Haritaya baktığınızda o devasa Kuzey Amerika’yla Güney Amerika’yı birbirine bağlayan incecik bir şerit vardır ya, işte orada tam yedi ülke var. Orta Amerika’nın en zengin ülkelerinden Panama da onlardan biri. Üstelik Panama Kanalı sayesinde sadece oradaki yedi ülkenin değil, tüm dünyanın da yıldızı.
#PanamaPortekizli kaşif Macellan'ın İspanya adına çıktığı seferde Dünya'nın etrafını dönüp yeniden başladığı noktaya varmasıyla hem tarih hem de coğrafya kitapları değişti. Sefer boyunca çok kan döküldü, tüyler ürperten çok şey yaşandı. Biz de denizcilerin İspanya'ya dönüşünün 500'üncü yıldönümünde 3 yıl süren o yolculuğun perde arkasına baktık
#Ferdinand MacellanDünyayı gezmek, farklı yerler görmek ve bilgiler edinmek, yeni ufuklara açılmak, macera yaşamak birçoklarının hayalini süsler. Bugün sizlere hayallerinin peşinden gidip dünyanın bir ucuna gitmiş birini tanıtmak istiyorum. Mustafakemalpaşa’lı Genç gezgin Selçuk Tanaydın. Macera dolu hayatını bizlerle paylaştı.
#BursaBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika'da kurulacak "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" için Horseshoe Adası'nın en uygun yer olarak değerlendirildiğini belirterek, "Üssümüzün kurulacağı yere ilişkin nihai karar, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından hazırlanacak fizibilite raporunun değerlendirilmesi sonrasında verilecek. 2019'da orada üssümüzü orada üssümüzü açmayı hedefliyoruz." dedi.
#AntarktikaOrta Amerika’nın en zengin ülkelerinden biri olan Panama’yı anlatacağım bu hafta sizlere. Kuzey ve Güney Amerika’yı birbirine bağlayan yedi ülkeden biri olan, Panama Kanalı ile özdeşleşen Panama’yı… Görkemli yağmur ormanlarının ev sahiplerinden birini. Ülkenin adının anlamı da bir başka güzel; yerli dilinde ‘sayısız kelebek’ anlamına geliyor. Panama, haritada her ne kadar Güney Amerika’ya yakınlığıyla dikkat çekse de ilginç ama coğrafi olarak Kuzey Amerika kıtasında…
#Panamaİlk cruise seyahatimden bu yana farklı farklı rotalara onlarca seyahat yaptım.Her biri bende ayrı bir iz bıraktı. Ancak Güney Amerika seyahati, sınırlarımı zorlayan, ufkumu açan, zihnime en kalıcı şekilde yerleşendi. Eğer Macellan’ın izinden gitmek, Ateş Toprakları’nı keşfetmek, buzulları görmek, penguenlerin yaşamlarına tanıklık etmek ve dünyanın en güney ucuna ayak basmak istiyorsanız, bu güzergah tam size göre...
#MacellanNergiz Savran Ovacık, 68 kuşağının ODTÜ’lü devrimcilerindendi. Emekliye ayrıldıktan sonra, 62 yaşında kendi deyimiyle “faşizme direnen, diktatörlerini yargılayan, sosyalist yönetimlerin iş başına geçtiği Latin Amerika”ya dört ay süren bir seyahat yaptı. Orada çektiği fotoğraf ve videoları ‘Leyla’nın Anneannesi Latin Amerika Yollarında’ başlığıyla gösteriyor
Onlar okyanus aşan, uzak coğrafyaları, farklı kültürleri merak eden gezginler. Kimi Türkiye’nin kara kışı yaşadığı günlerde Karayip Adaları’nda yazın tadını çıkarmış, kimi güney Pasifik’te keşif turuna çıkmış. Ortak özellikleri kruvaziyerlerdeki beş yıldızlı tatil köyü hizmetinden memnun kalmaları ve dönüş yolunda bir sonraki yolculuğun planlarını yapmaları.
Aralarında yazarlar, müzisyenler, oyuncular, sivil toplum örgütü liderleri olan 13 gezgin, yaşadıkları en güzel yılbaşı tatillerini anlattı, yeni yıl akşamı için dostlarına önerdikleri mekânları sıraladı. Yazar Nazlı Eray, iki kez yılbaşını geçirmek üzere gittiği Hawaii’nin Honolulu kentinden dönmekte zorlandığını söylüyor. Piyanist Fazıl Say’ın yurtdışından önerisi İsviçre’nin Luzern kenti, Türkiye’den ise Patara sahili. Şarkıcı Attila Atasoy, unutamadığı yılbaşılarından birini Şili’nin güney ucundaki Punte Arenas’ta, diğerini Çanakkale’nin Küçükkuyu kasabasında geçirmiş.
Gezi, doğa, coğrafya ve çevre dergisi Atlas’ın üyelerinden Hakan Öge, 3 yıl önce "Mardek" adlı yelkenli teknesiyle çıktığı dünya turunu tamamlamak üzere. En zor rotada gerçekleştirdiği gezisinin büyük çoğunluğunu yalnızca yelken kullanarak yapan Hakan Öge, yarın Antalya Büyük Liman Marinası’na giriş yapacak. Öge’yi Antalya Yelken Club üyelerinin ve çok sayıda denizcinin karşılayacağı bildirildi.
Bu, Osman Bülent Demirağ (56) ile ikinci röportajım. 2005 Aralık’ında konuştuğumuzda, deli gibi bir tempoyla çalıştığı işini bırakmış, beş senedir Asya senin Afrika benim şeklinde dünyayı geziyordu. Geçen sürede bağımız kopmadı, beni gittiği yerlerden haberdar etti, dönüşlerinde fotoğraflarını yolladı.
Dünyanın bilinmezliğini kâşifler çözdü. Bu yolculukların günümüzden yüzlerce yıl önce yapıldığını ve o zamanki ulaşım ve konaklama şartlarını göz önüne getirirseniz, bu insanların ne kadar cesur, ne kadar inanmış, ne kadar maceraperest olduklarını görürsünüz. Bütün zorluklara ve tehlikelere rağmen dünyayı keşfetmekten vazgeçmeyen bu gezginleri, ilham olması niyetiyle sizlere tanıtmak istiyorum.
#Kristof Kolomb