Paylaş
Gerçekten de çok üzücü ancak sosyal medyanın da etkisi ile özellikle de her şeyin organiğini, doğalını arayan şehirli kadınların üzerinde sanki ‘Normal, evde, doğum koçu ya da ebe ile doğurmak’ gibi görünmeyen bir baskı var. Uzmanlar uyarıyor! Birincisi, ‘doğum koçu’ doktor değildir. İkincisi, ‘evde doğum’ steril ve sağlıklı değildir. Üçüncüyü de ben araştırdım. 84 saatte, uzaktan eğitimle 2-3 haftada, 699 liraya bile doğum koçu sertifikası alabilirsiniz.
VER PARAYI AL SERTİFİKAYI
BİRÇOK üniversite ve akademi 2-3 haftalık online eğitimin ardından ‘doğum koçluğu’ sertifikası veriyor. Fiyatı 699 ile 10 bin lira arasında. Bazı üniversiteler açıklama kısmında doğum koçluğunun tıbbi-psikoterapötik bir yaklaşım olmadığını açıkça belirtmiş. Ancak açıklama bile yapmayıp, ‘Ver parayı, al sertifikayı’ mantığı ile iş yapan akademiler de var. Yani ‘etik’ bu işi yapanın vicdanına kalmış.
TREND OLDU DİYE KENDİNİZİ RİSKE ATMAYIN
KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazlı Korkmaz, sosyal medyada fenomenler ve ünlülerin yaptığı paylaşımlar ile doğum koçluğunun ‘trendler’ arasında girdiğini söylüyor. Haklı. Özellikle de biz şehirli kadınların her şeyin ‘en sağlıklısı’, ‘en organiği’, ‘en normali’ni arayışımız biraz fazlaca takıntı haline gelmiş olacak ki arkadaşlarım ile doğum öncesi aramızda, ‘Şu ünlü suda doğum yapmış’, ‘Şu fenomen Doula tutmuş’ gibi sohbetler yapardık. Dr. Korkmaz, kavramları karıştırmamak gerektiğini belirterek, “Doğum koçu; doğum esnasında annenin elini tutan, saçını okşayan, moral/motivasyonu sağlayan, masaj yapan, nefes alışverişini düzenleyen kişidir. Doktor değildir. Yeri annenin yanıdır, alta geçemez. Ne yasal ne de vicdani olarak doğum yaptırmaya yetkisi yoktur” diyor.
Kendisine de ‘trend’ olması sebebiyle ‘Evde doğum yaptırır mısınız?’ soruları geldiğini söyleyen Dr. Korkmaz, “Doğumun yapılacağı en doğru yer hastanedir. Bu iş evde olmaz! Ev o hijyene sahip değil. Hadi diyelim her şey yolunda gitti. Ya doğum sonrası, kordon sarkması - dolanması, perine ya da rahimde yırtılma, kanama, enfeksiyon gibi bir komplikasyon olursa! Acil ameliyat gerekebilir, serum, kan lazım olabilir. Ki Ankara’da yaşanan acı olayda örneğini gördük. Bebek ters, makat doğum.Makat doğum hastanede bile tecrübeli bir doktor tarafından, ultrason muayenesi ile yapılabilir. Bırakın ebeyi, doğum koçunu!” hatırlatması yapıyor.
HERKESİN FORMATI FARKLI
Son yıllarda birçok kadının normal doğum ısrarı olduğunu belirten Dr. Korkmaz, gebenin anatomisi ve psikolojisi uygunsa doğal doğumu desteklediklerini söyleyerek, şöyle devam ediyor: “Bebeğin geliş şekli, kilosu, anne karnındaki pozisyonu, suyu, gebenin çatısı, boyu, kilosu, yaşı, psikolojisi. Bunlar normal doğum için önemli. Gebelikten ziyade gebe vardır. Herkesin formatı farklıdır. ‘Normal doğuracağım, ebe olsun, doğum koçu da olsun!’ demekle olmaz. Tüm bu süreçleri uzman hekim değerlendirir, ebe ve/veya doğum koçu da doktor kontrolünde doğumda yer alabilir.”
DOĞUM KOÇLUĞU DİYE BİR MESLEK YOK
DOĞASINDA Doğum Derneği Başkanı, Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aydan Biri, doğum koçluğunun Türkiye’de bir meslek olarak tanımlanmadığını belirterek, “Buna rağmen bazı kurum ve kişilerin doğum koçluğu eğitim programları uyguladıkları ve eğitime katılan kişilerin belge ile yetkilendikleri görülmektedir. Anneyi doğumda desteklemeyi amaç edinen bu eğitimler iyi niyetle yapılıyor bile olsa bir meslek ya da iş olarak faaliyet alanı bulmasının koşulları net olmalıdır, ki Türkiye’de doğum koçuna ihtiyaç var mıdır? Varsa da bu eğitimlere kimlerin katılacağı, ne içerikte eğitim verilmesi gerektiği, sağlık otoriteleri tarafından belirlenmelidir. Hiçbir sağlık bilgisi olmayan kişilerin, aldığı kısa bir eğitimden sonra doğum yaptıracak kadar cüretkâr olması kabul edilemez. Sosyal medya aracılığı ile reklam yapıp belirli ücret karşılığında, ‘doğum koçu’ sıfatıyla anne yanında doğuma giren bu kişilerin resmi kayıtları dahi yok. Anne-bebek için en iyi sonuçlar doktorun ve ebenin birlikte çalıştığı, doğum koşullarının en iyi şekilde planladığı hastane ortamlarında gerçekleşmelidir” uyarısında bulunuyor.
Paylaş