Bu hafta Melike Şahin ve Mabel Matiz, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda hayranlarıyla buluşacak. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun yeni sezonu piyanist Emre Şen konseriyle başlıyor. Devam eden Art Weeks İstanbul’a sanatseverlerin ilgisi yoğun. Tiyatro tutkunları DasDas yapımı ‘Ayna’yı kaçırmasın.
#Uygar TaylanBu hafta elektronik müziğin popüler ismi Fatboy Slim Maslak 42 Venue’de, Etiyopya cazının babası Mulatu Astatke Zorlu PSM’de konser vermek için İstanbullu hayranlarıyla buluşacak. İstanbul Uluslararası Opus Amadeus Oda Müziği Festivali başladı. Adalar Çocuk Orkestrası festival kapsamında bir konser verecek. CRR’de sahneye çıkacak Maguy Marin Dans Topluluğu’nun gösterisini kaçırmayın. Bu hafta İstanbul, sanatının piri yerli-yabancı pek çok ismi ağırlayacak.
#Kültür1976’da Rabia Çapa-Varlık Yalman kardeşler tarafından kurulan, galeri-sanatçı ilişkisine getirdiği yenilikçi yorumla efsaneleşen Maçka Sanat Galerisi, 40 yıllık serüveninin ardından 2016’da kapanmıştı. Serhat Kiraz ve Hakan Gündüz’ün zaman kavramını yorumladıkları ‘Moment/An’ sergisiyle kapılarını yeniden sanatseverlere açan Maçka Sanat’ın yeni serüvenini Didem Çapa’yla konuştuk.
#Maçka Sanat Galerisi“Toprakla çalışan insanlar pek konuşmazlar, vakit de bulamazlar ya o da başka” sözlerinin sahibi seramik sanatçısı Candeğer Furtun, 60 yılı aşkın süredir Şişli Hanımefendi Sokak’taki atölyesinde üretiyor. Atölyesindeki işlerden seçilerek düzenlenen retrospektif sergi, Selen Ansen’in küratörlüğünde Arter’de izleyiciyle buluşuyor.
#Candeğer Furtun‘UNTITLED’ başlıklı yeni sergisiyle Dirimart Dolapdere’ye konuk olan Sarkis, geçmişte ürettiği işlere, günümüz bakış açısıyla yeniden hayat veriyor. Kırmızı rengin başrolde olduğu sergi, adeta bir yangın yeri. Konusunu geleceğin belirsizliğinden alan sergiye hâkim olan yangın motifi, Facebook üzerinden açılan bir uygulamada da kendini gösteriyor. Duvarda yer olan QR kodu telefonunuza okuttuğunuzda avcunuzda bir alev yanmaya başlıyor.
#Sarkis125 yıllık köklü geçmişiyle dünyanın en prestijli sanat etkinliği konumundaki 59. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda 2021 yılında yer alacak sanatçı belirlendi. İKSV’nin organizasyonuyla hayata geçirilecek Türkiye Pavyonu’nda güncel sanatın büyük ismi Füsun Onur'un işleri yer alacak. Serginin küratörlüğünü ise İstanbul Bienali direktörü Bige Örer üstlenecek.
#İksvİstanbul Modern, küresel koronavirüs salgını nedeniyle evde kalıp sosyal etkileşimi sınırladığımız bu günlerde dijital platformlardaki ulaşılır içeriklerine bir yenisini daha ekledi. “Lütfi Özkök: Portreler” sergisinde sanatseverlerle buluşan ‘Fil Gibi Evdeki Şair’ adlı belgesel, müzenin YouTube kanalı ve web sitesi üzerinden izlenebilir. ‘Nobelli yazarların fotoğrafçısı’ olarak Özkök’ün yaşamını anlatan belgeselin yönetmenliğini, ünlü fotoğrafçının torunu Anna Juhlin üstleniyor.
#Nobel Edebiyat Ödülü40 yıl boyunca İstanbul’un en ilerici sanat mekanlarından biri olan ve iki yıl önce kapanan Maçka Sanat Galersi, küratörlüğünü Fatih Özgüven’in üstlendiği ‘Kıpırdayan Resimler’ başlıklı grup sergisi kapsamında Sinan Logie’nin ’Mabedin İçinde Mabed’ adlı video yerleştirmesiyle 22-29 Aralık tarihleri arasında Bilsart’ın içinde yeniden canlandırılıyor.
#Maçka Sanat Galerisi90’ıncı yaşını kutlayan Adnan Çoker, Bizans, Selçuklu Osmanlı mimari formlarını resimsel konturlara dönüştürerek Türk resim tarihinde benzersiz bir estetik üslup yarattı. Bu stil taklidi bile yapılamayacak kadar özgün ve güçlüdür. Çoker, Türk plastik sanatlarında bir eşi daha bulunmayan resimsel yapısını kurarak şimdiden anıtlaşmıştır.
#Kitap Sanat‘Şimdiki Zaman’ başlıklı yeni sergisinde 80’lerde deneyip vazgeçtiği ‘buruşmuş kâğıt’ formunu yeniden ele alan heykel sanatının büyük ismi Seyhun Topuz, “Görüyorsunuz dünyamızın halini... Bir atılmışlık söz konusu; kâğıt gibi değerli bir şeyin atılması. Bunu insanlara çevirirseniz çok değerli insanların yok sayılması gibi... Böyle böyle çoğaltılabilir anlamları” diyor.
#Kitapsanat‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari80’li yılların popüler kültür ikonu, sinema oyuncusu Banu Alkan’ın zorda kaldıkça müzayedelerde satsa da bir dönem Fikret Mualla tablolarından oluşan resim koleksiyonuna sahip olduğunu öğrendik geçen hafta. Koleksiyonerliği konusunda söylediklerine inanır mısınız bilmem ama çağdaş Türk resminin en önemli sanatçılarından birinin Banu Alkan isimli bir tablosunun olduğunu biliyor muydunuz?
İstabul’daki Maçka Sanat Galerisi, üç yıldır yılbaşı ağacına farklı bir bakış açısı getiriyor. Her yıl genç bir mimara çam ağacı tasarlattırıyor ve bunu galeriye bağlı sanatçıların eserleriyle süslüyor. Ağacı bu yıl, ünlü mimar Turgut Cansever’in kızı, mimar Feyza Cansever hazırladı.