Tuz tadında bir sergi

HÜSAMETTİN KOÇAN, Çankırı’da Tuz Mağarası’nda bir sergi açmıştı. Şimdi o sergiyi Maçka Sanat Galerisi’nde görebilirsiniz.

Böyle bir sergi gerçekleştirmesinin gerekçesini şöyle açıklıyor bir soruya verdiği yanıtta:

"Bende öteden beri merkezin dışında bir şeyler yapmak isteği var. Alanya’daki tersanede sergim olsun; sanat TIR’ı yapıp Diyarbakır, Van, Erzurum, Bayburt’a, sanat çadırı yapıp deprem bölgesine girmek ya da Baksı Müzesi’ni kurmak olsun... Merkezin hep dışına gidiyorum. Benim meselem o. Biraz galiba benim kuşağımın toplumsal sorumluluğundan kaynaklanan bir şey bu. Biraz, cumhuriyetin de ideolojisidir."

* * *

MAĞARADA
açılan serginin adı Tuz Tadı idi, galeride açılanın ise Tuzak.

Mağaradan sanat galerisine’ başlıklı yazısında Ayşegül Sönmez, buraya indirgemenin başka bir çağrışımı da beraberinde getirdiğini belirtmekte.

Ben Çankırı’daki sergiyi görmedim, kataloğunu okudum, inceledim. Doğal ortamda cam altı tekniğine benzer biçimde tuale yansıyan tuz işçilerinin resimleri, kent merkezinde bir galerinin duvarında sanırım başka zengin boyut kazanıyor.

Bana göre, tuz mağarasında insanlar,o atmosfer içinde, sanatın yansıtıcı işlevine tanık oluyorlar.

Galeride ise, işçiler bize çok daha uzantılı bir imgelem sunuyorlar.

Bunların arasında hasret, gurbet figürleri, Anadolu gelenekselliği var.

Kazmalar, kürekler, kaya tuzları. İyi bir ziyaretçiyi, yeterince görsel belleğe taşıyor.

Tuz madeninde çalışanlar için maden işçisi yerine ben tuz işçisi sözünü kullandım.

Hüsamettin Koçan, mekán değişikliği ile, algılama farklılıkları getiriyor. Böylece sergilediği eser, obje bir değişim ve devinim kazanıyor.

Çankırı’da görmekle Nişantaşı’nda görmek sadece bir indirgeme değil, seyircinin farklılığından da yorum farkı çıkarmayı amaçlıyor.

Bir sanat eserine yaklaşımda "budur" diyemezsiniz, ben diyemem, çünkü onun herkese göre yapılacak yorumu, sanatın çekiciliğini oluşturuyor .

Hüsamettin Koçan da bizi bu anlayışla donatmak istiyor:

"Tuz madeninde bir sürü öykü yaşanmış. Bir sürü insan yaşamış ve ölmüş. Onun için o insanlar budur diye bir betimlemeyle anlatamazdım ben."

* * *

TUZAK
sergisini 8 Aralık akşamına kadar, saat 13.00 ile 18.00 arasında gezebilirsiniz.

Adının çağrışımını aklınızdan uzak tutmayın.
Yazarın Tüm Yazıları