Paylaş
Zannediyorum ki her birimiz işten, okuldan eve geldiğimizde yemek yapmaya fırsat bulamıyoruz. Böyle zamanlarda bizler için kurtarıcı yemek makarna, aklımıza ilk gelenlerden oluyor. İtalya’da çok sevilen ve aslında tarihi çok da eskilere dayanmayan cannelloni de evde kolayca hazırlanabilecek enfes bir makarna çeşidi... Benim ve hatta ailemin de değişmeyen favorilerinden.
Cannelloni gibi çok sevdiğim bazı yemekler beni her pişirdiğimde geçmişe götürüyor. Yemek yapmak benim için bir sanat, mutfakta olmak dünyanın en güzel hissi. Yaptığım her yemeğin tarihini, hikâyesini anımsıyorum. Pişirdiğimiz yemekler aslında bize mutlaka bir şeyler anlatır. İlk kez hangi koşullarda yapıldığını, bu güzel tadın kimin buluşuyla ortaya çıktığını düşünmek beni her zaman heyecanlandırıyor. Düşünsenize, elinizde birkaç malzeme var, değerlendirmek için o an aklınıza geldiği gibi harmanlayıp pişiriyorsunuz ve ortaya yıllarca severek yenen lezzetler çıkıyor...
Hazırlarken ve yerken zevk aldığım, hem gözümü hem de karnımı doyuran cannelloni tarifimi sizlerle paylaşacağım. Ama önce kısaca geçmişinden bahsedeyim. Cannelloni İtalya’da 1960-1970’lerin en popüler yemeklerinden... Çoğunluk ortaya çıkış tarihinin yakın zamanda olduğunu söylese de bazıları bu makarnanın eski Roma zamanında bilindiğini ve adını büyük delikli silindirlerden esinlenerek aldığını söylüyor. Bizim için cannelloni, lazanyanın sütkardeşidir. İtalya’da çoğu restoranın menüsünde mutlaka karşımıza çıkar. Tarihini çok fazla bilmesek de tadını asla unutmayız! Her pişirdiğimde kokusunun zihnimde oluşturduğu o müthiş his beni çok mutlu eder.
Her yemeğin farklı tarifleri olduğu gibi cannelloni de çeşitli tariflerle pişirilebilir. Damak zevkine göre değişir elbette ama aromasını veren domates sosunun lezzeti belirleyici kriterlerdendir... Bol ve dolgun malzemeli, tadı damağınızda yer edecek bu müthiş lezzeti benim özel tarifimle deneyebilirsiniz...
CANNELLONİ (4-6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 1 kutu lazanya
İç harcı için;
* 1 soğan
* 1 kereviz sapı
* 2 havuç
* 200 gr yağsız dana kıyma
* Sızma zeytinyağı
* Tuz, karabiber
* 2 yumurta
* 50 gr parmesan peyniri
* 150 gr manda sütünden ricotta peyniri (veya taze lor peyniri)
Domates sosu için;
* 400 gr domates püresi
* 1 diş sarımsak
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 demet fesleğen
* Tuz-karabiber
Beşamel sosu için;
* 100 gr tereyağı
* 1 lt sıcak süt
* 100 gr un
* Tuz, karabiber
* 1 çay kaşığı muskat cevizi rendesi
* 30 gr rendelenmiş parmesan peyniri
Üzeri için;
* Rendelenmiş parmesan peyniri
NASIL YAPARIM?
* Domates sosu için sarımsağı ezip kısık ateşte zeytinyağıyla kavurun. Daha sonra domates püresi, tuz ve karabiberi ekleyip kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişirin. İri parçalar halinde doğranmış fesleğen yapraklarını ekleyip karıştırın.
* Beşamel sos için tereyağını tavada eritip unu ekleyin ve kavurmaya başlayın. Dikkat edin, yanmasın! Unun kavrulmuş kokusu geldiğinde yavaşça sıcak sütü ilave edin. Topaklanmaması için hemen karıştırın. Sos koyulaşmaya başladığında tuz-karabiber ve muskat rendesini ekleyin. Parmesan peynirini de katıp iyice karıştırın.
* İç harcı için; kereviz sapı, havuç ve soğanı küçük parçalar şeklinde doğrayın. Kıyma ve zeytinyağını tavaya alın, sebzeleri de ekleyip kavurmaya başlayın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Kıymalı harç hafifçe ılındıktan sonra yumurta, rendelenmiş parmesan peyniri ve parçaladığınız ricotta peynirini ekleyip iyice karıştırın.
* Lazanya hamurlarını kaynar suya alıp 1 dakika haşlayın. Süzgeçle alıp suyu süzülene kadar bekletin. Her yaprağın üzerine bir miktar kıymalı harçtan ekleyip rulo şeklinde sarın.
* Domates sosunun yarısını fırın kabına yayın. Üzerine hazırladığınız makarna rulolarını yan yana dizin.
* Üzerlerine de beşamel sosu ve kalan domates sosunu yayın. Bolca parmesan peyniri serpin.
* 200 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Unutmayın, lezzeti doruklarda yaşamak istiyorsanız mutlaka sıcak servis edin! Afiyet olsun.
Paylaş