Her yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerikAnkara'da ilkokul 2'nci sınıf öğrencisi Metehan Doğanay (7), boğaz ağrısı, yüksek ateş ve halsizlik şikayetiyle başvurduğu hastanede yapılan tetkiklerde lösemi olduğunu öğrendi. Kemoterapi tedavisine olumlu yanıt veren Metehan, hastalığı yenip futbolcu olmak istediğini söyledi.
#Lösemiİzmir'de yaşayan down sendromlu 5 yaşındaki Alperen Aydoğan, S.B.Ü. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaklaşık 9 aydır lösemi tedavisi görüyor. 2-8 Kasım Lösemi Haftası nedeniyle hastanede düzenlenen etkinlikte konuşan Alperen'in annesi Sabiha Aydoğan (37) "Oğluma lösemi teşhisi konulana kadar bu hastalıkla ilgili çok bilgi sahibi olmadığımı anladım. Tıpkı down sendromunda olduğu gibi. Enfeksiyon riski yüksek olduğundan bizim için maske takmak çok önemli. Hastanede buna kimsenin dikkat etmemesi beni üzüyor" dedi.
#Alperen AydoğanKan testleri kişilerde pek çok hastalığın belirlenmesi için yapılmaktadır. Yapılan bu testlerden birisi de NEU yani nötrofil testleridir. Nötrofil testlerinin yüksekliği ve düşüklüğü pek çok hastalığının belirtisi olabilir. Bu sebeple çok önemli bir testtir. Peki NEU (Nötrofil) nedir? NEU değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere nötrofil testi hakkında merak edilen soruları detaylıca açıkladık.
#Neu (Nötrofil) NedirSon yılların en çok konuşulan uygulamalarından biri olan ‘kordon kanı’ tedavileri hem kanın sahibinin hem de başkalarının hayatını kurtarabiliyor. Kordon kanı, başta lenf kanseri olmak üzere 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılabiliyor. İşte dünyadan ve ülkemizden örneklerle kordon kanı hakkında merak edilen her şey...
#Kordon KanıSon yılların en çok konuşulan uygulamalarından biri olan ‘kordon kanı’ tedavileri hem kanın sahibinin hem de başkalarının hayatını kurtarabiliyor. Başta lenf kanseri olmak üzere 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılan kordon kanı hakkında merak edilen her şeyi konunun uzmanları ile konuştuk. İşte dünyadan ve ülkemizden de örnekler ile kordon kanı dosyası…
#Kordon KanıGünümüzde kanser insanlar arasında en çok korkulan hastalıkların başında geliyor. Hastalığın bilinen pek çok belirtisinin yanında ise çoğu kişinin daha önce duymadığı, yaşasa bile dikkatini çekmeyen pek çok belirtisi var. Peki bunlar neler? İşte detaylar…
#Sağlıkİzmit'te lösemi tedavisi gören Cemre Küçük (15) için uyumlu donör ailesi ve çevresinde bulanamayınca donör aranmaya başladı. Cemre Küçük, hasta yatağından hem kendisi hem de nakil bekleyen hastalar için kök hücre bağışında bulunulmasını istedi. Nakil için yaklaşık 3 aylık gibi kısa bir süresinin kaldığını söyleyen Küçük, "Evinize en yakın Kızılay merkezine gidip kök hücre bağışında bulunmak isteyip, 3 tüp kanla bir sürü insana umut olabilirsiniz. Umarım bir an önce donör sayıları artmaya başlar. Çünkü burada bir sürü küçük hasta çocuk var, onlara da umut olursunuz" dedi.
#Lösemiİzmit'te lösemi tedavisi gören Cemre Küçük (15) için uyumlu donör ailesi ve çevresinde bulanamayınca donör aranmaya başladı. Cemre Küçük, hasta yatağından hem kendisi hem de nakil bekleyen hastalar için kök hücre bağışında bulunulmasını istedi. Nakil için yaklaşık 3 aylık gibi kısa bir süresinin kaldığını söyleyen Küçük, "Evinize en yakın Kızılay merkezine gidip kök hücre bağışında bulunmak isteyip, 3 tüp kanla bir sürü insana umut olabilirsiniz. Umarım bir an önce donör sayıları artmaya başlar. Çünkü burada bir sürü küçük hasta çocuk var, onlara da umut olursunuz" dedi.
#KocaeliKadınlarda B12 değerinin testlerde 200 pg/ml ile 800 pg/ml arasında olması normal kabul edilir. Eğer yapılan vitamin testlerinde B12 200 mg/ml'nin altında olursa B12 eksikliği olduğu tespit edilir. Bu durumda beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ya da takviye vitaminlerin kullanılması gerekir. Kadınlarda yüksek ve düşük B12 değerleri ile ilgili ayrıntıları derledik.
#KadınKoronavirüs salgınının başlangıç noktası olan Çin, salgın tüm dünyada unutulmaya yüz tutmuşken bile sıkı tedbirlerden vazgeçmiyor. Ülkede uygulanan ‘0 vaka’ politikası tartışmaya yaratırken bu kez de ‘yeni tanımlanmış’ bir virüsün ortaya çıkması herkesi bir kez daha paniğe sürükledi…
#Çin2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası. Ülkemizde ve dünyada her yıl binlerce çocuk lösemiye, yani kan kanserine yakalanıyor. Kanser teşhisinden sonra küçücük bedenleri oldukça zorlu bir tedavi sürecine giriyor. Onlara bu dönemde destek olmak için hastalık hakkında bilgi sahibi olabilir, gönüllü çalışmalar yapabiliriz.
#Lösemili ÇocuklarHastalık hali söz konusu olduğunda en fazla duyulmak istenen terimlerden biri hiç şüphesiz remisyon olmaktadır. Sizin için Remisyon nedir, ne anlama gelir? Remisyon türleri nelerdir biçiminde oldukça sık sorulan soruların yanıtlarını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Remisyon Nedir Ne Anlama Gelir?Kanser hastalığı hali hazırda dünya çapındaki ölümlerin sebebi olarak ilk sırada yer alıyor. sürekli takip ve tedavi gerektiren bu hastalığın pençesine düşen kişileri ise Kovid-19 salgını yüzünden birçok zorluk beklemeye devam ediyor...
#KANSERÇocukluk çağı kanserleri ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Tunç Fışgın, en sık rastlanan türlerin kan kanseri (lösemi) olduğunu söyleyerek, erken tanı ve doğru tedavi ile Türkiye’de 1 yılda lösemilerde yüzde 80’in üzerinde tam tedavi sağlanabildiğini kaydetti.
#Prof. Dr. Tunç FışgınAkıllı ilaç, kanser hastalarında hedefe yönelik sonuç almaya yarayan tedavi yöntemlerden biri. Peki son yıllarda büyük bir başarı sağlayan akıllı ilaçları hangi kanser türlerinde kullanılıyor? Diğer tedavi yöntemlerinden farkı ne? İşte akıllı ilaçlar hakkınlar tüm merak edilenler…
#Akıllı İlaçLösemi tedavisi gören ve babasının verdiği yarı uyumlu nakille hayata tutunan Öykü Arin Yazıcı'nın (6) annesi Eylem Şen Yazıcı, koronavirüs nedeniyle kök hücre ve kan bağışlarında azalma olduğunu belirterek, “AB ülkelerinin neredeyse hepsi ve ABD'de kök hücre bağışı yapmak isteyen donörün yanak içinden sürüntü örneği alınabiliyor. Bu sistemin Türkiye'ye gelmesini istiyoruz" dedi.
#Öykü Arin YazıcıKanser, dünya genelinde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Bu yüksek oran bir de koronavirüs salgını ile birleşince kanser hastalarının dikkat etmesi gereken çok daha fazla nokta ortaya çıkıyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında kanser hastalarının Covid-19 ile ilgili merak ettiklerini Tıbbı Onkoloji, İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Hakan Karagöl’e sorduk.
#KANSER