25 Ekim Dünya Makarna Günü tüm dünyada düzenlenen özel etkinliklerle kutlandı. Makarna ve Bulgur Tanıtım Grubu (MBTG) Çalışma Grubu Başkanı Prof Mustafa Bayram, “Makarnanın atası erişte ama bu besin maddesine İtalya sahip çıkıyor. Makarnanın 1 porsiyonu İtalya’nın Sicilya kentinde 1 porsiyon biftekten daha pahalı bir fiyata satılıyor” dedi.
Yemek yapmak benim için bir sanat, mutfakta olmak dünyanın en güzel hissi... Pişirdiğim her lezzetin hikâyesini araştırmayı da seviyorum. Bu hafta size cannelloni’yi anlatacağım. Hazırlarken de yerken de çok zevk aldığım bu yemek benim ve ailemin favorilerinden...
#CannelloniAdını ünlü İtalyan besteci Bellini’nin eserinden alan ‘pasta alla norma’, bu mevsimin en güzel patlıcan ve domatesleriyle hazırlanan, koyun sütünden ricotta’yla taçlanan bir lezzet patlaması! Orijinal tarifini ve bu nefis yemeği yaparken dikkat etmemiz gerekenleri tüm incelikleriyle anlatacağım.
#Pasta Alla NormaKüller mi, yeniden doğmak mı? Küller ile gerçekten teşbih yapmıyorum. Katanya, 1669 Yılında Etna Yanardağı’nın faaliyete geçmesi ve arkasından da yaşadığı deprem sonucu tamamen harap oldu. Sicilyalıların tabiriyle uyuyan ancak mırıldayan kedi (patlamaya hazır kedi) uyandı ve felaketler zincirinin ardından şehir bu sarsıntılara rağmen ayağa kalktı ve yeniden doğdu. İşte bu yüzden Katanya için ‘küllerinden yeniden doğdu’ tabirini kullandım dostlarım. Peki Katanya’da nereleri gezmeli neler yapmalı? İşte size Katanya gezi rehberi…
#Katanya2800 yıllık eşsiz tarihi, her köşesinde büyüleyici bir eser ya da antik kalıntıların olduğu adeta bir açık hava müzesindeyim. Neresi mi burası? Avrupa'nın en küçük ülkesi Vatikan'ı da içinde barındıran Roma... Romulus ve Remus efsaneleriyle başladığı düşünülen ve her gezginin en az bir kere ayak basması gereken bu şehir, gönlümde taht kurdu. İşte size Roma gezi rehberi...
#RomaChiacchiarini Ailesi, Spoleto’ya 30 kilometre uzaklıktaki dağ köyü Pettino’da yaşıyor. Geçimini hayvancılık ve ‘kara elmas’ olarak bilinen, yeraltında yetişen trüf mantarı toplayıcılığıyla kazanıyor. Meraklı turistler için trüf avı turları düzenliyor. Okurumuz Meltem Raifoğlu katıldı, izlenimlerini yazdı.
Sicilya’nın yanı başında, Etna Yanardağı manzaralı bir sahil şehri: Reggio di Calabria. Ve onun başını çektiği Calabria bölgesinin birbirinden güzel kasabaları, köyleri... Tarantella dansının, siyah makarna stroncatura’nın, kuru domatesin, Hint incirinin sıcak iklimine, İtalya’nın belki de bize en çok benzeyen köşesine yolculuk!
Mimarisi, mutfağı, hayatı renklendiren ilginç ritüelleriyle Akdeniz’in en özgün adalarından biri Sicilya. Ne tam olarak İtalya’ya benziyor ne de Akdeniz’in diğer kıyı kentlerine, adalarına. Tarih boyunca adadan geçen Yunan, İspanyol, Norman, Roma ve Araplar özgün bir kültür potası oluşturmuş. Yazın sıcaktan kavrulan, dünyanın dört bir yanından turist ağırlayan Sicilya, kışın kendi özgün hayatına dönüyor. Bugüne kadar 60 ülkede, 300’e yakın şehir gezen Mehmet Ertan geçen yıl şubat ayında 12 günlük ada turu yaptı, izlenimlerini yazdı.
Roma’nın şık semtlerindeki mağazalarda ocak ayında alışveriş hızlanıyor. Etiketlerdeki yüzde 70’e varan indirimler caddelerin tansiyonunu yükseltmeye yetiyor. Şehrin alışveriş cenneti Via del Corso ile Piazza di Spagna arasındaki bölge. Prada’dan Gucci’ye, Valentino’dan Bulgari’ye, Furla’dan Dolce e Gabbana’ya tüm ünlü markaların sıralandığı Via dei Condotti’de İtalyan tezgahtarlar size Türkçe sözcüklerle hitap ederse sakın şaşırmayın. Çünkü en iyi müşterileri Türkler.