Rektal kanama kanser belirtisi olabilen ve mutlaka önemsenmesi gereken bir durumdur. 50 yaşından sonra hiçbir şikâyeti olmasa bile mutlaka kolonoskopi yaptırılması gerektiğinin altını çizen Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Muhammed Zübeyr Üçüncü, “Makattan kan gelmesi normal bir durum değildir. Böyle bir kanama iki nedenle önem taşır: Birincisi bu bir hastalıktır ve vücudumuzda yanlış giden bir durumun habercisidir. İkincisi önemsenmeyip doktora geç başvurulduğunda kolay bir tedaviden daha zorlu bir tedaviye geçmemize sebep olabilecektir” dedi.
#Makattan Kan GelmesiYaygın olarak estetik cerrahide kullanılan botoks 20 yıldan daha uzun süredir makat yırtığı yani anal fissür tedavisinde de uygulanmaktadır. Kolorektal cerrahi ve proktoloji (bağırsak ve makat hastalıkları) alanında çalışan Prof. Dr. Korhan Taviloğlu makat yırtığında botoks tedavisini anlattı.
#Makat Hastalıklarıİdrar kaçırma problemini çoğumuz biliyoruz ama dışkı kaçırma sorunu çok daha nadir dile getiriliyor. Bu sorunu yaşayanların çoğu utandıkları ve yaşadıklarını yetişkinlerin başına gelebilecek bir şey olarak görmedikleri için doktora gitmiyor. Bu da yaşam kalitelerini önemli ölçüde etkiliyor. Halbuki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 15’inde karşılaşılan bu sorun pek çok nedene bağlı yaşanabilir. Dışkı kaçırmanın bir hastalık değil, hastalığın habercisi olduğunu söyleyen uzmanlarla sorunun nedenlerini ve tedavisini tüm yönleriyle ele aldık. İşte 9 soruda DIŞKI KAÇIRMA DOSYASI…
#SağlıkÇocuklarda kıl kurdu bağırsaklar parazitleri olarak bilinmektedir. Kıl kurdu genellikle enfeksiyonlardan kaynaklanarak ortaya çıkar. Kıl kurdu hastalığı bazı şekillerde kendini belli eder. Çocuklarda kıl kurdu hastalığına dair tüm detaylar.
#ÇocukMakat çatlağı, makta bölgesinde kabızlık sonrası oluşan cilt bütünlüğünün bozulmasına denmektedir. Makat çatlağı diğer adıyla anal fissür, hassas bir yapıda bulunan makat sinirlerinin zedelenmesinden yoğun ağrıya neden olmaktadır. Makat çatlağı nedeni sadece kabızlık değil, aynı şekilde ishal halinde ıkınmalara bağlı olarak da gelişebilmektedir. Bu konuda sizin için makat çatlağı kendiliğinden geçer mi ve kaç günde iyileşir? Ameliyat ve tedavi gerektirir mi merak edilen tüm detayları derledik.
Ankara'da bir bebeğin evdeki doğum sırasında ölmesi, 'doğum koçu' adı altında usulsüz çalışan kişileri tartışmaya açtı. Prof. Dr. Cansun Demir, "Herhangi bir tıbbi eğitimi olmayan kişinin doğum yaptırması te kelimeyle cinayettir" dedi.
#Doğum KoçuPelvik taban, bir grup bağ ve kastan meydana gelen bağ dokudan oluşan, makat, anüsü ve idrar yolunu çevreleyerek dışkı, idrar kontrolüne yardımcı olur. Pelvis içinde yer alan organlara (mesane, idrar torbası, rahim uterus, vajen, döl yolu, kalın bağırsak son kısmı, makat - rektum, anüs) destek veren bir yapıdır. Pelvik kası nedir, nerede ve nasıl güçlendirilir detayları ile derledik.
#Pelvik Kası Nedir Nerede Ve Nasıl Güçlendirilir?Çağımızda pek çok hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıkların bir kısmı bulaşıcı iken bir kısmı da farklı kaynaklardan ortaya çıkar. Hastalıkların isimlerinin ne olduğunu merak edenler detaylı bir araştırma serüveni içerisine girmektedirler. Hastalıklar ve isimleri ile ilgili son günlerde araştırmalar artmıştır. Peki, hastalıkların isimleri nelerdir? Bu hastalıklar hangi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır? İşte hastalıkların isimlerine dair tüm detayları derledik.
Üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisi ile hamile kalan anne adaylarının gebelikleri çoğunlukla doğal yollardan elde edilen gebelikler gibi seyreder. Tüp bebek tedavisiyle hamile kalan kişilerin gebelik takibi sırasında herhangi bir olumsuzluğa rastlanmaması durumunda normal doğum tercih edilebilir. Anne adayının sezaryen doğum ile şartlandırılmaması gerekir.
#GebelikProstat, erkeklerde meni içeriğinin bir kısmının üretildiği, idrar kesesinin hemen altına yerleşmiş yaklaşık ceviz büyüklüğünde (10–20 gr) bir bez dokusudur. Prostat bezinin salgıladığı sıvılar, vajina içerisinde meninin akışkan hale gelmesini sağlamakta, aynı zamanda içerdiği maddeler sayesinde spermleri çevresel faktörlerden koruyarak vajinal ortamda hayatta kalabilmelerini sağlamaktadır.
#ProstatÜlkemizde akciğer kanserinden sonra erkek ve kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olan kalınbağırsak ve rektum (kalınbağırsağın son kısmı) kanseri artarken, son yıllarda cerrahi tedavideki gelişmelerle hastalığı iyileştirme şansı da yükseliyor.
#İzmirKolon ve rektum hastalıkları cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Cemil Çalışkan, makat çatlağının (anal fissür), makat bölgesi hastalıkları içerisinde oldukça sık görülen bir hastalık olduğunu belirterek, tıbbi ve cerrahi tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
#İzmirPandemi döneminde uzun süre hareketsiz kalma ve düzensiz beslenme gibi nedenlerle anal bölge hastalıkları ile her zaman olduğundan daha fazla karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Bunların arasında da en sık görülen hemoroidal hastalığın en sık oluşma nedeni ise kronik kabızlık, ishal, tuvalette uzun süre vakit geçirmek ve ağır sporlardır” dedi.
#HemoroidPandemi döneminde uzun süre hareketsiz kalma ve düzensiz beslenme gibi nedenlerle anal bölge hastalıkları ile her zaman olduğundan daha fazla karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Bunların arasında da en sık görülen hemoroidal hastalığın en sık oluşma nedeni ise kronik kabızlık, ishal, tuvalette uzun süre vakit geçirmek ve ağır sporlardır” dedi.
#Prof. Dr. İlker SücüllüSindirim sistemi ''Alt sindirim bölümü'' ve ''Üst sindirim bölümü'' olmak üzere ikiye ayrılır. Üst sindirim bölümü, mide, ağız, yutak ve yemek borusundan oluşur. İnce bağırsak, kalın bağırsak ve anüs ise alt sindirim bölümünde yer alır. 6. sınıflar için sindirim sistemi konusunu ayrıntılı bir şekilde anlattık.
#6. Sınıf Fen Bilgisi Sindirim Sistemi Konu Anlatımıİltihaplı bağırsak hastalığı (İBH), sindirim sisteminizin kronik yani uzun süreli iltihaplanmasını içeren bozuklukları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Üseratif kolit (ÜK) ve Crohn hastalığı (CH) inflamatuvar bağırsak hastalıkları çatısı altında yer alan iki hastalık olarak tanımlanır. Aynı hastalık grubu içinde yer alsalar da nedenleri, klinik seyirleri ve tedavi yöntemleri birbirlerinden ayrı özellikler gösterir.
#İltihaplı Bağırsak HastalıklarıÇocuklarda yüksek ateş belirtileri nelerdir? Ateşli çocuğa yaklaşım nasıl olmalıdır? Ateşli çocuk ne zaman doktora götürülmelidir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, çocuklarda yüksek ateş durumunda yapılması gerekenleri anlattı.
#ÇOCUKMenopoz sonrası kanamalar konusunda bilgi veren Kadın Hastalıkları-Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cazip Üstün, özellikle menopoz başladıktan sonra ortaya çıkan kanamaların yüzde 20’sinde bir kanserle karşılaşma ihtimali bulunduğunu söyledi.
#SağlıkOzon, doğada bulunan, üç oksijen atomundan oluşan, renksiz, karakteristik keskin kokusu olan, kararsız bir gaz molekülüdür. Güçlü oksidatif özelliği olan ozonun kendisi bir oksijen radikali değildir. Serbest oksijen radikallerini nötralizie eden anti-oksidan enzim sistemini aktive ederek antioksidan etki gösterir.
#Ozon TedavisiKabızlık, ishal gibi nedenlerden dolayı oluşabilen makat çatlağı; özellikle gebelik döneminde kadınların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Mert Atak, hamilelerde makat çatlağında dikkat edilmesi gerekenleri ve tedavi yöntemlerini sizler için tüm detaylarıyla açıkladı.
#Makat Çatlağı