Güncelleme Tarihi:
Çocuklarda kıl kurdu genellikle bağırsakta ortaya çıkan bir parazittir. Enfeksiyondan kaynaklanan bu hastalık okul çağında bulunan çocuklarda da sıkça görülmektedir. Kıl kurdu tanısı konulduktan sonra doğru tedavi uygulanmalıdır.
Çocuklarda Kıl Kurdu Belirtileri Nelerdir?
Bağırsak hastalıkları çoğu zaman hayatı olumsuz etkiler. Yaşam kalitesini de etkileyen bu hastalık doğru şekilde tedavi edilmelidir. Kıl kurdu hastalığının belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir;
Ara sıra çıkan mide bulantısı ve sürekli devam eden karın ağrısı
Vajinal bölge ya da makat kısmında şiddetli kaşıntılar görülür.
Çocuklar huzursuz ve neşesiz olurlar.
Uykusuzluk ve sürekli bir yorgunluk hissedilir.
Çocuklarda anüs çevresinde kaşıntı meydana gelebilir.
Vajinaya yayılan kıl kurdu vajinal akıntıya da yol açabilir.
Sürekli kaşıma nedeniyle vücut üzerinde çeşitli açık yaralar meydana gelir.
Kıl kurdu nedeniyle cilt enfeksiyonları da oluşabilir.
Bazı durumlarda ise kıl kurdu hiç belirti de vermeyebilir.
Çocuklarda Kıl Kurdu Nasıl Anlaşılır?
Bağırsaklarda meydana gelen kıl kurdu kendini çeşitli belirtiler ile gösterebilir. Özellikle de çocuklarda gece uykusunda ağızdan salya gelmesine dikkat edilmeli. Uykusuzluk ve uyurken diş gıcırdatma çocuklarda kıl kurdu olduğunu gösterir. Bunun yanı sıra çocuklarda genital bölgede kaşıntı da oluşacaktır. Çocuklarda görülen kıl kurdu hastalığı nedeniyle kansızlık ve iştahsızlık ortaya çıkar. Aşırı gaz çıkaran çocuklarda sürekli bir geğirme durumu da ortaya çıkabilir. Çocuklar tüm bu belirtilerin yanı sıra bulantı yaşayarak kusabilirler. Çocukların dışkısında parazit de görülebilir. Parazit görüldüğünde mutlaka doktora gidilmelidir.
Çocuklarda Kıl Kurdu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda kıl kurdu hastalığının teşhis edilmesinin ardından tedaviye başlanır. Bağırsak paraziti olarak da bilinen kıl kurdu kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Oluşan enfeksiyon doğru tedavi ile önlenir. Çocuklarda kıl kurdu tedavisi genellikle yeniden enfeksiyon oluşumunu önlemeye yöneliktir. Çocuklarda tedavinin kesin olması için aile bireylerinin tümü tedavi edilmelidir. İlaç tedavisinin yanı sıra tüm aile bireyleri için 6 hafta süren hijyen takvimi oluşturulur. Çocukların tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar aile bireyleri için de kullanılır. Aile üyelerinden birine kıl kurdu tanısı konulduğu takdirde diğer tüm aile bireyleri de ilaçlar ile uygun tedavi edilmelidir.
Kıl Kurdu Hastalığı Nasıl Geçer?
Kıl kurdu hastalığının önlenmesi için evde de bazı önlemler alınabilir. Hijyen tedbirleri alınarak çocukların bakımına çok dikkat edilmelidir. Kıl kurdu hastalığının geçmesi için alınacak önlemler de şu şekilde sıralanabilir;
Çocukların elleri düzenli ve kontrollü olarak yıkanmalıdır.
Evdeki bütün alanlar her gün temizlenmeli ve elektrik süpürgesiyle de süpürülmelidir.
Evdeki açık alanların paspaslanması da gerekir.
Çocuklara hijyenik bir alan yaratmak için hijyen detaylı olarak sağlanmalıdır.
Çocukların tırnakları da mutlaka kısa kesilmelidir.
Çocukların her gün giydikleri iç çamaşırları düzenli olarak temizlenmelidir.
Bu hastalığın önlenmesinde hijyen çok önemli olduğu için pijamalar da düzenli değiştirilmeli.
Çocukların yattığı yatakların nevresimleri her gün değiştirilmelidir. Nevresimler sıcak suda iyice yıkanır.
Kıl Kurdu Hastalığının Zararları Nelerdir?
Kıl kurdu hastalığının birbirinden farklı zararları bulunur. Kıl kurdu hastalığı genellikle çocuklarda kilo kaybına yol açar. Bazı durumlarda karın boşluğu ile üreme organlarında enfeksiyon da görülebilir. Kıl kurdu hastalığı ciddi bir kaşıntı yarattığı için vücutta cilt enfeksiyonları oluşturur. Kıl kurdu hastalığının vücuda da bazı zararları bulunur. Çocuklarda sık sık görülen kıl kurdu sonucunda hızla kilo kaybı ortaya çıkar.