Tahıl: İnsanoğlunun katığı

Tarihin belli bir aşamasından itibaren yetiştirmeyi öğrendiğimiz tahıllar olmasaydı, insanlık açlık ve kıtlıkla mücadele edemezmiş gibi geliyor bana.

Ne et ne de tabiatta yetişen otlar hızla artan insan nüfusunu doyurmaya yeterli olurdu. Evet, bugün de açlıkla mücadele eden yerler, bölgeler, ülkeler var dünyada ama bir de tahıllar olmasaydı halimiz nice olurdu diye düşünmeden edemiyorum.
Yemeğe banacak ekmek olmasaymış insanlık nasıl doyarmış ya da biz nasıl yetişirmişiz acaba? İlk yapıldığı günden itibaren ekmek insanlığın temel besin maddesi değil mi?
Dünya nüfusunun pek çoğunun temel besin maddesi olan ekmek aynı zamanda makarnanın, pastanın ve diğer hamur işlerinin de esin kaynağı olmadı mı?
Avrupa ve Ortadoğu’da buğday, Uzakdoğu’da pirinç, Amerika’da mısır en çok yetiştirilen tahıl. Hangi coğrafyada ne yetiştiği o kadar da önemli değil aslında, önemli olan, tahılların insanlık tarihi boyunca gıda sorununun çözümlerinden biri olması. Murat Belge’nin deyimiyle; “bulundukları yerde medeniyetlerin doğabilmesine imkan hazırlamışlardır”...

MEMMECİM GİLİĞİ

MALZEMELER:
* Yaklaşık 3 su bardağı un
* 1 adet yumurta
* 125 gr bitkisel margarin
* Yarım çay bardağı sıvıyağ
* 1 çay bardağı yoğurt
* 1 paket kabartma tozu
* 1 yemek kaşığı sirke
* 1 yemek kaşığı toz şeker
* 1 tatlı kaşığı tuz
* Varsa 2-3 yemek kaşığı susam

YAPILIŞI
Un, karıştırma kabına koyulur. Ortası havuz gibi açılıp oluşan çukura iyice yumuşamış margarin, sıvıyağ, yoğurt, sirke ve yumurta ilave edilir. Tuz, toz şeker ve kabartma tozu da eklenip havuzun içindeki malzemeler karıştırılır.
Çukurun kenarlarında bulunan un da azar azar ortaya doğru alınarak yoğrulmaya başlanır. Yoğurma işlemi sonucunda kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp 10-12 santim uzunluğunda çubuklar hazırlanır. Çubukların uçları birleştirilerek minik simitler yapılır.
Simitler bir tabakta bulunan susama batırılıp fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine yan yana yerleştirilir. Önceden ısıtılarak 180 dereceye ayarlanmış olan fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarılıp servise sunulur.
Not: Memmecim giliği, Sivas’ta özel günlerde çocuklara ikram edilen çok eski, geleneksel bir yiyecektir.
Yazarın Tüm Yazıları