasına yönelik düzenlemeler, yaptırımlar uygulanıyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde İngiltere’de bu yönde bir düzenleme yapıldı. Buna göre şirketlerden, içeceklere kullandıkları şeker miktarına göre fazladan vergi alınacak. Nisan 2018’de yürürlüğe girecek olan vergiyle yılda 520 milyon sterlin toplanması bekleniyor.
Türkiye’de de içeceklerde kullanılan şeker oranlarına yönelik benzer bir düzenlemenin yapılmasının doğru olacağını belirten Demiray, “Vücudun şekere ihtiyacı var, şeker enerji kaynağıdır ve onsuz yaşamamız mümkün değil. Ancak fazlası çok zararlı” ifadesini kullandı.
"KANSER HÜCRELERİ ŞEKERİ SEVER"
Kanser hücrelerinin sadece şekerle beslendiğini ve şekeri de normal hücrelerin yaklaşık 200 katı fazla kullandıklarını aktaran Demiray şöyle devam etti: "Öte yandan açlık kan şekerinin yüksekliği ile kanser oranları arasındaki ilişkiyi gösteren çalışmalar da var. M.D. Anderson Kanser Merkezi’ndeki çalışmalarda; sigara kullanmayan, glisemik indeksi yüksek gıdalarla beslenen kişilerde kanser görülme riskinin yüzde 49 daha yüksek olduğu saptandı."
Özellikle akciğer kanserinin squamöz hücreli alt grubunda bu bulgular daha belirgin. Çalışmada saptanan diğer önemli bir nokta da tüketilen toplam şekerin değil, işlenmiş olup kana hızlı geçen şekerin kanser riskini arttırması. Bu noktada ‘glisemik indeksi yüksek demek’ hızlıca kana geçerek kan şekerini yükselten ve ani olarak insülin salgısını da arttıran şeker anlamına geliyor.”
GÜNDE NE KADAR ŞEKER TÜKETİLMELİ?
Onkolog Doç. Dr. Mutlu Demiray'ın verdiği bilgiye göre uzmanlar, günlük alınması gereken en yüksek miktarda şekerin erkekler için 9 çay kaşığı, kadınlar içinse 6 çay kaşığı olduğunu belirtiyor. Bu miktarlar kalori cinsinden hesaplandığında erkekler için 150 kalori, kadınlar için de 100 kaloriye denk geliyor. Birçok insan ise günlük bu oranı kolaylıkla ikiye katlayabiliyor.
"HER GIDANIN ETİKETİ İYİCE OKUNMALI"
Şeker alımını azaltmak için içeceklerden konserve gıdalara, salata soslarından ekmeklere kadar birçok gıdanın içinde bulunan şeker oranlarına bakmak gerektiğine vurgu yapan Demiray,“Artık bu konuda bilinçli hareket etmek gerek. Ürünlerin etiketlerindeki fruktoz, laktoz, sükroz, maltoz, glükoz ya da dekstroz gibi maddelerin oranına dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.