Sokakları tarih kokan şehir: Roma
2800 yıllık eşsiz tarihi, her köşesinde büyüleyici bir eser ya da antik kalıntıların olduğu adeta bir açık hava müzesindeyim. Neresi mi burası? Avrupa'nın en küçük ülkesi Vatikan'ı da içinde barındıran Roma... Romulus ve Remus efsaneleriyle başladığı düşünülen ve her gezginin en az bir kere ayak basması gereken bu şehir, gönlümde taht kurdu. İşte size Roma gezi rehberi...
İyi korunmuş ve günümüze kadar hayatta kalabilmiş yüzlerce yapı. Gezdikçe, adım attıkça karşılaştıklarınız karşısında hayranlık uyandıran müthiş eserler. İnanın bana çok kısa mesafeleri bile adımlamanız saatler alabilir. Çünkü her adımda bir tarih var Roma’da…
Öncelikle şunu söyleyelim ki şehre ayak basar basmaz turist bilgilendirme (tourist information) noktalarından bir harita edinin. Bu harita geziniz boyunca sürekli elinizde olacak ve şehri hiç bilmeden tek başınıza rahatlıkla gezebileceksiniz. Hem de Vatikan’a gitmek dışında neredeyse hiç toplu taşıma kullanmadan. Tabi "Ben çabuk yorulurum" derseniz otobüs ya da taksi kullanabilirsiniz. Tarihi yapılardan dolayı çok sık bir ağa sahip olmamakla birlikte metro seçeneğiniz de var. Ben sadece konaklama yaptığım kamp alanına gitmek için metro kullandım.
Roma’da tüm ulaşım araçlarında kullanabileceğiniz 75 dakika geçerli biletin fiyatı 1 Euro. Tüm gün geçerli sınırsız biletin fiyatı ise 4 Euro, 3 günlük sınırsız biletin fiyatı 11 Euro. Dilerseniz “Roma Pass” alabilirsiniz. Üç gün boyunca ücretsiz ulaşım ve iki tane müzeye giriş imkanı sunuyor. Fiyatı 30 Euro. Eğer Kolezyum ve ikinci bir müzeye girecekseniz 'Roma Pass' karlı olacaktır. Bu kartın Vatikan Müzesi’ne girişte geçerli olmadığını hatırlatayım.
Aklınızda olsun metro Cuma-Cumartesi 02.00’ye kadar, diğer günler 23.30’a kadar açık. Otobüs kullanacaklar için de şunu söylemeliyim, 40 numaralı otobüs ‘turist otobüsü’ diye geçer. Otobüsün geçtiği duraklar birçok gezilecek yeri kapsıyor. Söz konusu Roma ise bahsetmeden olmaz dediğim bir konu var. Roma’nın tarihi çeşmeleri... Neredeyse 200 metrede bir çeşme var ve bu çeşmelerden su içmek serbest.
Roma gezisinin püf noktaları
Meydanlarda vakit geçirin. Şunu çok rahat yazabilirim ki Roma’nın meydanlarına bayılacaksınız. Özellikle Piazza Navona. Ben birkaç kez gittim. Özellikle akşam güneşini meydanda batırmanızı tavsiye ederim. Sanırım Avrupa’nın en güzel meydanları Roma’da.
Lezzet şölenine hazır olun. Roma’dasınız. Sakın "Diyetteyim, bu yiyecek aşırı kalorili" diye kısıtlamayın kendinizi. Zira dondurma, pizza ve makarnanın ana vatanındasın. Hepsini tatmadan olmaz. Unutmayın, tarihi zenginliğinin yanında, eşsiz damak lezzetleri de sunuyor size Roma.
İdeal mevsim ilkbahar. Roma seyahati için ideal mevsim ilkbahar. Kışın yağmurlu, yazın da sıcak. Sonbaharda da herhangi bir sürpriz yaşamamak adına, tavsiyem nisan ve mayıs ayı.
Bisiklet ya da vespa kiralayın. Bisikleti günün her saatin de bulabilirsiniz ancak, vespa için sabah erken davranmanız gerekebilir.
Sokaklarda kaybolun. Roma’nın tarihi sokaklarında cep telefonunuzu kapatın, sırt çantanızı atın sırtınızdan ve birkaç saatliğine de olsa umarsızca yürüyün. Sakın korkmayın Roma’da bütün yollar sizi merkeze çıkarır.
Hop on/hop off otobüslerini deneyin. Bu seçeneği tercih etmesem de buraya yazmak istedim. Zira vakit sorununuz varsa otobüslerle şehir turu yapabilirsiniz.
Mutlaka Kolezyum, Aşk Çeşmesi, İspanyol Merdivenleri, Panteon, Roma Forumu, Sant Angelo Kalesi, Vatikan Müzeleri, Piazza Novano Meydanı, Aziz Petrus Bazilikası, Borghese Galerisi, Palatino Tepesi, Capitol Tepesi, Vittorio Emanuele II Abidesi, Piazza Del Poppolo, Konstantin Zafer Takı'nı gezin.
Nerede konaklanılır?
Konaklama, yurt dışı seyahatlerinde maliyet açısından en önemli konulardan biridir. Gideceğiniz her şehirde çeşitli alternatifler bulacaksınız. Ancak burada önemli olan sizin bütçeniz ve nasıl bir gezi planladığınız. Benim tercihim merkeze yarım saat uzaklıktaki Roma Plus Camping oldu. Üç kişilik büyük çadırlarda gecelik 11 Euro ödeyerek kaldım. Kahvaltı ve akşam yemeği dahil değil. Ancak hem merkeze ulaşım konusunda kolay hem de tesisde market, ücretsiz havuz, çamaşırhane, bar olması sebebiyle gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Eğer yanınızda çadır varsa ya da karavanınız ile geldiyseniz de farklı ücretler vererek konaklayabilirsiniz. Biraz daha yüksek ücret ödeyerek, Termini’de de hostel, otel vb. bulabilirsiniz. Ancak konaklama işini son dakikaya bırakmayın. Pahalıya patlar.